Županijska udruga slijepih Split uputila je otvoreno pismo javnosti o, kako kažu, katastrofalnom stanju u obrazovanju slijepe djece. Ne prozivaju konkretno nikoga, no ističu da je to problem koji hitno treba riješiti. Knjige prilagođene slijepima kasne mjesecima, kada je gradivo u njima već davno obrađeno.

– Vladu treba tužiti da plati kaznu, da se opamete, da malo bolje daju knjige i ne dopuštaju da svaka škola bira svog nakladnika, nego da svi imaju iste – izjavio je Toni Matijašević, slijepi učenik petog razreda splitske Osnovne škole Dobri.

Ide na gitaru, plivanje, robotiku i zbor. No nema iz čega učiti – udžbenik iz prirode na brajici dobio je tek na početku drugog polugodišta, prenosi HRT.

I Toni i Sara, koja pohađa 6. razred, izvrsni su učenici, no uz sljepoću, ne treba im dodatna igra skrivača s knjigama.

– Pomiješani su mi zadaci, npr. zadatak je u običnoj knjizi taj i taj, a u knjizi na brajici taj i taj – objašnjava Sara Grgić.

Obitelji kopiraju, čitaju djeci, snalaze se kako mogu.– Udžbenik dođe nakon što je gradivo već odrađeno, što zaista nema smisla – rekao je otac slijepe djevojčice Pero Dario Borović.

– Počevši od ministarstva s natječajima do institucija koje se javljaju na te natječaje, nemaju vjerojatno dovoljan broj zaposlenih i sve to kad krene, naravno kasno, onda kasno dođu i udžbenici. A to je nažalost bačen ogroman novac jer udžbenicima na brajici cijena je u desecima tisuća kuna – ističe Ivan Tokić iz Županijske udruge slijepih Split.

Pet je slijepih osnovnoškolaca u županiji. I svi imaju isti problem koji treba što prije riješiti.

 


1 KOMENTAR

  1. Vladu ne treba kazniti, oni su dovoljno jamili da im nije kaznu proble platiti.
    Njih treba nagraditi dozivotnom necasnim otpustom iz drzavne sluzbe i svih politickih funkcija, posebna nagrada je ponistenje svih diploma i uvijerenja o sposobnostima. Uz obvezno nosenje oznake uhljeb poput one koju si zidovi trebali nositi za vrijeme WWII.

Comments are closed.