Većinom glasova izglasan je proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2018. godinu. Od 46 predloženih amandmana od strane oporbe, usvojena su samo tri.

Prihvaćanje proračuna i manjeg broja amandmana komentirao je župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban.

– Ne bih tako rekao da su usvojena samo tri jer je čak 19 amandmana ugrađeno u proračun. To sam i elaborirao gdje su ugrađeni. Neki od predloženih amandmana toliko su minorni i sitni da je to inderencija lokalnih jedinica, ali ako se oni ne prijave mi smo ih sve zapisali.

Jedan amandman MOST-a i SDP-a bio je gotovo identičan, radi se o izradi projektne dokumentacije za Azil za napuštene životinje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obveza županija je da od 1.1.2018. imaj azil za životinje. Napravit ćemo projektnu dokumentaciju iz prihvaćenog amandmana i dati u koncesiju zainteresiranim privatnicima.

Drugi amandman je od Klementa Bašića (HNS) vezano uz dodatnu informatičku opremu u školama na području naše županije. Osigurali smo 600 tisuća u proračunu, sada smo tome dodali još 400 tisuća, a s programom Ministarstva bit će obuhvaćene gotovo sve škole na području županije.

Novinari su župana upitali za komentar oko izjave Ante Sanadera da oporba povuče svoje amandmane.– Vidjeli ste da sam zatražio pauzu kada su svi amandmani pristigli. Analizirali smo sve amandmane i tada smo uočili da postoji 19 amandmana koji su ugrađeni u proračun. Vjerojatno je zbog toga Ante Sanader to rekao. A neki amandmani su klasično politikantstvo kada govorimo o 10 ili 20 milijuna kuna za projekte koji nisu naša obveza. Mi ih ipak svaki dan “guramo” da se realiziraju.

Bilo je kritika da proračun nije razvojan…

– Proračun ulaže u mlade, u demografsku obnovu, u ruralna područja, u naše otoke. Iskreno mislim da će već kroz nekoliko godina rezultati ovog proračuna biti vidljivi, nadograđeni proračunima iz 2019. i 2020. Iza toga ćemo vidjeti jesu li zaista biti razvojni. Ako mladoj osobi osigurate da ostane u svom kraju, onda je to razvojna politika SDŽ…

Što bi bitno izdvojili vezano uz prihvaćanje proračuna?

– Izdvojio bih četiri stavke koje teže gotovo 18 milijuna. Sufinanciraju se OPG-ovi, malo obrtništvo, razvoj gospodarstva i sl. Nadam se da će ove stavke jako puno doprinijeti poboljšanju gospodarske slike u našoj županiji.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0