Sredozemna ciklona u utorak navečer formira se na području Genovskog zaljeva, a ciklonalni centar će se noćas produbljavati i preko Italije premještati nad području Otranta. Ova ciklona donosi promjenu vremena cijelom Jadranu. Tijekom utorka posvuda se jače naoblačilo, a u popodnevnim satima počele su mjestimične oborine. Atipično za ovaj dio godine, sjeverni Jadran i sjeverna Dalmacija topliji su od srednje i južne Dalmacije. To je jer je se hladna kontinentalna zračna masa nalazi nad jugoistočnom Europom, pa je zatopljenje s prednje strane nadolazeće ciklone izraženije na sjevernom nego južnom Jadranu.

Temperature zraka u 20 sati (Pljusak.com)

U utorak navečer na većem dijelu obale i otoka pada kiša. Ipak, u Omišu povremeno pada snijeg pri samo 2 Celzijeva stupnja. U Splitu su temperature 3 do 4°C uz slabu kišu. Susnježica pada u Žrnovnici i gornjim dijelovima Solina, a snijeg je zabijelio Dubravu i Gornje Sitnom. Na Zvjezdanom selu Mosor u 20 sati mjere se 2 centimetra snijega uz -1°C.

Slab snijeg pada na području Klisa, ali na područja Klis Brdo ima oko 2 cm snijega. Snijeg je zabijelio i Dugopolje.

Snijeg pada u velikom dijelu Zagore. Pod tankim snježnim pokrivačem su Gata, Bisko, dio Cetinske krajine. Gust snijeg pada na Zelovu, Sutini, Ogorju.

Snijeg pada i na Makarskoj rivijeri iznad 300 metara nadmorske visine. Zabijelili su se Gornja Brela, a povremeno pada i na Dupcima.

Situaciju s vremenskim prilikama možete pratiti UŽIVO na našem portalu:

20,19 – Snijeg je počeo padati u Pločama

20,20 –  Prve snježne pahulje dojavili su nam čitatelji s područja Dugog Rata

20,29 – Već je nekoliko centimetara snijega i u Dicmu, javljaju nam čitatelji.

20,41 – Sniježi dosta i u Dugopolju. Pogledajte fotografije koje su nam poslali Daniela Dvornik i Anamaria Mikas:

20,44 – Strašna mećava je u Dicmu, ima preko pet centimetara snijega. Dicmo sada izgleda kao da vozite preko Udbine pa kroz Lapac, toliko je snažna mećava – javio nam je čitatelj koji je upravo prošao kroz Dicmo.

20,52 – Hrvatski autoklub izvijestio je da snijeg povremeno pada u Slavoniji, Lici i Dalmaciji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

20,54 – Prije ulaza u Sinj ima već više od 5 centimetara snježnog pokrivača

20,57 – Počeo snijeg padati i u Tugarama

21,16 – Snježna mećava je i na potezu od Gornjeg Sitnog do Dubrave. Sve je to zabilježio naš Miroslav Lelas. Evo nekoliko fotografija:

21,44 – Snijeg se počeo hvatati i u Tugarama, te u obližnjem Čažinu Docu. Pogeldajte kako to izgleda na fotografijama Ante Petričevića:

22,18 – Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Lici i Dalmaciji:

A1 između čvora Ravča i naplate Karamatići;
A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine;
DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin-Vrlika; Solin-Dicmo;
DC25 Korenica-Lički Osik;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
DC33 Strmica-Knin i Tepljuh -Drniš;
DC42 u mjestu Poljanak:
DC52 Špilnik-Korenica;
DC50 Gospić-Gračac;
DC56 Klis-Konjsko;
DC59 Oćestivo-Bribirske Mostine;
DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-Bruvno;
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;
ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić;
ŽC5169 Donji Lapac-Bijelo Polje.

22,32 – Biometeorološke prilike će u prvom dijelu srijede biti još uvijek nepovoljne. Zbog toga su kod meteoropata moguće tegobe uzrokovane vremenom. U drugom dijelu dana će nepovoljan utjecaj vremena polako slabiti pa će s tim i tegobe popuštati, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

22,48 – Nakon jednosatne pauze i slabog snijega, na području Klis Brda počela je prava mećava. Stvorio se dobar snježni pokrivač.

Kako to izgleda, pogledajte u fotografijama Siniše Radića koje nam je upravo poslao:

23,01 – Snijeg u velikom dijelu Zagore jača, a na moru se prvi put javila i grmljavina. Sljedeća dva, tri sata u nekim dijelovima Zagore može pasti i do novih 10 centimetara snijega.

23,34 – Obilan snijeg pada u Sutini iznad Muća. Zabilježio ga je video zapisom Ivan Šolić:

23,48 – S Klisa su se javili i Crometeo lovci na Oluje:

00,08 – Konkretan snježni pokrivač počeo se stvarati u Zadvarju. Zabilježio je Ante Šodan:

Zadvarje                                                                                                        Foto: Ante Šodan

00,14Mate Erceg poslao nam je fotografije snijega u vrgoračkom kraju:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime