Prva gay premijerka: Ana Brnabić mandatarka za sastav srpske vlade

"Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju"

Dosadašnja ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić bit će mandatarka za sastav nove Vlade Srbije, priopćio je predsjednik države i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.


Brnabić će biti prva žena i prva deklarirana LGBT osoba na čelu srpske vlade.

Vučić je kazao kako je Brnabić vrijedna te posjeduje stručne i osobne kvalitete. Poručio je kako je uvjeren da će pokazati poštovanje prema strankama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku Srbije.

“Želim zahvaliti Predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Sjvesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osjete kroz bolji kvalitetu života”, izjavila je Brnabić za Blic.

“Prihvatila sam kandidaturu koju sam dobila od predsjednika Srbije i krećem raditi na izvještaju i sastavljanju Vlade. Važno je da se rad na projektima nastavi i ja sutra svakako idem u Vrnjačku Banju u ranije dogovorenu posjetu. Idem provjeriti kako funkcionira sustav kojim smo povezali podatke šest državnih institucija koji omogućujue da država bude servis građana. To je važan, reformski, rekla bih revolucionaran projekt za Srbiju i ja ću s timom u vladi Srbije i svim državnim institucijama nastaviti raditi na reformiranju državne uprave. Započeti poslovi moraju se završiti, a ja sam posljednjih mjeseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana. Osobno ću se angažirati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno, navela je Brnabić za “Blic”.


Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade protivila se Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke, prenosi Dnevnik.hr.

Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0