TRAGIČNA I NAJVEĆA SPLITSKA LJUBAVNA PRIČA Pronašli su ih zagrljene, zaspali su zauvijek

Stari ribarski brod bio im je kuća, a cijela Matejuška dvor


Sigurno je barem jednom svakoga od vas dotaknula antologijska pjesma Zdenka Runjića “Ča je život vengo fantažija”, o ljubavi dvoje siromaha Roka i Cicibele. Stvarni su to likovi, čija je ljubavna priča ostala vječno zapisana u stihovima i pričama mnogih, a proširila se i izvan granica Lijepe Naše.


O opjevanoj ljubavi dvoje siromaja sa splitske Matejuške, Roka i Dujke, svima poznatije kao Cicibele stanovnici splitske Matejuške spominju se i danas, javlja Nova TV.

– Dujka je bila odovod iz Veloga Varoša, bila je iz jedne siromašne familije, i onda bi ona uvik tribala ovod doć na Piškeru oprat tu robu a ovi Roko on se bavio ribom, lovi je koju ribicu. Dujka bi dolazila prat robu i onda je on zapazija; bija je puno puno zgodan ti Roko a bila je i Dujka zgodna i onda ča ćete moji judi čut, onda je on zva da dojde na brod malo povirit kako se smistija, a ona kaže da neće doć dok je ne odvede prid oltar – ispričao je Davor.

I odveja ju je prid oltar, a živili su sretno i skladno. Stari ribarski brod bio im je kuća a cijela Matejuška dvor.‘Iako su bili siromašni oni su se volili a danas van je nika druga slika, sad ako nema pinez i ako ona nema dobru dotu slabo ta jubav gre, moja ćerce a njima to u ona doba ni tribalo. Jedno jutro nije ih bilo u konobu, nisu bili vanka i to je ljudima bilo sumnjivo i onda su išli povirit ča je, i onda su vidili da su umrli, smrzli su se, bilo je zima’.

Roka i Cicibelu jednog hladnog jutra pronašli su zagrljene na žalima Matejuške, zaspali su zauvijek. Uspomena na njihovu ljubav i danas živi na Matejuški, mjestu na kojem se rađaju neke nove ljubavi.‘Na ovom žalu ovde se i dan danas mladi vole, nekad su se volili Roko i Cicibela, Roko i Dujka, čiji je brod njihova kuća bila vezana tu u ovoj lučici i pokrenuli smo inicijativu da se vidi da je Matejuška kvart ljubavi (kvart ljubavi mladosti i ljepote), i u to ime i u ime Roka i Dujke stavljamo tu i katance i vezujemo našu ljubav i pokušavamo objasnit ljudima da je to četvrt ljubavi a ne problema, to je četvrt gdje mladi i stari su vječito opijeni ljubavlju i ničim drugim’, rekla je Jelena.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1K
Haha
34
Hagić
142
Hmmm
11
Plač
205
Grrr
28
Molim?
38

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime