Ujutro se budimo oko 8 sati, jutarnja higijena, doručak i svi smo spremni na motorima za planirani polazak u 9 sati. Glave su bistre i ne bole od sinoćnjeg špricera koji je tekao u potocima.

Predvodi nas naš domaćin Matjaž Pintarič iz mjesta Semič gdje smo i spavali, a sljedeća lokacija je posjet tvornici najboljih svjetskih auspuha AKRAPOVIČ u mjestu Malo Hudo.

Vozimo lijepim zavojitim i praznim cestama do Ivančne Gorice i dolazimo do tvornice Akrapovič u mjestu Malo Hudo. Na tvornici nema nikakvih oznaka tvrtke Akrapovič niti se u njoj može išta kupiti od ovog proizvođača, tu je samo proizvodnja. Na samom ulazu zaštitari, kapija i evidencija svih posjetitelja te se svima oduzimaju mobiteli radi sprječavanja industrijske špijunaže. Svi posjetitelji dobivaju reflektirajuće prsluke te nam zaposlenici tvrtke Akrapovič govore o pravilima, opasnostima i  ponašanju prilikom obilaska tvornice.

Obilazak je trajao pun sat vremena u pratnji dvojice djelatnika koji su sudionicima Balkan Rallyja pokazali više hala i sektora – od proizvodnje, razvoja, ljevaonice titanija, odjela za automobile i ureda vlasnika Igora Akrapoviča.

Osim što tvornica posjeduje vlastitu ljevaonicu titanija, pored razvojnog centra u Ivančnoj Gorici, Igor Akrapovič je uložio i u veliki proizvodni pogon u Črnomelju čime je proizvodnja utrostručena, a broj zaposlenika prelazi brojku 1.000.

Najbolja kotlovina

Nakon obilaska svi sudionici Balkan Rallyja su dobili poklone od tvrtke Akrapovič, a  njihov fotograf nas je fotografirao ispred tvornice. Potom smo krenuli prema Oroslavju gdje nas dočekuje MK Zagorski Orlovi koji nam tradicionalno svake godine pripremaju za ručak najbolju kotlovinu na ovoj ruti.

Iako nas je prala kiša cijelim putem, stižemo točno u dogovoreno vrijeme u Club House MK Zagorski Orlovi gdje nas dočekuje 15-tak njihovih članova i miris kotlovine koja je taman gotova. Uz ukusnu kotlovinu i kolače koje su napravile supruge i cure naših domaćina, moralo se po dobrom starom običaju i nazdraviti mašinskim uljem 20w 50.

Punih želudaca, najrađe bismo odspavali koji sat, ali ovo je ipak rally i vrijeme je da se krene za posljednju današnju stanicu, grad Daruvar. Sada nas predvodi Bjelovarčanin Kruno Matina kojem sam rekao da nas dovede do Daruvara što dužim putem, sve po lokalnim cestama. Bilo je mnogo zavoja, makadama i cesta u izgradnji, ali i predivne prirode pune zelenih brežuljaka. Kiša nije padala pa smo uživali u vožnji. Honda X-ADV koja je na testu svih 10 dana / 5.000 km za svih 25 sudionika se za sada odlično drži. Na ovoj dionici vozio je Josip Dujmović i bio oduševljen kako se odlično vozi po makadamu, a gume Pirelli scorpion rally su se odlično ponašale i napokon došle na svoje, s tim da su iznenađujuće dobre i po zavojima, kaže Josip.

Daruvar – grad bogate povijesti

U Daruvar stižemo točno u minutu i sada nas preuzima naš domaćin Boris Budinjaš, moj dragi prijatelj zbog kojeg je zadnje tri godine Daruvar uvršten na rutu Balkan Rallyja.

Nakon što smo se raspakirali, smjestili u hotel i tuširali, po nas ispred hotela dolazi djelatnica TZ grada Daruvara gospođa Lidija Premec i krećemo u obilazak grada. To je grad  bogate povijesti s predivnim parkovima punim cvijeća, ali najpoznatiji po termalnim vodama. Najinteresantnije je bilo kad nas je Lidija dovela do fontane gdje izvire vruća termalna voda i tada nam je podijelila čaše i vrećice čaja. Napunili smo čaše vrućom termalnom vodom i u nju ubacili vrećice s čajem te popili taj čudnovati ljekoviti napitak.

Zatim smo prošetali do dvorca grofa Jankovića u kojem se nalazi veliki vinski podrum Vinarije Daruvar.

Nakon razgledavanja vinskog podruma imali smo organiziranu degustaciju vina, a uz svako vino nam je poslužen odgovarajući sir sirane BIOGAL Daruvar. To je bila simfonija okusa i mirisa – kako od vina tako i od sireva s tartufima, bajamima, lješnjacima, kaparima itd.

Već pomalo zamantani, krenuli smo prema restoranu gdje nas je čekao najbolji daruvarski roštilj.  Tu nam je poslužena preobilata Balkanska Plata, tako da smo se dugo borili s njom.

Nakon ugodne večere ali pretrpanih želudaca krenuli smo malo prošetati gradom da nam bude lakše spavanje. Na putu smo svratili u jedan oveći caffe bar gdje je bila muzika uživo. Nekakav bend je super prašio rokiju. Naručili smo par boca viskija i istinski uživali.

Susret s Marićem

Odjednom se na binu uspeo bivši sudac HNS-a Bruno Marić, doslovno prekinuo koncert i pozdravio sve iz BMW MK DALMACIJA jer je vidio oznake kluba na našim leđima te ničim izazvan počeo nam pjevati pjesmu našeg popularnog pjevača Vinka Coce “Kada umrem umotan u bilo“.

Svi smo ostali iznenađeni i zapjevali nama dragu pjesmu. Dok je Marić pjevao, mnogi su ga snimali mobitelom, ali nismo ni slutili da će te snimke sutra osvanuti na svim portalima u Hrvatskoj. Nakon otpjevane pjesme, odlučio sam da idemo u hotel na spavanje jer nas sutra očekuje ponovno 400 km zahtjevnih cesta po teškim uvjetima. Prognoza za sutra kaže kiša i magla, a idemo preko Papuka s tim da smo već dva dana u programu.

Zahvale

Hvala na pomoći u realizaciji ovog putovanja: Moto Ogi, Šago Moto, Šepić Commerc, Migo Moto, Honda  Ruting, Akrapovič, Moto Box i Dalmacija Danas.

VEZANI SADRŽAJ:

  • ŽELJAN RAKELA: Krenuli smo iz Splita na 8. Balkan Rally i prvi dan prešli 400 kilometara


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime