Tjedna prognoza: Sutra jednodnevna južina, za vikend stiže val izražene vrućine!

Sljedećih dana očekuje nas pravo (rano)ljetno vrijeme. Temperature zraka lagano će rasti, osobito u drugom dijelu tjedna

Nešto više od dva tjedna dijeli nas od ljetnog suncostaja, odnosno prvog dana kalendarskog ljeta. Dio je godina kada svijetli dio dana traje najduže, a samim time i najviše sunčeve topline dolazi prema sjevernoj Zemljinoj hemisferi. Ipak, prosječno najtopliji dio godine nastupi tek kada se dan počne skraćivati.


Sljedećih dana očekuje nas pravo (rano)ljetno vrijeme. Temperature zraka lagano će rasti, osobito u drugom dijelu tjedna. U dane vikenda očekuju nas prave ljetne vrućine, a vrhunac toplinskog vala uslijedit će u nedjelju.

Oslabljena hladna fronte preko našeg područja proći će u utorak i početkom srijede, ali će znatno više utjecati na vrijeme na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano. Popodne u zaobalju umjeren, a ponegdje i prolazno pojačan razvoj naoblake uz mogućnost slabih grmljavinskih pljuskova. Noću u Dalmaciji većinom tiho, na sjevernom Jadranu uz slabu buru koja će podno Velebita biti umjerena do pojačana. Danju će uz obalu zapuhati slab maestral, na otvorenom moru slabo do umjereno jugo koje će se navečer širiti naoblaku. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 26 do 31°C.

Utorak donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. Sunčanije u Dalmaciji, a oblačnije na sjevernom Jadranu gdje će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Obilne oborine se očekuju u riječkom zaleđu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će ponegdje na moru popodne biti jako. Navečer na sjevernom Jadranu umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

U srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Lokalnih pljuskova u noći bit će na sjevernom Jadranu, a popodne u Dalmaciji, uglavnom u Dalmatinskoj zagori. Slabo do umjereno jugo zadržat će se još samo ujutro u južnoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu će zapuhati slaba do umjerena bura, a tramontana će se s otvorenog mora širiti na cijelu obalu. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. Slaba do umjerena bura proširit će se u noći i na Dalmaciju. Jutro će biti natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 29°C.


Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Ujutro će puhati umjerena, podno Velebita još jaka bura s olujnim udarima. Danju će slabiti i okretati na slabu do umjerenu tramontanu, popodne na moru Dalmacije pojačanu. Jutarnje temperature bez veće promjene ili malo niže. Danju toplije, najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Petak donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura. Danju će zapuhati slab maestral. Jutarnje temperature u neznatnom padu. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.U subotu pretežno vedro. Noću tiho ili burin. Danju će puhati slab, rijetko gdje na moru umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Nedjelja će biti pretežno vedra. Noću tiho ili slab burin. Danju će puhati slab do umjeren maestral. Od jutra toplije. Najviše dnevne temperature od 28 do čak 34°C!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0