Split je sinoć pogodilo ne samo najjače nevrijeme dosadašnjeg ljeta, nego kada se promatraju ljetne nevere posljednjih godina, ova bi konkurirala u sam vrh po intenzitetu. Kada se zbog prolaska hladne fronte ljeti dogode udari vjetra preko 100 km/h, onda je to opasna situacija ponajviše s obzirom na broj ljudi koji se nalazi na moru.

Na splitskom području olujni udari vjetra su između 22 i 23 sata donijeli probleme zbog kojih su zabilježene brojne intervencije, kako na moru, tako i na kopnu. Ipak, bez obzira na zabilježenu štetu, najvažnija je stvar da u ovoj izrazito jakoj ljetnoj neveri nije bilo ni smrtno stradalih ni ozlijeđenih.

Najjači udar vjetra koji je zabilježila neka meteorološka postaja izmjeren je na Zvjezdanom selu Mosor. Na vrhuncu nevremena vjetar je imao orkanske udare od čak 148 km/h.

VEZANI SADRŽAJ:

– Astronom sam godinama na Zvjezdanom selu Mosor, ali ovakvu situaciju ne pamtim. Čim je počeo puhati, vjetar je već imao olujne udare. Dvije minute nakon početka puhanja udari su već dosezali 118 km/h, a još nekoliko minuta poslije postaja je zabilježila čak 148 km/h. Mislio sam da će odnijeti cijelu kupolu – rekao nam je astronom Zoran Knez.

On je snimio djelić nimalo ugodne atmosfere u kupoli, a video pogledajte u nastavku…