AVANTURA ŽIVOTA Tri studenta kineziologije iz Splita prihvatila izazov: Bez novaca i mobitela moraju prijeći “pola” Europe

Njihova avantura samo što nije krenula. Ovo je Faulty Team, druga ekipa koja će predstavljati Hrvatsku na velikom studentskom natjecanju!

Tri studenta splitske kineziologije spremaju se za najluđe putovanje života. Naime, prijavili su se na Red Bull Can you make it? Natjecanje u kojem je cilj od jedne polazišne točke doći do druge s Red Bullom kao jedinim sredstvom plaćanja.


Madrid, Budimpešta, Stockholm, Manchester i Rim polazne su točke Red Bull Can You Make It? putovanja 2018. godine. Od 10. do 17. travnja ekipe od troje studenata sudjelovat će u nezaboravnoj avanturi, noseći tek nekoliko osnovnih potrepština i 24 limenke Red Bulla, koje će na svojem putovanju mijenjati za hranu, prenoćište, prijevoz i sve drugo što im pođe za rukom.

U samo sedam dana morat će stići do Amsterdama, a na svojem putu, umjesto koraka i kilometara, bilježit će najbolje trenutke i uspjehe. Za dodatne bodove, timovi će obilaziti checkpoint lokacije i rješavati izazove. Sam dolazak u nizozemsku metropolu neće im donijeti puno, ali ako se na putu pokažu kao najspretniji i najzabavniji – samo nebo je granica. Također, vrijedni bodovi će pripasti timovima koji budu popularni na društvenim mrežama.

Polazišna točka naših studenata kineziologije je Manchester. Njih trojica upoznali su se na prvoj godini fakulteta a dolaze iz Karlovca, Orebića i Zadra. Na put kreću u ponedjeljak (9. travnja), a mi smo porazgovarali s Antoniom Županom iz Zadra, Markom Židićem iz Orebića i Davidom Vojakom iz Karlovca. Kako su se pripremili za put i što očekuju na putovanju pročitajte u nastavku.

Kako ste se upoznali i koliko dugo se družite?


– Upoznali smo se na prvoj godini Kineziološkog fakulteta u Splitu. U početku se nismo toliko družili no kako je vrijeme odmicalo, bolje smo se upoznali i počeli sve više družiti.

Možete li nam kazati nešto o sebi?Antonio: Dolazim iz Zadra, igram nogomet i studiram na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Moja strast je sport i odnos sa sportašima. U slobodno vrijeme proučavam psihologiju sporta i općenito psihologiju ljudi. Kod Marka i Davida me privukla prvenstveno njihova iskrenost i dobrota a kasnije sve ostale vrline i mane. Kao tim nas je povezao avanturistički duh, želja za probijanjem granica.

David: Dolazim iz Karlovca. Došao sam u Split iz ljubavi prema rukometu, koji treniram u Balić-Metličić akademiji. Student sam Kineziološkog fakulteta u Splitu, gdje sam upoznao Antonia i Marka. Kod njih mi se sviđa to što imamo puno sličnih osobina, volimo sport, avanture, putovanja, zdrav život, druženja i zabavu. I mislim da nas to čini odličnim timom.

Marko: Dolazim iz malog mjesta Orebić na poluotoku Pelješcu. Trenutno studiram u Splitu, na Kineziološkom fakultetu. Od malih nogu sam bio okrenut prema moru, počeo sam jedriti kad sam imao 10 godina. Prije nego što sam se upisao na fakultet, bavio sam se jedrenjem na dasci. Danas se u svoje slobodno vrijeme bavim jedrenjem, biciklizmom, planinarenjem, penjanjem i skijanjem. Kod Antonia i Davida me privukla njihova pozitivna energija, uvijek su veseli i nasmijani. Vjerujem da baš zbog toga odlično funkcioniramo kao tim.

Kako ste se odlučili na ovu avanturu?

– Vidjeli smo putokaze London, Madrid, i nismo znali što je to. Nakon kratkog istraživanja uvidjeli smo da je baš takva avantura za nas. Za vrijeme ispitnih rokova imali smo dosta slobodnog vremena i odlučili smo snimiti jednominutni video u kojem smo se predstavili. Kada su sva videa objavljena počelo je glasanje, skupljali smo glasove par dana i uspjeli ući u finale. Nakon čega je žiri odlučio tko su pobjednici.

Hoće li ovo putovanje biti dosad “najluđa” stvar koju ste napravili ili ste učinili već nešto slično prije?

– Definitivno nešto najluđe do sad, ali ovo je tek početak.

Možete li naše čitatelje upoznati s planom putovanja?

– U utorak u 12 sati krećemo iz Manchestera i cilj nam je u 7 dana doći do Amsterdama, pri tome moramo proći kroz 6 checkpointova, i to bez novca i mobitela, koristeći isključivo Red Bull limenke kao valutu. Njih mijenjamo za hranu, smještaj i prijevoz. Osim popisa stvari koje nosimo, koji već dugo pišemo, smislili smo i plan kada dođemo u novi grad, na koje se vrste prijevoza prvo pokušati ukrcati a koje ostaviti za kraj. Te razne ideje kako doći do hrane. Najveći strah nam je strah od nepoznatog, ipak idemo negdje, gdje do sad nismo bili i to bez novca i mobitela. Ali ne razmišljamo previše o tome, snaći ćemo se u trenutku kada to bude potreba. Ipak smo jači kao tim nego kako pojedinci. To nas čini spremnima za sve avanture i prepreke na putovanju. Nismo previše razmišljali o gradovima, voljeli bi vidjeti veće gradove kao što su London i Pariz ali još uvijek nemamo listu tih checkpointova. Plan puta ćemo morati smisliti nakon starta.

Što su vam rekli vaši bližnji kada ste im priopćili da se spremate na ovakvo putovanje?

– Nisu mogli vjerovati da idemo na takvo putovanje, oni se u takvo što nikad ne bi upustili, no ipak nas podržavaju i vjeruju da mi to možemo.

Što bi vas moglo izdvojiti od drugih natjecatelja?

– Naša snalažljivost i optimizam. Različiti smo ali jedni druge upotpunjujemo i djelujemo kao jedno, kao tim. Svatko od nas ima ono nešto po čemu se ističe, ali to usmjeravao prema istom cilju i mislimo da nas to čini posebnima.

Što očekujete od putovanja?

– Samim time što smo osvojili ovakvo putovanje je za nas nagrada. Cilj nam je zabaviti se, upoznati nove ljude, mjesta i kulture. I da na vrijeme dođemo do Amsterdama.

Hoće li se i gdje vas moći pratiti naši čitatelji za vrijeme putovanja?

– Da, naravno. Preko aplikacije mi dijelimo slike i videa na naš profil na Red Bull stranici. Isto tako sva ta videa se dijele na naše profile na Facebooku. Svi se ti lajkovi i podjele zbrajaju te nam donose dodatne bodove, koji das dovode korak bliže pobjedi. Imamo i Facebook stranicu našeg tima na kojoj nas gledatelji mogu pratiti.

Facebook profili:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0