Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

11 namirnica koje nikad ne treba držati u hladnjaku

Hladnjak je predivan izum bez kojeg nam hrana ne bi mogla stajati dulje i ostati nepokvarena i svježa. Međutim, zbog toga smo često skloni tome da u hladnjak trpamo i namirnice kojima tamo nije mjesto i koje će upravo tako brže propasti.
D.D. / Foto: Pixabay6. listopada 2022. 17:14
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Niže temperature ne samo da utječu na brže kvarenje nekih namirnica, nego one pritom gube hranjive vrijednosti i pripadaju.

Neke je namirnice bolje držati na sobnoj temperaturi, a mi vam donosimo popis 11 stvari koje nikad ne biste trebali spremiti u hladnjak.

Kruh
Premda je ovo često predmet rasprave, molekule škroba vrlo se brzo kristaliziraju na niskim temperaturama zbog čega kruh propada puno brže. Postaje tvrd, gumen i bez okusa.

Ako imate previše kruha, smrznite ga jer u ledu može stajati oko mjesec dana.

Sirovi krumpiri
Generalno, krumpiri bi setrebali čuvati u smočnici, ali ne na preniskim temperaturama. Također, ne voli direktno sunce, a i stručnjaci savjetuju da se čuva u papirnatoj vrećici jer plastika zadržava vlagu.

Rajčice
Rajčice na sobnoj tempraturi nastavljaju dozrijevati pa ćete, ako ih smjestite u frižider, zaustaviti taj proces. Tako se može pokvariti okus, a i niske temperature joj oštećuju kožu.

Med
Med je prirodni konzervans i zato se ne treba držati u hladnjaku. Na niskim temperaturama se kristalizira pa ako želite tekući med, uvijek ga držite na sobnoj temperaturi.

Avokado
Avokado se u principu kupuje još tvrd i treba im još nekoliko dana na sobnoj tempraturi dok ne sazriju. Jedini slučaj kad biste ga trebali držati u hladnjaku, jest taj ako kupite već jako zreli avokado, a nećete ga još jesti, onda ga spremite u hladnjak.

Lubenice
Cijelu lubenicu je puno bolje čuvati na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku jer će joj niske temperature promijeniti okus, teksturu i boju. Na sobnoj temperaturi ona također, kao i neko drugo voće, dozrijeva, a u hladnjaku se preporuča čuvati tek nakon što je razrezana.

Češnjak
Možda to niste znali, ali u hladnjaku se češnjak jako brzo može pokvariti i postaje sklon plijesni. Zato ga treba držati na mračnom mjestu i nikako ga ne držati u plastičnoj vrećici.

Jagode
Suprotno raširenom vjerovanju jagode je najbolje držati na kuhinjskoj plohi, ne na direktnom suncu. U hladnjaku, naime, upijaju višak vode i vlage pa se tako lakše kvare i gube slatkoću.

Luk
I luk će pokupiti vlagu iz hladnjaka zbog čega će izgubiti prepoznatljivu teksturu i brže će popljesniviti.

Kava
Hladnjak će uništiti okus kave i stoga nema baš nikakvog razloga da je ondje čuvate. Kavu u hladnjaku možete iskoristiti za nešto drugo. Naime, ako vam je nešto predugo stajalo u hladnjaku i ako se osjeti jak miris, stavite nekoliko žlica mljevene kave na tanjurić i preko noći u hladnjak – kava bi trebala pokupiti sve neugodne mirise.

Svježi začini
Baš kao kava, i svježi začini mogu izgubiti aromu u hladnjaku. Osim toga, na niskim će temperaturama pokupiti vlagu i izgubiti okus, prenosi N1.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Pomorci u Splitu odali počast poginulim i nestalim kolegama: "Ovo je dan kada se trudimo sjetiti svih njih"
23
min
Pomorci u Splitu odali počast poginulim i nestalim kolegama: "Ovo je dan kada se trudimo sjetiti svih njih"
Završne pripreme za humanitarnu “Bradatu vožnju s mudima”: motociklisti iz cijele Dalmacije spremni za akciju
23
min
Završne pripreme za humanitarnu “Bradatu vožnju s mudima”: motociklisti iz cijele Dalmacije spremni za akciju
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
46
min
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
1
sat
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
1
sat
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.