POVIJESNI PODVIG Hrvat Ivan Bjelovučić s Pelješca postao prvi čovjek na svijetu koji je preletio Alpe

Nakon što je iz Perua stigao u Francusku, završio je pilotske škole, te se odvažio na veliki pothvat: prelet preko Alpa! To je učinio na današnji dan, 25.10.2013. godine


Od početka 18. stoljeća, obitelj Bjelovučić s Pelješca davala je velik broj pomorskih kapetana i brodara te stekla znatan imetak. Ivan Bjelovučić, čija obitelj je iz mjesta Janjine na Pelješcu, u Peruu je zapisan kao Juan Bielovucic, a u Francuskoj pod imenom Jean Bielovucic Cavalier. Rođen je 30. srpnja 1889. godine u glavnom gradu Perua, Limi.


Nakon što je iz Perua stigao u Francusku, završio je visoke zrakoplovne pilotske škole, te se odvažio na veliki pothvat: prelet preko Alpa!

S devetnaest godina, 1908., upisao se u zrakoplovnu školu braće Voisin. S velikom sigurnošću može se ustvrditi da je to prvi Hrvat u povijesti koji je samostalno letio zrakoplovom. Dana 10. lipnja 1910. godine dobiva letačku dozvolu francuskog aerokluba.

U vrijeme izdavanja dozvole Bjelovučić je u Mađarskoj i sudjeluje na 1. budimpeštanskom aeromitingu (od 1. do 15. lipnja 1910. godine). Tu se prijavljuje pod svojim hrvatskim imenom, kao Ivan Bjelovučić.

Pod tim imenom, Bjelovučić se odlučuje svladati Alpe na istoj relaciji na kojoj je 1910. godine visinski rekorder Peruanac Chavez izgubio život. Početkom 1913.godine na alpskoj visoravni pokraj lječilišta Briegberg, dao je izgraditi kolibu, u kojoj je sastavio svoj monoplan tipa Hanriot s motorom od 80 KS.  Usprkos iznimno snažnom zrakoplovu, prvi pokušaj preleta, 14. siječnja 1913. godine, nije uspio pa se Bjelovučić vraća u bazu.Nakon što je pričekao nekoliko dana smirivanje vjetra, 25. siječnja 1913. ponovo uzlijeće u 13 sati iz Monte Cerata. Letio je pod jakim udarima vjetra, no nije odustao. Uspješno je sletio u talijansku Domodossolu. Tako je postao prvi pilot u povijesti koji je uspješno svladao Alpe.

Pri preletu je postigao visinu od 3200 m, što je bio i novi visinski rekord. U Domodossoli je dočekan s ovacijama, a od tvornice Hanriot dobio je nagradu od 50.000 franaka.Letio i za Pokret otpora

I danas mu u Peruu, što se vidi iz priloženog video zapisa, tamošnje civilne i vojne vlasti, odaju počast za njegove podvige, koji su se nastavili i u Drugom svjetskom ratu, pa i kasnije.

Naime, za vrijeme Drugog svjetskog rata, Ivan Bjelovučić sudjeluje u francuskom Pokretu otpora. Bio je i padobranac, a u 57. godini života skočio je padobranom s Eifellova tornja.

Umro je 14. siječnja 1949. godine, u bolnici Chaillot u Parizu.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime