Nakon što je jutros na našem portalu objavljena vijest pod naslovom “Ogorčeni roditelj: Ne samo da lift između Marmontove i Prokurativa ne radi nego smo sina 20 minuta izvlačili iz klopke“, krenule su burne reakcije javnosti koja se s pravom pita kako je moguće da su i pomagala za osobe s invaliditetom zapostavljena.

Podsjetimo, još 2018. godine je Grad Split osigurao 270 tisuća eura u sklopu tog projekta (Unesco Site Experience For All – USEFALL) kako bi povijesna jezgra grada bila što dostupnija svima, posebno osobama s invaliditetom. U sklopu tog projekta postavljen je lift između Marmontove i Prokurativa kako bi osobama s invaliditetom, teško pokretnim ili potpuno nepokretnim, u kolicima, taj dio grada bio dostupan.

Naravno, od toga je ispalo jedno veliko ništa pa su roditelji djeteta s teškim invaliditetom doživjeli vrlo neugodno iskustvo. Uređaj se pokvario, kontakt broj za pomoć ne postoji i preostalo je 20 minuta spašavati osobu s teškim invaliditetom iz klopke.

Na ovo je reagirala i Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u Splitu.

Pravobraniteljica: Četiri puta smo pisali i dva puta telefonirali

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, osim što želi izraziti žaljenje zbog događaja koji opisuju roditelji djeteta s teškoćama u razvoju koje je zaglavilo na podiznoj platformi, ujedno želi obavijestiti javnost da je putem Područnog ureda pravobraniteljice u Splitu od veljače 2020.g. u četiri navrata pisano upozorila Grad Split na neispravnost rampe (od čega posljednji put 24. rujna 2020.g.), a savjetnica pravobraniteljice je dvaput i telefonom na tu temu razgovarala sa nadležnim službenikom Grada Splita.

– Ponovno svjedočimo problemu na koji redovno ukazujemo, a to je da se nakon postavljanja elemenata pristupačnosti isti redovno ne održavaju, nakon kvara (dugo) ne popravljaju i posljedično ne upotrebljavaju. U gorem slučaju moguće je očekivati i ozljede korisnika kao posljedicu njihove neispravnosti, a što je srećom ovom prilikom izbjegnuto. Postavljanje (skupih) podiznih platformi bez da se osigura njihovo održavanje i uporabljivost nije od koristi nikome, a najmanje osobama kojima je namijenjeno – poručila je Slošnjak i dodala

“Stoga ponovno apeliramo na Grad Split i druge jedinice lokalne samouprave da redovno održavaju i brinu za resurse ove vrste u zajednici i osiguraju pristupačnost osobama s invaliditetom kojima je to od svakodnevne važnosti”, zaključila je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime