UPOZNAJTE HOMERE Slavonci zaljubljeni u Dalmaciju: Ova ekipa je vaterpolo učinila popularnim u Slavonskom Brodu

Prije nekoliko se godina sramežljivo okupila grupa entuzijasta ne bi li stavila vaterpolske kapice na glave i pokušala, s par metara, po prvi put, nanišaniti gol. Sada ih je već respektabilan broj, igraju turnire, svake godine su ekipe brojnije, te se najozbiljniji među njima, čak spremaju na pripremama u Dalmaciji. Makar je njihov susret s vaterpolom bio sličan onome kao kad se bob reprezentacija Jamajke srela sa snijegom, Homeri su napravili mnogo na popularizaciji ovoga vodenoga sporta u Slavonskom Brodu, stoga pročitajte njihovu priču


Kada je Matt Groening radio lik Homera Simpsona, djelatnika springfieldske nuklearne elektrane, sigurno nije, ni u peti, imao ideju da će taj debeljko, postati tako planetarno popularan. Nije se FOX-ova mašinerija mogla nadati da će pola Splita ići u Kaštela – kada svi splitski Lidli, u samo pola jutra, rasprodaju majice s njegovim likom, ili da će se o toj simpatičnoj i disfunkcionalnoj obitelji Simpson, kojoj je Homer na čelu, predavati na uglednim fakultetima i to kao – o važnoj likovno-literarnoj činjenici.


Budući Homer nije sportski tip, izuzmemo li natjecanja za šankom, nikad nećemo znati kako bi se naš šarmantni drobonja snašao u bazenu, pod vaterpolskom kapicom. No, ta činjenica da se naš simpatični Homie, u bazenu vjerojatno snalazi kao slon na rošulama, nije omela grupu entuzijasta, da svoj amaterski vaterpolski kolektiv, nazovu upravo po njemu.

Stoga vam u ovoj reportaži donosimo priču o brodskim Homerima, koji su se dosjetili kako se ne zatrčati, a opet ostati u formi.

Priču o njima će nam donijeti strašan tandem brodske amaterske lige Bare – Huskić, koji ne da protivnicima disati u bazenu, ali ništa manje ne zaostaje ni u rovovskoj bitci za šankom i trpezom, kada suci odsviraju kraj utakmice i kada ekipe svuku kapice i obuku civilno ruho.

Prvo da se dotaknemo imena, zašto baš Homeri? 

– Kako smo mi Brođani dugo čekali na bazen i kako smo čekajući svi načeli koljena, zglobove te priskrbili sebi škembice, počeli smo svi ličiti, na svima nam dragog, Homera. Ime zapravo i otkriva naš duh, mi se šalimo na račun svega, tako i na račun imena i rezultata.Odakle ideja da se s kopnenih sportova preselite u vodu? Sigurno je većina vas već igrala vaterpolo, pa je ovo nekakav prirodan slijed… 

– Mi smo igrali kopnene sportove, ali zbog povreda, čim se otvorio bazen, smo se prebacili u vodu. Kako smo se svi odmah “zakačili” za vaterpolo, uzeli smo na sebe ulogu promotora sporta, rezultati su nam u drugom planu.Čuo sam da ste toliko popularizirali amaterski vaterpolo, da sada u Brodu postoji nešto slično dubrovačkoj Divljoj ligi? 

– Za sada se natječe sedam ekipa, digli smo kvalitetu amaterskog vaterpola u Brodu jako. Sve ekipe imaju kupaće hlače, majice i kapice, kao da su profesionalni klubovi. Uveli smo članarinu. Mi čak imamo i pečat kluba, to smo napravili iz fore. Valja naglasiti da imamo i homerski kodeks časti.
Na prvom su Homer kupu bile četiri ekipe a na trećemu je bilo sedam. Daje se kotizacija od 2000 kn. Te novce transparentno uložimo u najam bazena i na završnu veliku feštu.

Kažete, sedam ekipa, pa od kud toliki interes? Možete li nabrojati tko sve sudjeluje i kako ste ih privolili da vam se pridruže?

– Redom su to: KK Dar, VK Budainka, Sport bar, Hebrang, X Team, Dolce Vita i mi Homeri. Nije samo vaterpolo, svih sedam ekipa humanitarno zajednički djeluje, pomažemo koliko god možemo na svim poljima. Makar to ne radimo da bi se u medijima hvalili, skupljali smo za Uskrs za djecu u domovima, makar je to kap u bazenu, svak je dao koliko je mogao. Ekipa KK Dar su darovatelji krvi… Tako da osim te sportske note, bitno nam je da smo aktivni i na drugim poljima.

Priča se, da se na zadnju vašu veliku feštu u Kazamatu htjelo ugurati i staro i mlado… Znači da je već stvar prestiža biti dio amaterske brodske vaterpolske lige. Toliko ste popularizirali svoj sport da su vas glazbenici počeli zvati da im gostujete u spotovima.

– Mi nastojimo da se što manje priča, a što više pleše i pjeva na našim feštama. Tako da ne bismo za medije otkrivali kako se opuštamo na zabavama nakon napornih turnira.

Pričao sam s vašim protivnicima iz Sport bara. Pomalo ljubomorni, kažu da se odlazite svako ljeto pripremati u Dalmaciju. Možete li nam kazati gdje idete i kako pripreme izgledaju?

Kao i sve kod Homera, pripreme su došle iz fore. Dvije godine smo bili na Ugljanu, zadnju na Viru. Čak smo pošli i u Neretvu do Blaca. Uživamo u kupanju i za roštiljem, loptu ponesemo samo da bi nam žene povjerovale kako idemo na pripreme.

Kako bolje polovice reagiraju na činjenicu da su, ni krive, ni dužne dobile obavezu pranja ručnika, kapica i ostalih vaterpolskih rekvizita?

– Ne znamo kako je u vas u Dalmaciji, ali – na njihovu sreću, mi Slavonci ne damo da nam se žene diraju u sportsku opremu. No, kad bi kazali da se bune što smo često na bazenu i što smo se “infišali” u vaterpolo, lagali bismo.

Postoji li mogućnost da se priča digne na višu razinu pa da pobjednik lige gostuje u Splitu, Zagrebu ili Dubrovniku – gdje se amaterski i veteranski vaterpolo gaji već desetljećima? 

– Mi bismo se veoma rado odazvali našim dalmatinskim amaterskim klubovima da nas pozovu. Već smo bili u Sisku, Varaždinu i Zadru, još vraćamo rate kredita za ova putovanja, ali isplatilo se. Danas se preko društvenih mreža sve lako dogovori, ako nas pozovu, mi ih nećemo odbiti. Ili ćemo poći u goste ili ih ugostiti kod nas.

Za pred kraj nam kažite, makar niste direktno uključeni u rad VK Marsonije, kako klub stoji i postoji li mogućnost da Brod dobije prvoligaša? 

– Od kada smo dobili novi bazen vodeni sportovi idu uzlaznom putanjom u gradu. Kad je gostovala Njemačka, u gradu se tražila karta više, došla nam je bila u goste Janica i brojni sportaši. Mi se nadamo da će klub postati moćan i da će Brod biti jaka vaterpolska sredina.

Njihove su “mudantine” tražena roba. Marsovac sprijeda i znak Marsonije na stražnjici je postao nezaobilazan hipsterski rekvizit. Vaše, s likom Homera, su jednako tako upečatljive, poklanjate li ih ili ih prodajete? 

– Još nismo toliko bogat klub da poklanjamo hlačice i kapice, ali poklanjamo majice, kalendare, privjeske za ključeve. Evo vam mala ekskluziva – a od ove godine imamo i flaširanu Homerovu šljivovicu, pa ako se dalmatinske amaterske momčadi dvoume bi li nas ugostile, da se znaju pripremiti (smijeh).

I za sam kraj, makar je pitanje nezgodno, koju biste momčad istaknuli kao primjer drugima.

– Budainka je, teško nam pada to priznati, najbolja ekipa. Imaju tri igrača koja su igrala za Marsu. Sport bar je odlična ekipa kada su svi na broju, ali to se rijetko kad desi. KK Dar jako puno trenira, oni imaju dogovore prije tekmi. Hebrang je nova ekipa, strašno puno napreduju, kao i X team, samo je pitanje vremena kada će, jedna od ove dvije osvojiti turnir. Dolce Vita se tek priključila, pa ćemo im dati još vremena da se dokažu. A o nama, Homerima, ne treba trošiti previše riječi. Teško tko iz razgovora neće shvatiti da je nama rezultat u drugom planu i da smo u bazenu iz gušta i pozitivne zezancije. Naše nije da osvajamo turnire, nego da pazimo na Brodski vaterpolo i da ga promoviramo.

Ovim ćemo se riječima pozdraviti s našim Homerima, a vi, dragi čitatelji, budite sigurni da ćemo o njima dati izvještaj, jer to ovaj sportski amaterski kolektiv zaslužuje, kada se spuste u Dalmaciju na pripreme (ako ih, nakon ovoga iskrenoga razgovora, žene na pripreme, ponovno puste).

Moja reakcija na članak je...
Vau
22
Haha
2
Hagić
6
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime