Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 24. siječnja Međunarodnim danom obrazovanja, ističući njegovu ulogu za mir i održivi razvoj. Obrazovanje nije samo ljudsko pravo, već ima i ključnu ulogu u izgradnji pravednijeg društva jednakih šansi za napredak svakog pojedinca te u iskorjenjivanju siromaštva. Kroz svoju odgojnu komponentu, ono promiče toleranciju i ravnopravnost.

Nažalost, stanje obrazovanja u Hrvatskoj je na samom dnu po svim pokazateljima, ako se uspoređuje s ostalim europskim zemljama. Naš obrazovni sustav nije učinkovit i zastario je.

Gradski vijećnik i član Predsjedništva SDP-a Split dr. sc. Joško Markić drži da su djeca i mladi temelj budućnosti, kao i kvalitetnog razvoja Splita. Stoga je zabrinjavajući porast netolerancije kojem svakodnevno svjedočimo. Nasilje nije i ne smije postati prihvatljiv obrazac ponašanja.

– Kreativnost, optimizam i želja za poboljšanjem svijeta oko sebe ključni su čimbenici održivog i inovativnog društva i gospodarstva. Stoga moramo težiti što bržem uklanjanju prepreka i ograničenja koja djecu i mlade sprječava u postizanju njihovog maksimalnog potencijala i učenju novih suvremenih sadržaja. Potrebna su nam i rješenja temeljena na jasnim stručnim kriterijima koja bi bolje uskladila obrazovanje s potrebama tržišta rada – rekao je Markić.

Prof. Suzana Kačić-Bartulović, članica Predsjedništva i predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split, poručuje da je dobro obrazovanje temelj ne samo osobnog uspjeha, već i društva u cjelini.

–  Obrazovanje je djelatnost koja najbolje govori o dugoročnoj perspektivi jednog društva te ono mora postati vodeći prioritet i u našoj državi. Kako bi bili uspješni građani i aktivnije sudjelovali u stvaranju boljeg društva, važno je da djeca i mladi žive u poticajnom okružju i usvajaju kompetencije koje zahtijeva moderna Europa. Zbog toga SDP Split nanovo ukazuje na važnost cjelovite obrazovne reforme te potrebu uvođenja Građanskog odgoja u školske kurikulume. Njime bi se poticala spoznaja o važnosti solidarnosti te o uvažavanju drugih i drugačijih.  A čini se da nam toga uistinu nedostaje!
2 KOMENTARI

  1. Prema podacima Eurostata prednosti Hrvatske su svakako sigurnost naše zemlje jer se ubrajamo u najsigurnije zemlje unatoč napisima u medijima o izoliranim slučajevima nasilja. Naši se građani osjećaju i objektivno i subjektivno sigurno u svom stanu, na ulici, u javnom prijevozu. U globaliziranom svijetu obilježenom raznim nesigurnostima Hrvatska je dakle jedna od najsigurnijih zemalja i ima najniži udio ljudi (2,6%) koji su žrtve kriminala, nasilja i vandalizma. Također, prema podacima Eurostata objavljenim povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, imamo najmanji udio učenika (3,3%) koji napuštaju rano školovanje, a ubrajamo se i među najljepše zemlje jer je jadranska Hrvatska treća najpopularnija turistička destinacija među regijama u EU. Prednost je života u Hrvatskoj i još uvijek ležeran mediteranski način života, čvrste obiteljske veze i druženja s prijateljima. SDP dakle laprda gluposti, ne možete se kvalitetnim obrazovanjem boriti protiv nasilja i netolerancije, problem je mnogo dublji.

Comments are closed.