Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

BERBA MASLINA U PUNOM JE JEKU Donosimo ključne korake za uspješnu maslinarsku sezonu

Evo kada je pravo vrijeme za berbu
SPONZORIRANI SADRŽAJ / Foto: PROMO6. listopada 2023. 16:38
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U ovom mjesecu berba maslina se dobrano zahuktala, uljare rade, a miris ulja širi se nadaleko. A kada početi, vječno je pitanje, na koje ima stotinu odgovora. Istina je jedna, počnite onda kada vam se čini da ćete imati najkvalitetnije ulje. Sve sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme, stoga treba odlučiti brati sve zajedno i čekati prosjek dozrijevanja ili brati sortu po sortu kako koja sazrije.

PRERADA ULJA

Još uvijek postoji dilema maslinara i ljubitelja ulja koje je ulje bolje – vrjednije, ukusnije, slađe, pikantnije, gorče, a naročito trgovački unosnije – ono od zelenih ili crnih maslina. Još uvijek se u preradi maslina primjenjuju dva sustava i to starinski ili tradicionalni prešanjem i moderni kontinuirani centrifugalni način. I jedan i drugi način, ako se pravilno radi, omogućuju proizvodnju ulja hladnim postupkom vrlo visoke kakvoće. Moderne uljare mogu preraditi i do 5000 kilograma ploda masline na sat, rade u dvije ili tri faze, s dodavanjem vode prilikom prerade ili bez dodatka vode uz korištenje separatora, koji odstranjuje sve nečistoće iz ulja.

REZIDBA tijekom berbe

Tijekom branja plodova režemo grane koje nam nisu potrebne za daljnji uzgoj, to jest one koje smo već prije planirali skratiti, a ovu radnju zovemo rezidba u debelo. To su grane koje su previsoke ili oštećene i svakako one koje smo tijekom ljeta prstenovali. S odrezanih grana djeca i stariji berači će lakše pobrati plodove.

GNOJIDBA nakon berbe

Neposredno nakon branja plodova, ako osnovnu jesensku gnojidbu maslina niste napravili ranije, vrijeme je obavite gnojidbu kojom se biljci dodaju hranjiva za sljedeću vegetacijsku sezonu. Ovisno o kemijskoj analizi i tipu tla, koju ste napravili krajem ljeta, a u suradnji sa stručnjacima, odabire se odgovarajuća formulacija NPK mineralnih gnojiva.

SAVJET EKOLOŠKIM MASLINARIMA

Odmah nakon branja plodova i rezidbe u debelo, rane treba premazati ekološkim voćarskim voskom, a grane i deblo dezinficirati dozvoljenim organskim sredstvima.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
0
Nice
2
What?
7
Laž
2
Sad
2
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
10
sat
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
14
sat
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
1
dan
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
FOTOGALERIJA Splićani su SRCE! U 2 sata skupili 2.480 eura za Dječji dom Maestral i oborili hrvatski rekord!
2
dan
FOTOGALERIJA Splićani su SRCE! U 2 sata skupili 2.480 eura za Dječji dom Maestral i oborili hrvatski rekord!
JOKER FASHION PORTFOLIO: Blagdanska modna romansa
2
dan
JOKER FASHION PORTFOLIO: Blagdanska modna romansa
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.