Zamislite ovu scenu. Vruće ljetno popodne. Okružuju vas nepregledna prostranstva Dinare. Pored vas promiču brzaci Cetine… Stado krava pase travu u daljini i tek povremeno podiže pogled, čisto da vam da do znanja da vas drži na oku. Vi jurite na četverokotaču, ne birate put, jer to čudo tehnologije ne poznaje granice. Zastajete tek toliko da se osvježite kristalno čistom vodom Cetine.

Upijate čarobne prizore prirodnih i kulturnih ljepota sinjskog kraja dok se uspinjete skoro pa neprohodnim putevima na 1.300 metara visok vrh Glavaš s kojeg puca pogled na cijelo sinjsko polje…

Ovako bi se u najkraćim crtama mogla opisati petosatna Quad avantura na padinama Dinare i Kamešnice u organizaciji ekipe iz Wolf and viper ATV-a. Ali zapravo, nema riječi kojima bismo mogli opisati taj osjećaj, to jednostavno morate isprobati!

Iza imena Wolf and viper ATV stoje Vitomir Šimleša i Nikola Maroš, mladi Sinjani koji su odlučili svoju strast prema prirodi i offroad vožnji približiti svima koji se u tome žele okušati.

– Naš cilj je jednostavan – upoznati ljude sa skrivenim ljepotama Dalmatinske zagore i dati im još jedan dobar razlog da posjećuju Sinj i okolicu i izvan dana Alke i Velike Gospe – govori nam Vitomir.

Nikola i Vito, obojica inženjeri strojarstva, pažljivo su birali koja će vozila ponuditi svojim gostima.

– Radi se o 4×4 američkim vozilima marke Arctic cat, zapremine 500 ccm, visoke kvalitete i mogućnosti, koja su istovremeno vrlo jednostavna za upotrebu i vrlo zabavna. Naglasio bih da se tu ne radi o velikim brzinama, već o tehničkom savladavanju terena dok se uživa u predivnim krajolicima i panoramama – objašnjava Vito.

A da se radi o zaista moćnim vozilima, ekipa Dalmacija Danas uvjerila se na petosatnoj planinarskoj turi (Viper’s mountain tour) u dužini 55 kilometara.

Viper’s mountain tour – Pet sati i 55 kilometara čistog adrenalina

Po dolasku u Wolf and viper ATV Nikola i Vito odmah su nam dali do znanja da offroad vožnja, koliko god zabavna bila, nije tek puka zafrkancija. Quad vozila u krivim rukama mogu postati poprilično opasna, zato svakom vozaču prije starta detaljno objašnjavaju kako funkcioniraju te na koji način osigurati da ova tura bude zabavna i sigurna za sve sudionike. Da ste u sigurnim rukama dovoljno vam govori podatak da su Nikola i Vito članovi HGSS ispostave Sinj, a osim što su iskusni penjači, speleolozi i offroad vozači, specijalizirani su za spašavanje na brzim vodama. Bolje društvo na našoj prvoj offroad vožnji nismo mogli ni poželjeti.

Nakon instrukcija i izbora odgovarajuće kacige krećemo na cestu. Oko deset kilometara asfalta kroz selo Glavice i Otok taman je dovoljno da se upoznamo s kontrolama i ‘uhvatimo ruku’, nakon čega slijedi offroad vožnja i uspon prema Kamešnici.

Na putu prema Velikim koritima zastajemo na prekrasnoj lokaciji pored Cetine, zvanoj Despotuša. Kristalno čista rijeka jednostavno mami da se u njoj okupamo, no ne damo se smesti, nadopunjavamo zalihe vode i krećemo dalje.

Na Velikim koritima neočekivani susret – stado krava spas od vrućina pronašlo je u obližnjem tunelu. Nikola nam priča kako ih tu ponekad zna biti i po više desetaka, jer nisu ni one lude, tu imaju sve što im srce može poželjeti – zelenilo, vodu i zaklon od sunca, a sudionicima ove (avan)ture posebno su draga atrakcija.

Nastavljamo dalje, krivudavim planinskim stazama sve do mjesta Mala korita, odmorišta okruženog čarobnim panoramama sinjskog polja i vrhova Kamešnice. Vitomir iz ruksaka vadi domaće uštipke koje svako jutro peče njegova majka. Nutka nas da jedemo jer, kaže, ne smije ih vratiti doma.

Nakon kraćeg odmora krećemo dalje na 1300 metara nadmorske visine visok greben Glavaš, najveći vrh Kamešnice na hrvatskoj strani. Tu su Wolf and viper quadovi pokazali što zaista mogu. Nekoliko kilometara uspona po dinarskom siparu, penjanje po stijenama koje bi posramile i ozbiljnija jeep vozila, za ove mašine je bilo kao vožnja po tratinčicama. U nekoliko navrata vodiči su nam dali znak da uključimo pogon na sva četiri kotača, ali u niti jednom trenutku nismo naišli na prepreku koju Arctic cat ne može prijeći.

Posljednjih desetak metara uspona do samoga grebena bili su pravi šlag na kraju. Radi se o neutabanom putu kroz zelenilo i stijene, pa na vozaču ostaje da sam sebi krči put. Uz detaljne upute vodiča koji su cijelo vrijeme budno pratili naše kretanje, dostigli smo i taj cilj – vrh Glavaš.

Kako smo za potrebe fotografiranja hvatali zalazak sunca na vrhu, pri povratku je već pala noć, pa smo kraj ture odvozili ‘u dahu’. Naši domaćini inače imaju običaj svoje goste na kraju povesti na kupanje u Cetini, što je, vjerujemo, pravo osvježenje nakon nekoliko sati vožnje po dinarskim vrletima.

Osim planinske ture “Wolf and viper” nude i nešto kraću, riječnu turu (Wolf’s river tour) koja većim dijelom puta prolazi uz tok Cetine. Vozači imaju priliku posjetiti Glavice, Otok, Galu, Han, Obrovac, Bajagić, Hrvace, Čitluk i highlight ove ture – izvor Rumin. Tura je sveukupno duga 40 kilometara, a traje oko tri i pol sata.

Gostima nude i cjelodnevne, pa čak i višednevne custom ture, a za sve dodatne informacije posjetite web stranicu Wolf and viper ATV, Facebook stranicu Wolf and Viper ATV ili nazovite +385 98 907 8657.

Naši domaćini naglašavaju kako su ugostili razne profile ljudi, od početnika do iskusnih offroad vozača, ali s ove avanture još nitko nije otišao bez osmijeha na licu.1 KOMENTAR

 1. Tražite li vrlo prave kredite po povoljnoj kamatnoj stopi od 2%, temeljene na povoljnim uvjetima kredita?
  Trebate li zajam za podmirivanje duga ili plaćanje računa? Jeste li cijelo vrijeme bili odbijeni sa svojim bankama i drugim financijskim institucijama, samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su:
  * Krediti
  * Krediti za nekretnine
  * Poslovni zajmovi
  * Hipotekarni krediti
  * Zajmovi kod kuće
  * Zajmovi za konsolidaciju duga
  * Osobni zajmovi
  Zadovoljstvo kupaca naš je cilj kada se prijavite kod nas i obrate se pouzdanoj kompaniji koja se brine za vaše potrebe financiranja. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti isplatiti uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postavite vaš roditelj za otplatu kredita na odgovarajući način da odgovara vašim potrebama. , Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog postupka. Pošaljite nam poruku na: BOZANATOPALOVIC1@GMAIL.COM

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime