U strogim epidemiološkim odžan je 1. dio 37. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Splita koja se održava u velikoj dvorani Medicinskog fakulteta u Splitu. Splitski gradski vijećnici ponovno su zasjedali nakon puna dva mjeseca pauze. 

Sjednica Gradskog vijeća razlomljena u dva dana, prva je održana danas, dok će se nastavak sjednice održati idući ponedjeljak.

– Od siječnja nismo u našoj vijećnici i nada se da ćemo se do kraja mandata vratiti u istu. Danas nam želim sreću i vjerujem da ćemo uspjeti svi skupa donijet pravovaljane odluke. Upozoravam vam i molim vas da se držimo svih epidemiološkim mjera.

Dnevni red sjednice s usvojenim dopunama ima 60 točaka Dnevnog reda. Na sjednici je bilo prisutno 26 vijećnika.

Originalnu masku ima gradski vijećnik Jakov Prkić

TEKSTUALNI PRIJENOS UŽIVO:

16:52 – Završio je prvi dio 37. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita. Drugi dio će se održati u ponedjeljak 21. rujna na Medicinskom fakultetu s početkom u 9 sati. Ukupno je 60 točaka, a danas je sjednica završila s 30. točkom. No, to nije slučajno zato što bi se upravo o 31. točki moglo raspravljati duže vremena, što je danas i naglasio predsjednik Gradskog vijeća grada Splita, Igor Stanišić iz HGS-a. Radi se o odluci prijedloga izmjene i dopune proračuna grada Splita 2020. godine s početkom projekcije za 2021./2022.

Iznenađujuće, danas je veliki broj točaka usvojen jednoglasno. Što će biti sljedeći ponedjeljak, ostaje nam tek za vidjeti. No, prema točkama koje slijede, bit će to rasprava koja će se zasigurno odužiti.

15:40 – U Prijedlogu izmjene i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu dosta se raspravljalo. Nakon početkom izlaganja pročelnika upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Damir Ordulj prvi za riječ se javio Sani Mardešić iz stranke Pametno.

– Smanjena su sredstva što je bilo očekivano zbog pada prihoda, to nam je svima jasno. Nije mi jasno zašto se ukidaju sredstva za pošumljavanje, zašto je to smanjeno, iako je tendencija svih gradova da se ide u pošumljavanje. Često se koriste u radovima ulica koriste kameni rubnici, koji su puno skuplji nego betonski. Mislim da je vrlo mala razlika, a financijski je velika.

Sanacije kolnika su porasla za 1,5 milijuna od planiranog, a to meni nije vidljivo po sadašnjim ulicama koje se obnavljaju. Slično je i za ulicu Put Svetog Lovre i brojne druge ulice koje se obnavljaju, a javnost to jako dobro zna. Molio bih odgovore na ova pitanja, mnoge stavke mi ovdje nisu jasne – rekao je Mardešić.

Kristina Vidan (Pametno) spomenula je rampe za pristupačnosti osoba s invaliditetom na Sustipanu.

– Hoće li se možda izgradnja ove rampe koja je bila zamišljena kao velebni projekt, hoće li se ići na montažnu rampu koja bi bila pristupačna osoba s invaliditetom – pitala je Vidan.

Goran Kotur (SDP) se fokusirao također na rampu osoba s invaliditetom na splitskom Sustipanu.

– Fokusirao bih se na vrlo bitne stvari. Spomenuli smo rampu za osobe s invaliditetom, a mene zanima, zašto je iz plana izbačeno ugibalište u Šimićevoj ulici pokraj Dječjeg vrtića More. To je nužda investicija koja povećava sigurnost roditelja i djece. Iz kojeg razloga je izbačena investicija Gajeve ulice na Spinutu. Hercegovačka se radi u dvije faze, koliko sam razumio bio je plan da se ona radi u samo jednoj fazi – pitao je Kotur.

Tonći Blažević (HSLS) kazao je da je pred nama trenutno niz točaka u koje nas je dovela situacija epidemije Covida-19.

– Imamo manjak prihoda i manjak investicijskih projekata koje je grad trebao uraditi. Konkretno što se tiče izvješća, ima onih kojih koja su odlično do onih koji su sramotni. Imamo jedan posto povećanje na godišnjoj razini utroška sredstava. Nismo mi jedini koji postavljamo pitanja, trebaju objašnjena biti puno bolja, opsežnija i za javnost dostupnija – upozorio je Blažević

Damir Ordulj je odgovorio na brojna pitanja koja su mu postavili vijećnici.

– Svi nam je vidljivo da smo ovdje imali smanjenje sredstava za 13,5 milijuna kuna, nijednom pročelniku nije drago smanjiti. Dva milijuna pošumljavanja smanjili smo zbog toga što smo smatrali da je sada prihvatljivo smanjiti ta sredstva, nego da izvodimo radove održavanja cesta ili zelenila. Kada projektant traži kamene rubnike mi ih prema projektima moramo nadopuniti. Morali smo raditi neke izmjene u skladu sa zahtjevima konzervatora, rekao je reflektirajući se na projekt Sustipan. Hercegovačka ulica nije planirana u dvije fazi, nego se kasnilo s određenim obračunom – odgovorio je Ordulj na neka od pitanja vijećnika

Andro Krstulović Opara je osim toga naglasio da iznos od 2 milijuna za pošumljavanje nije smanjen, već je taj iznos preusmjeren u borbi protiv potkornjaka na Marjanu.

Prijedlogu izmjene i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu je usvojen od strane većine vijećnika.

15:00 – Izvješće o stanju sigurnosti u Gradu Splitu vijećnicima je podnio načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Serdarević.

– Mislim da je ovo jedan dobar oblik suradnje grada i policije. Imamo zaista kvalitetnu suradnju i u ovom vremenu Covid-19 krize. Kada govorimo o izvješću koje smo gradu poslali bitno je naglasiti da imamo evidentiran pad kaznenih djela, točnije pad od oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Imali smo samo jedan događaj koji je utjecao na stanje sigurnosti i to je jedini događaj, a radi se o dobro poznatom trostrukom ubojstvu u splitskom kvartu Varoš. Što se tiče svih ostalih kaznenih djela, svi su u padu od 30 pa do 60 posto – naglasio je Serdarević u početnom izlaganju.

– Bilježimo jedino porast kaznenog djela preprodaje i proizvodnje droge. Što se tiče stanja sigurnosti u prometu, tu imalo blago pogoršanje, ali moramo naglasiti da su u padu teške prometne nesreće u odnosu na prošlu godinu – naglasio je iznoseći statističke podatke u ovoj godini.

– Zaključno mogu reći da smo u svakom trenutku otvoreni za sve informacije koje su vam potrebne. Stanje sigurnosti u odnosu na prošlu godinu je vrlo stabilno. Treba reći da je ovo specifična godina, ali istina je da se stanje sigurnosti ni po čemu ne razliku od stanja sigurnosti u ostalim dijelovima Hrvatske – zaključio je načelnik.

Martin Pauk kazao je da su u prošloj godini pojedine političke opcije pokušale politizirati ovu temu proglašavajući grad Split nesigurnim gradom.

– Određene političke opcije su prošle godine grad pokušali prikazati nesigurnim, upravo zbog politiziranja. Drago mi je da su po tom pitanju vidi poboljšanje. Želio bi uputiti jednu kritiku, a vezana je za slučaj koji se prije nekoliko tjedana dogodio u Vinjanima Gonjim. Naime otet je jedan hrvatski državljanin. Osobno sam doveden u policiju, javljeno je u medijima kako se navedeni slučaj nije dogodio i ja sam doveden pod sumnju lažnog širenja vijesti. Policija me uvelike ispitivala i čudila se informacijama koje posjedujem. Mislim da to nije dobro.

Volio bih da se to ne ponovi, što se tiče svega ostaloga, sasvim sam zadovoljan – kazao je Pauk

Kristina Vidan iz stranke Pametno oštro je odgovorila Pauku.

Gospodine Pauk, ovo nije ispovjedaonica. Ovime što vi govorite nećemo riješiti problem sigurnosti u gradu Splitu.

Pauk joj je odgovorio da je upravo stranka Pametno nastala zbog osobnih problema.

– Vi i Marijana Puljak ste osnovali stranku, znači upravo zbog vaših osobnih problema. Mislim da je ovo zbog sigurnosti svih naših građana – odgovorio joj je Pauk.

Jakov Prkić iz stranke Pametno ukazao je na problem povećanja broja prometnih nesreća na našim prometnicama.

– Ukazao bih na problem ogromnog povećanja broja nezgoda na našim prometnicama. Mislim da je to problem, ali opet vjerujem da to ne odskače od Europskog prosjeka. Trebali bi konačno kamerama pokriti sva bitnija križanja te raditi na prevenciji. Ne možemo dopustiti da nam životi nestaju na cestama, nadam se da ćemo se malo trgnuti da nam se ta statika popravi kao i sva ostala – kazao je, a Ante Zoričić (PG-NG) složio se s njim.

– Bit će puno bolje i efektnije, nego da oni kod kuće samo dobiju kaznu koju moraju platiti – kazao je Zoričić.

Goran Kotur se također osvrnuo na ovu temu.

– Smatram da bi ovo izvješće trebalo biti obuhvatnije u prevenciji određenih problema. Mislim da bi trebalo imati puno detaljnija izvješća, bez apstraktnih statističkih podataka. Ne bi bilo loše da i mi takva izvješća dobijemo. Moramo otvoreno razgovarati o problemima – zaključio je Kotur.

Gradonačelnik je raspravu zaključio te je rekao da je zadovoljan rezultatima. Zahvalio se svim vijećnicima što su na današnjoj raspravi, svatko na svoj način pridonijeli zaštiti i sigurnosti svih građana grada Splita.
Serdarević je zaključio da policija ulaže maksimalan trud za sigurnost hrvatske granice referirajući se na konstatacije vijećnika Martina Pauka. Podržao je inicijative i prijedloge vijećnika vezane za sigurnost prometa u gradu Splitu i županiji.

14:30 – Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na provođenje Odluke o kreditnom zaduženju TD Parkovi i nasadi d.o.o. Split u Privrednoj banci Zagreb donio je raspravu između SDP-ove Aide Batarelo i HDZ-ovog Tomislava Prljevića.

Naime, pokrenut je projekt proizvodne namjene u Splitu za skladište cvijeća koji će služiti ovom trgovačkom društvu. Aktom bi se trebala dati suglasnost da se Parkovi i nasadi zaduže te da se usvoji akt. Radi se o kreditnom zaduženju od 22 milijuna kuna.

Aida Batarelo (SDP) rekla je da ova 22 milijuna kuna znače izravno zaduženje za grad Split.

-Dakle da ne bi bilo zabune, danas imamo cijeli rebalans proračuna, i proslavljam pitanje je li nužnu o ovakvoj teškoj godini nešto takvo raditi – pita se Batarelo.

Tomislav Prljević iz HDZ joj je odgovorio:

– Ovo nije direktno zaduženje grada u formalnom smislu. Ovdje je riječ o trgovačkom društvu. Vi govorite iz nekog drugog aspekta, istina je da su Parkovi i nasadi korisnici usluga, ali mi kao grad tražimo da Parkovi i nasadi nešto izvrše što su dužni. Mislim da ste potpuno pogriješili tematiku – kazao je Prljević.

Batarelo mu je odgovorila da će parkovi i nasadi raditi i bez ta 22 milijuna kuna.

– Taj dio ćemo sigurno mi plaćati – zaključila je.

Prijedlog je usvojen.

13:10 – Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izradi Strategije razvoja grada Splita 2020.-2030. donio je u GV određene polemike u kojima su najglasniji bili članovi stranke SDP i Pametno.

U početnom izlaganju Antonija Eremut Erceg rekla je da su svi zajedno suglasni, pa i glavni odbor oko konačne izrade Strategije grada Splita.

strategija

– Sudjeluju u izradi svi gradski vijećnici iz svih klubova gradskog vijeća Splita. Naime nacrt strategije još nemamo te smo u jednom vremenskom periodu u kojem procedure ne možemo ubrzati kazala je Eremut Erceg te je nadodala:

– Strategija je predviđena u zadnjem kvartalu 2021. godine. Stvari idu sukladno dinamičko metodičkom planu. Institucije i ljudi su proaktivno sudjelovali u izradi. Ja bih osobno bila sretna da smo strategiju već sada imali usvojenu, ali bez nacionalne strategije to još ne možemo napraviti i to je realno stanje u ovome trenutku. Proces prikupljanja podataka, trajao je dugo, ali ona bi bez toga bila loša i manjkava, jer nemamo nacionalnu strategiju – kazala je u nastavku.

Marijana Puljak (Pametno) je rekla da smo jednu cijelu godinu nepovratno izgubili.

– Očito smo jednu godinu promašili i tek ćemo strategiju usvojiti krajem 2021. Na žalost priča o strategiji je počela još 2018. godine. To dovoljno govori koliko kasnimo. Pitanje je, ima li uopće izrada ove strategije podršku ovoga grada, imali li motivacije za izradu, to je veliko pitanje koje svi postavljamo – upozorila je Puljak.

Goran Kotur iz SDP je naglasio kako je od početka bio skeptičan oko rokova stategije.

– Mi, kao i svi klubovi podržali smo ovakav pristup strategiju. Zajednički smo svi pokazali političku volju, ali sada i svi snosimo odgovornost. Sam rok koji je zadan i koji je istekao prije godinu dana meni je odmah od početka bio vrlo ambiciozan i ja sam na to ukazivao. Znao sam da do toga neće doći na vrijeme. Problem je što sam i osobno na sjednicama omalovažen zbog cijele situacije koju sam, ispostavit će se sada dobro predvidio. Ja vjerujem da je zadnji glavni odbor bio prekretnica i da su se napokon shvatilo da je strategija bitnija od vlastitih interesa. Žao mi je što smo sada tu gdje jesmo i mislim da vremena nemamo. Ipak, želim vjerovati da smo konačno krenuli u dobrom smjeru, a to ćemo vidjeti u skorijoj budućnosti – rekao je.

Eremut Erceg je naglasila kako strategija ima punu podršku gradonačelnika.

– Trebate uzeti u obzir i ovu situaciju s koronavirusom, to su sve okolnosti koje nam nisu išle u koristi, ali opet trebamo biti optimistični – istaknula je Eremut Erceg.

Prijedlog je jednoglasno usvojen na GV Grada Splita.

12:30 – Projekt „Četiri palme“ – trenutno zapušteni objekt u Šimićevoj ulici uskoro će se preobraziti u dom za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te dom za roditelje čija se djeca liječe na splitskom KBC-u.

23 prisutna vijećnika jednoglasno su usvojila Prijedlog odluke o namjeni korištenja objekta “Četiri palme” u Šimićevoj ulici u Splitu.

Pročelnica upravnog odjela za socijalnu skrb Magda Vrvilo je rekla da je došlo do realizacije postupka javne nabave. Došlo je do konačne odluke namjene ovog projekta. Suradnjom više odjela gradske uprave došlo je do odluke u kojem je projektirana zgrada za dvije vrste korisnika.

– U odluci je točno definirano što kome pripada, navela bih samo da je došlo do prijavljivanja projekta bespovratnih sredstava u iznosu od 4,4 milijuna kuna za realizaciju ovog projekta koji je izuzetno važan za osobe kojima je ovo uistinu potrebno – kazala je.

Zamjenica gradonačelnica grada Splita Jelena Hrgović Tomaš se osvrnula na ovu temu koju su jednoglasno usvojili gradski vijećnici.

– Znam da među vama ima dosta vas koji su bili uključeni u ovu temu tako da ste osjetljivi na ove probleme. Mislim da je ovo velika odluka koju danas donosimo, pogotovo ove naredne tri točke DR gradskog vijeća. Ovaj projekt je pratio dosta dug put i ako nešto radite na ovaj način, svi želimo imati određenu obavezu kroz sigurnosti donošenja odluka. Ovu su nove dionice života i samim time se želim zahvaliti svima vama koji ste podizali ruke za ove akte, jer je ovo vrlo bitno i važno. Svi s nestrpljenjem očekujemo početke radova i nadamo se da će procedura početi u narednih mjesec dana. Moram istaknuti i to da nam je jedna tiha i samozatajna ravnateljica doma “Maestral” dala potporu u svemu ovome – istaknula je zadovoljno Hrgović-Tomaš.

12:15 – Možda je mnogima vijest sporedne važnosti, no ako pitate stanovnike Žrnovnice na istoku Splita, današnji dan je, bez preuveličavanja – povijesni!

Naime, stadionom Mosora u Žrnovnici od danas službeno upravlja splitska gradska Javna ustanova Športski objekti!

USKORO “AMENOVANJE” GRADSKOG VIJEĆA Terenima Mosora na Pricviću ubuduće upravlja JU Športski objekti?

Tako Hrvatski braniteljski dragovoljački nogometni klub Mosor – Sveti Jure (op.a. tako ga je u veljači ove godine imenovao predsjednik Vinko Barbarić, a do tada se zvao HNK Mosor), više neće biti isključivi korisnik vrijednog, ali zapuštenog sportskgo kompleksa u Pricviću.

O Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove “Športski objekti” Split raspravljalo se na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Predloženu točku vijećnicima je obrazložio pročelnik Mate Omazić.

– Javna ustanova Športski objekti svoju djelatnost obnaša na športskim objektima koji su od posebnog značaja za razvoj splitskog športa i drugih pratećih nekretnina koje su u vlasništvu Grada Splita. To su športski centar Gripe, Osječka, Bazeni Poljud, Centar za streljačke sportove Stobreč, Športski centar Park mladeži, Teniski tereni Firule te teniski tereni pri Športsko-rekreacijskom centru Bačvice, Lazarica. Prijedlog je da se nadopuni točka 3, stavak 1, da se nadopuni s točkom 7, Bazen POŠK, Uvala Zenta 3, te točkom 8, stadion u Pricviću, odnosno Žrnovnici, HNK Mosor.

Točka 7 odnosi se na bazen POŠK-a, kratko Grad Split i klub POŠK imaju ugovor, kojim se 2014. dalo na upravljanje bazen POŠK-u, temeljem ugovora i aneksa ugovora, klub POŠK se obvezao koristiti i održavati objekt, odnosno osigurati sportsku funkciju objekta. U posljednje vrijeme objekt nije adekvatno održavan te se nije na zadovoljavajući način s njim upravljalo. Plivači i korisnici su ostali bez mogućnosti korištenja bazena, čime je pričinjena velika šteta splitskom športu. Uvažavajući sve navedeno gradonačelnik grada Splita je 28. kolovoza 2020. raskinuo ugovor i aneks ugovora s klubom POŠK. Budući da se objekt nalazi u jako lošem stanju, da su nužna znatna kapitalna ulaganja da bi se osigurala kvalitetna sportska funkcija objekta, traže se izmjene i dopune odluke o upravljanju športskim objektima, kako je navedeno u odluci.

Pod točkom 8, radi se stadionu HNK Mosor u Žrnovnici, Grad je već tamo 2005. donio zaključak o pravu korištenja nogometnog stadiona HNK Mosor i postavljanju umjetne trave na pomoćno igralište HNK Mosor Žrnovnica, a 2007. odnosno 16. ožujka, odluku o upravljanju i korištenju HNK-a Mosor. U međuvremenu, moramo vratiti priču par godina unazad. HNK Mosor nije 2018. prijavio nastup seniorske momčadi u ligama te je u međuvremenu 2018. osnovan novi klub u Žrnovnici koji se zove NK Mosor Žrnovnica. Bilo je potrebe da se što više ljudi uključi u rad jer je bilo primjedbi iz samog mjesta i mjesnog odbora da je klub zatvoren za građane same Žrnovnice.

Temeljem toga je 2018. vijeće mjesnog odbora Žrnovnica na svojoj sjednici donijelo odluku, na zahtjev NK Mosor, tražilo da se svim udrugama sportskog karaktera s područja Žrnovnice ustupi, po njihovom zahtjevu na korištenje sadržaja stadiona. Mala digresija, u to vrijeme smo još vodili spor s NK Mosor Žrnovnica o vlasništvu nad objektom. Prošle godine je Grad Split postao potpuni vlasnik tog objekta. Objekt je u lošem stanju, te u cilju optimizacije upravljanja i kvalitetnog održavanja objekta, predlaže se ovo što piše u izmjenama, odluka da Javna ustanova svoju djelatnost obnaša i na nogometnom stadionu nogometnog kluba u Žrnovnici. S obzirom na to da su Javnoj ustanovi već dati na upravljanje športski objekti koji su od posebnog značaja, te da su zaposlene stručne osobe, stava smo da bi se donošenjem odluke stekli uvjeti za kvalitetno održavanje, što bi imalo za posljedicu funkcionalnije i sigurnije korištenje navedenih objekata.

Tomislav Prljević (HDZ) rekao je da mi sada moramo ulagati u ono što je već prethodno ulagano.

Tomislav Prljević

– Zbog problema prošlih struktura došli smo sada do problema. Neprestano nam se ponavlja ovaj problem. Našim nekretninama neozbiljno i nekvalitetno upravljamo. Nadam se da do toga neće više dolaziti – kazao je.

Tonći Blažević (HSLS), stanovnik Žrnovnice koji se godinama zalagao za rješavanje ovog velikog problema, javio se za riječ u raspravi.

Tonći Blažević

– Mi donosimo dobre propise, pa ih kasnije ne provodimo kako treba. Tako je i s ovim problemom. Ovdje danas najviše pate naša djeca, slično je i u Žrnovnici. Škola je u Žrnovnici 100 metara udaljena od tih športskih terena. Mi smo ovdje radi naše djece i naših građana. Nikoga se od nigdje ne tjera, nego mi dajemo šansu svima da koristi terene, jer to su tereni svih nas, svih građana koji su porezni obveznici – rekao je.

Joško Markić (SDP) je kazao da su tereni zapušteni, te da su oni groza za sigurnost i zdravlje građana.

Joško Markić

– Najveći nam je interes poticati mladež da se druže i bave sportom – nadodao je.

Sani Mardešić (Pametno) je rekao ovo na temu:

– Svim našim sugrađanima trebamo osigurati jednak standard. Imamo još problema i pitanja, a osobito se to odnosi na športske terene u gradu Splitu. Djeca ovdje trebaju profitirati, a mislim da ovdje to nije primjer. Javna ustanova koja je zadužena za ove športske objekte ne radi kvalitetan posao. Ne radi dobro investicijski, u Splitu nedostaje športskih terena. Fali nam teniskih terena, razmišlja se o toj temi, ali to još nije ni blizu realizacije. Split ima ogromnu sportsku povijest i zbog uhljebljivanja u ovoj javnoj stanovi sada pati i pada ovaj povijesni sportski grad potpuno u drugi plan – rekao je prozvavši Javni ustanovu Športski objekti Split.

Prijedlog je jednoglasno usvojen. Vijećnici su zapljeskali ovom odlukom, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara je čestitao svim vijećnicima na donošenju ove odluke.

11:05Domagoj Marojević (HDZ) pitao je u kojoj je fazi priprema dokumentacije za gradski projekt Kopilica i Istočnog dijela gradske luke, a posebno ga je interesirao planski projekt koji je vezan za važeći projekti plan.

Krstulović Opara je kazao da je plan donijeti kvalitetan master plan. Tim master planom Split ne bi trebao biti grad bez perspektive. Napravili smo kvalitetnu plansku strukturu. Na tragu smo traženja komisije za urbanizam, rekao je.

– Nije moguće voditi ozbiljnu diskusiju bez promišljanja master plana bez izmjene GUP-a. Sastanak komisije bi trebao biti predstavljen masterplan komisije vrlo skoro. Ta tematska sjednica će biti do kraja mjeseca ili početkom idućeg mjeseca. Tu ćemo predstaviti sve važne točke izmjena našega GUP-a. U završnoj smo fazi priprema i toj sjednici ćemo raspravljati o toj problematici. Želim vam predstaviti mog novog kolegu Emila Zelića i vjerujem da ćemo po ovom pitanju odraditi ovaj posao maksimalno kvalitetno i dobro.

Emil Zelić se predstavio svim vijećnicima.

Goran Kotur (SDP) je komentirao Prijedlogu odluke za raspisivanju izbora za članove vijeća Gradskog kotara Spinut.

– Smeta me što je očito došlo do greške gradski službi. Prošlo je tri dana otkad je odluka donesena, a u međuvremenu su i mediji objavili da će doći do izbora. Nije korektno SDP optuživati na politizaciju. Ja razumijem da ste pogriješili, ali ne trebalo valjda trpjeti prozivke onih koji su pogriješili – kazao je Kotur.

Jakov Prkić se javio za repliku. – Ovdje je isključiva odgovornost na pročelniku Ordulju. Onaj tko je pripremao dokument to je trebao promijeniti. Ovo je pročelniče vaša traljavost – oštar je Prkić.

Petar Škorić iz HDZ-a se javio za raspravu.

– Čudi me da jedna ovakva trivijalna rasprava zaslužuje rasprave. O ovome ne trebamo gubiti vrijeme, jer je zaista trivijalno. Mi smo još na klubu vijećnika ukazali na problem i to ćemo promijeniti, došlo je do pogreške koje će biti ispravljena. Vi samo nepotrebno politizirate na ovoj banalnoj temi. U skladu sa zakonskim rokom provesti će se izbori – kazao je Škorić.

Krstulović Opara je demantirao da je itko SDP prozivao na politikanstvo. Uz to je kazao da je najviše bivši član SDP-a Tomislav Bogović negativno komentirao SDP-ove poteze u proteklim mjesecima.

– Želim svoje vrijeme i iskustvo dati ovome gradu. Velika mi je to čast kao djetetu Splita. Najvažnija je stvar da se tehnički upoznamo s master planom i ovim putem se zahvaljujem i Krešimiru Budiši koje je odradio veliki posao da dođemo do faze s koje ćemo nastaviti raditi na ovim projektima – kazao je Zelić.

10:55Ante Čikotić iz Mosta nezavisnih lista kazao je da je dana 29. srpnja na području Žrnovnice buknuo je ogromni požar što je dovelo do stvaranja toksičnog dima.

– Brzom intervencijom on je izgašen, a tvrtka koja je vlasnik je tog postrojenja je Eko komunalije plus iz Splita. Ona je 24. kolovoza 2018. dobila suglasnost grada Splita i ishodila je dozvolu za gospodarenje tim otpadom. Očito je dozvoljeno toj firmi da na toj lokaciji prikuplja otpad, prihvaća ga, skladišti ga i reciklira. Sve ove procese za 193 kategorije otpada. Sve se to obavlja na 230 kvadrata zatvorenog skladišta te 850 kvadrata otvorenog prostora. Grad Split je dao suglasnost ovoj firmi da 193 kategorije i 800 tona otpada skladišti na tom prostoru, kako je to moguće, kako je moguće izdati takvu dozvolu za takvo područje? Utvrdio sam osim toga da ta firma za to područje nema potrebitu građevinsku dozvolu – naglasio je postavljajući pitanje Ante Čikotić.

Andro Krstulović Opara je odgovorio:

– Ni gradonačelnik, ni njegovi zamjenici ne mogu utjecati na samostalni odjel upravo izdavanjem dozvola. Pitanje koje ste postavili bit će proslijeđeno pročelnici i ona će vam dati odgovor u što bržem roku. Iskreno prvi put se susreće s ovim pirenjem. Mi nemamo nadležnost nad ovim problemom, tako da vaše kompleksno pitanje bit će objašnjeno pisanim putem – odgovorio je Krstulović Opara.

10:30Marija Čizmić (HDZ) osvrnula se na Odluku o socijalnoj skrbi koja je izmijenjena i dopunjena odlukom ovog Gradskog vijeća.

Kazala je da je Odlukom povećana naknada za roditelja njegovatelja koji imaju prebivalište u Splitu. Istovremeno i nadležno ministarstvo je povećalo iznos te naknade. Smatram da je to jedna lijepa sinergija između lokalne i državne razine. Napominjem da se svaki taj iznos ne može mjeriti s trudom, empatijom i sa svim onim problemima s kojima se roditelji susreću. Mislim da takvi ljudi i ovim potezima nisu zaboravljeni. Zanima me koliko je do sada takvih korisnika zatražilo zahtjev, to nam je vrlo važno – pitala je Čizmić.

Pročelnica upravnog odjela za socijalnu skrb Magda Vrvilo joj je odgovorila:

– Od donošenja odluke prošlo je jako malo vremena, dobili smo 80 zahtjeva, a riješenih zahtjeva je 57. Moram reći da je već prvih dana veliki bio odaziv zahvaljujući nama, ali i svim medijima koji su prenijeli tu vijest. Iz toga razloga koristim priliku pozvati i ostale, ako nisu da podnesu taj zahtjev koji će mi mnogo pomoći – kazala je Vrvilo.

10:05Kristina Vidan iz stranke Pametno postavila je pitanje o zaključak o prometu i pošumljavanje park šume Marjan.

– Još su 25. kolovoza ispunjeni svi uvjeti za proces izmjene. Pitam se zašto zaključak nije donesen i kada će krenuti pošumljavanje Marjana, ili će i ova godina za Marjan biti još jedna izgubljena godina – pitala je Vidan.

Andro Krstulović Opara joj je odgovorio da je postavili ste dva pitanja, te da je u oba ta pitanja ključ radu institucija. Jer da je tamo bilo reda, ne bi do ovoga došlo, kaže Opara.

– Plan gospodarenja nije usvojen. 25. kolovoza nisu ispunjeni uvjeti, mi smo od policije dobili odgovor 7. rujna. Očekujemo očitovanje županije, točnije njihovog nadležnog tijela za prostorno planiranje i koncesije i zaštitu prirode.Što se tiče plana pošumljavanja. Hrvatski šumarski institut s kojem smo mi, grad Split sklopili ugovor napravio je kvalitetni elaborat pošumljavanja i u ovome trenutku se radi troškovnih Hrvatskih šuma, komuniciramo sam i obavio kvalitetne razgovore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i ostalim kolegama iz uprave šumarstva. Uskoro ćemo s Hrvatskim šumama sklopiti kvaliteta ugovor i oni će preuzeti na sebe posao pošumljavanja Park šume Marjan – odgovorio je gradonačelnik.

9:45 – Joško Markić (SDP) u sklopu vijećničkih pitanja 37. sjednice GV Grada Splita osvrnuo se na nasilje u gradu Splitu i okolnim mjestima.– Nedavno nas je zgrozila snimka maloljetničkog nasilja u Kaštelima, a ne možemo zaboraviti tuče srednjoškolki na kojoj smo raspravljali na vijeću prošle godine. Osim toga naš gradonačelnik je doživio fizički napad. Natpisi mržnje te veličanje zločinačkih ideologija. Mislim da kao društvo ne smijemo ostati na verbalnim osudama. Smatra li naša vlast da je potrebno uvesti građanski odgoj u škole ili smatrate da nikakve promjene nisu potrebne – zapitao se Markić.

Gradonačelnik Krstulović Opara odgovor na ovo pitanje je prepustio pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, Mati Omaziću.

 

 

– U svakom elementu školskog kurikuluma nalaze se elementi građanskog odgoja, tako da i svaka škola ima svoj potrebni protokol. Preventivni programi su sastavni dio školskog kurikuluma. Slažem se donekle s vama, ali morate znati, unutar kurikuluma se ovim problemi i nalaze – zaključio je Omazić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime