U Splitu obilježen Dan antifašističke borbe: “Iskreni antifašizam, lišen bilo kakvih ideoloških natruha, trajna je vrijednost”

"Vrijeme Drugog svjetskog rata bilo je vrijeme kada su Split i Splićani, Dalmatinci i Dalmacija, znali biti na visini civilizacijskog izazova. Pokazali su okupatoru svoga doma hrvatski prkos i hrvatsko junaštvo", kazao je gradonačelnik

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Splitu započelo je jutros polaganjem vijenaca na Lovrincu te kod Spomenika političkim zatvorenicima, interniranima i zatvorenima ispred zgrade Županije, a nastavljen je centralnom svečanošću u Galeriji umjetnina. Govoreći pred okupljenima, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da se 22. lipnja slavi upravo na prijedlog prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je, kako je naglasio, prepoznao činjenicu da je komunistički režim godinama bezobzirno ignorirao povijesni fakt da je Hrvatska u ovom dijelu Europe bila prva u ustanku protiv fašizma i nacizma.


– Vrijeme Drugog svjetskog rata bilo je vrijeme kada su Split i Splićani, Dalmatinci i Dalmacija, znali biti na visini civilizacijskog izazova. Pokazali su okupatoru svoga doma hrvatski prkos i hrvatsko junaštvo. Dokazali su cijelom svijetu, ne čekajući savezničke ili sovjetske vojne trupe, da su Hrvati kao narod dostojni da žive ispod sunca Božjeg. No, olovno doba po okončanju rata našem ponosnom, ali napaćenom narodu nije donijelo demokraciju, slobodu i ravnopravnost s drugim narodima nove državne zajednice, već staljinističku despotiju – kazao je, među ostalim, splitski gradonačelnik. Nakon pobjede i jedinstva Hrvata u Domovinskom ratu, nastavio je Krstulović Opara, Hrvati su članstvom u Europskoj uniji i NATO-u dobili nove poluge da ostvare pravednije društvo, opće blagostanje kao narod te ostvare političke interese svoje mlade države.

POVEZANI SADRŽAJ:

– Pri svemu tome, iskreni je antifašizam, lišen bilo kakvih ideoloških natruha, trajna vrijednost – poručio je gradonačelnik Splita.

Govore su pred okupljenima u Galeriji umjetnina održali i predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije Juraj Krstulović te savjetnik župana Visko Haladić. Na obilježavanju Dana antifašističke borbe nazočili su brojni uzvanici među kojima i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, potpredsjednik Županijske skupštine Vedran Lendić, brigadir Nikša Mikuličić u ime Hrvatske ratne mornarice te savjetnik splitskog gradonačelnika Ivica Grubišić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


1 KOMENTAR

  1. DANAŠNJA NAŠA DALMACIJA ,PRILIČNO OSIROMAŠENA , PROMAŠENA ,UNUTRA ZAVAĐENA,KAO DA NE ZNA PUTA ,A PRIJE 75 GODINE BIJAŠE TA NAŠA DALMACIJA JEDINSTAVENIJAI PRAVEDNIJA U NAMJERI , VIŠE NEGO IKADA PRIJE, JER SU SE NJENI GRAĐANI UJEDINILI PRED VELIKIM I NEPODNOŠLJIVIM ZLOM,POŠAŠĆU KOJA JU JE ZADESILA ,OD ONE KRVOLOČNE KATOLIČKE ,KRŠĆANSKE ,POŠASTI KOJA JE ZJAPILA AMBICIJOM VLADANJA I ZGRTANJA OVOZEMALJSKOG BLAGA. UNIFORMIRANO ŽIVLJENJE POD KRIŽAEM I PATRICAMA OKO VRTA ,PONIŽEN ,SPREMAN BITI SAMO ŽIVO BIĆE KOJE NE TREBA MISLITI OSIM VJERTOVATI I SLUŠATI. A UPRAVO ONO BIJAŠE NOVO VRIJEME U KOJEM JE DALMACIJA ZAVRŠILA JEDNU ODISEJU , SVA ANGAŽIRANA U NARODNOM,ANTIFAŠISTIČKOM POKRETU , UJEDINJENA U BRIZI ZA SVOJ OPSTANAK I PERSPEKTIVU ŽIVLJENJA ,PA JE SVAKI DALAMATINAC, KOJI JE OSJETIO BRIGU ZA JEDINSTVOM ZA PERSPEKTIVOM NOVOG ŽIVOTA ,POSTAO BORAC NARODNE REVOLUCIJE ,JER DIJALEKTIČKO POIMANJE PERSPEKTIVE ŽIVLJENJA JE TRAŽILO OD SVAKOG DALMATINCA JEDINSTVO I BRIGU KAKO POSLIJE ONE KATOLIČKE ,NACISTIČKE POŠASTI KOJOM JE UPRAVLJALA KATOLIČKA CRKVA,ODNOSNO KRVOLOČNO,POHLEPNO, ZGRTAČKO KRŠĆANSTVO,O KOME NAJAUTENTIČNIJE JE GOVORIO,PRIJE 5-6 GODINA NJEN PRVI ČOVJEK ,VLADAJUĆEG PONTIFIKATA,PAPA U OSTAVCI ,KARDINAL BENEDIKT XVI-TI, KAKO JE TO KRŠĆANSTVO SKORO SVE DO JUČE ,KROZ SVOJU POVIJEST,BILO I IMALO AMBICIJU BOGAČAENJA I APSOLUTNOG VLADANJA LJUDIMA I STAVRIMA I KOJOJ JE DALAMACIJA ,JEDINSTVENA KAO I UVIJEK ,SE SUPRPOSTAVILA PUŠKOM I UMOM DA SAMO ČOVJEK ONAJ HEGELOVSKI ,KOJI ZNA MISLITI ,ZNA I MOŽE POB IJEDITI SVE NEVOLJE KOJE VRIJEME NALAŽE.
    PA BRIGU ZA PERSPEKTIVU O ONOM ŠTO JOJ OSTADE NAKON REVOLUCIJE I SVH NEVOLJA KOJE SU JE PRATILE U TOKU 75 GODIŠNJEG NJENOG RAZVOJA I SVIH NOVIH POKUŠAJA KOJIM JE ZLOČINAČKO KRŠĆANSTVO PONOVNO NASRNULO NA NJENU DUHOVNU I MATERIJAKNU SAMOSTALNOST ,DANAS SE DALMATICI OSJEČAJU OBAVEZNIM DA SE PRESTROJE I USTROJE U JEDINSTAVEN ČETVERORED, RADI SJEČANJA NA TA BURNA VREMENA ,KADA JE DALMACIJA ,JEDINSTVENA USTALA PROTIV AGRESIVNOG , KRIŽARSKOG POHLEPNOG, OSVAJAČKOG ,ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA .TREBA REČI KAKO JE
    TO ZLOČINAČKO KRŠČANSTVO OPISAO I PRAVU ISTINU O NJEMU REKAO NEJGOV PRVI ČOVJEKL , PAPA U OSTAVCI ,KARDINAL BENEDIKT XVI-TI, DA JE TO KRŠĆANSTVO OSTALO I DALJE ONO ŠTO JE BILO ,OSTARIJELO I ZASTARIJELO ,KOGA JE VRIJEME DAVNO PREŠLO U KOJEM ONO VIŠE NEMA MJESTA , A HTJELO BI BITI , VRIJEME KRIŽARSKO ,OKRUITNO ,POHLEPNO,VLADAJUĆE ,NEŠTO ŠTO NI STOKA SITNOG ZUBA NE BI INSTIKTIVNO ZA SVOJU OPSTOJNOST IZABRALA,JER JE LJUDSKA SVIJEST TOLIKO NAPREDOVALA DA JE TO OKRUTNO,POHLEPNO,VLADAJUĆE KRŠĆANSTVO ,SVOJIM BARBARLUČKIM PONAŠANJEM JOŠ I DANAS AGRESIVNO ,ZLOČINAČKO ,POHLEPNO, S’ AMBICIJOM VLADANJA ,PODJELOM DRUŠTVENE ZAJEDNICE NA KLASNU , NACIONALNU ,VJERSKU I RASNU STRUKTURU GRAĐANSKOG ŽIVLJENJA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime