Jubilarno izdanje Međunarodnog festivala novog filma – Split film festivala počelo je prikazivanjem filmaPriče iz kestena” na Bačvicama. Radi se o filmu redatelja Gregora Božiča koji je rađen u slovensko-talijanskoj koprodukciji i kojim je otvoreno 25. izdanje festivala.

Najstariji splitski filmski festival tijekom sedam dana trajanja prikazat će sedam dugometražnih i 27 kratkometražnih filmova, a filmovi će se projicirati na tri lokacije. Dok će se glavni program održavati u Ljetnom kinu Bačvice, posjetitelji će besplatno moći pratiti projekcije u Multimedijalno-kulturnom centru (MKC) Doma mladih i u Kinoteci Zlatna vrata. Festival traje do 17. rujna.

Karte za projekcije u Ljetnom kinu Bačvice prodaju se po 25 kuna, a posjetitelji ih mogu kupiti do 60 minuta prije početka projekcije. Uz filmove, posjetitelji će moći uživati u predavanjima, radionicama, tematskim razgovorima, a bit će upriličeno i predstavljanje festivalskog kataloga.

– Pandemija koronavirusa utjecala je na festival tako da nam nisu mogli stići međunarodni gosti, no Split će ugostiti zvijezdu filma “Priče iz šume kestena”, sjajnu glumicu Ivanu Roščić, također stiže nam Marija Škaričić iz hrvatsko-švicarskog filma “Mare”. Festival se održava uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, reduciran je broj gledatelja u zatvorenom, no glavni dio programa odvija se na otvorenom – rekao je Marin Renić, glavni koordinator.

Organizatori naglašavaju da svi prijavljeni hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu “Ivan Martinac” koja će se dodijeliti hrvatskom autoru za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko izražajnih sredstava ostvarivih samo mediju pokretnih slika.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime