U divnom prostoru Ljetnog kina Bačvice u subotu (12. rujna) od 21 sat, prikazivat će se nagrađivani film ATLANTIS, ukrajinskog redatelja Valentyna Vasyanovycha.

Bačvice: Otvoren jubilarni 25. Split film festival, publika uživala u filmu “Priče iz kestena”

Istočna Ukrajina, u bliskoj budućnosti. Pustinja neprikladna za život. Sergiy, bivši vojnik koji boluje od PTSP-a, teško se prilagođava svojoj novoj stvarnosti: razoren život, zemlja u ruševinama. Kad se konačno ugasi talionica u kojoj radi, neočekivano pronalazi izlaz pridruživši se dobrovoljačkoj misiji Crni tulipan, koja se bavi ekshumacijom ratnih žrtava. Uz kolegicu Katju shvaća da je moguća bolja budućnost. Hoće li naučiti živjeti bez rata i prihvatiti sebe?

Valentyn Vasyanovych je ukrajinski redatelj, producent i direktor fotografije. Rođen je 1971. u Žitomiru u Ukrajini, a diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu za kazalište, kino i televiziju Karpenko-Kary, smjer kamera (1995.) i režija dokumentarnih filmova (2000.), nakon čega završava i poljsku filmsku školu Wajda (2007.). Njegov kratki dokumentarni film Against the Sun iz 2004. dobio je niz priznanja: nagradu žirija Clermont-Ferrand IFF, Grand Prix na Nancy FF, posebnu nagradu žirija na IFF-u u Torontu itd. Dugometražni dokumentarni film Prysmerk dobio je posebnu nagradu žirija na Docudays FF u Kijevu i nagradu za najbolji ukrajinski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Odesi 2015. Godine 2012. predstavio je svoj debitantski igrani film Business as Usual (Odesa IFF, Posebna nagrada žirija, Nagrada FICC-a). Njegov je drugi dugometražni film Kredens film dobio nagradu FIPRESCI na IFF-u u Odesi i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar 2018. godine. Valentyn je 2014. radio kao producent i direktor fotografije na filmu Miroslava Slaboshpytskog Tribe, najvećem međunarodnom uspjehu ukrajinskog filma, koji je osvojio glavnu nagradu na Tjednu kritičara u Cannesu i više od 40 drugih nagrada širom svijeta.

U kinoteci Zlatna vrata, s početkom u 18.45 sati, u programu IN MEMORIAM, prisjećamo se dvojice dragih prijatelja, koji su nas napustili ove godine, američkog filmaša Bruce Bailliea i književnika Bekima Serjanovića.

Tom prigodom prikazat će se izbor kratkih eksperimentalnih filmova Brucea i dugometražni dokumentarac ‘From Tokyo to Morava River’ autora Moku Teraoke i scenarista / koautora Bekima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime