Od ponoći u Splitsko-dalmatinskoj županiji na snagu stupaju nove stroge mjere.

Zatvaraju se i teretane, a o svemu je u Dnevniku Nove TV govorila ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Meni je žao što su se morale teretane i fitness centri zatvoriti i što se morao zatvoriti bilo koji drugi objekt. Ali mi smo u nekoliko fitness centara našli grupiranje zaraze, to su mjesta gdje je teško držati distancu, virus se kapljično prenosi, ne nose se maske“, objašnjava Karin.

O preporuci da se maske u zatvorenim prostorima nose ako je u njima više od troje ljudi, Karin je priznala da je to teško provedivo, ali i dodala da je u restoranima, primjerice, važno nositi maske i dok se prolazi između stolova.

“Imamo nekoliko djelatnika restorana koji su zaraženi, objekti poput kafića i klubova pretrpani su mladima. Pojačavaju se kontrole, a zasad su zatvorena tri restorana. Mi nemamo ovlasti da ih zatvorimo, ali je sugestija da se zatvore”, objašnjava Karin.

O nošenju maski u školama za djecu od 5. do 8. razreda i srednjoškolce Karin kaže kako one nisu obvezne u školama u kojima je moguće postići najmanje 2 metra razmaka među učenicima.

“U nekim je školama to teško postići, primjerice, u onima na otocima ili u manjim mjestima”, kaže Karin.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera ministar Vili Beroš rekao je kako su zaraženi potvrđeni i u dva doma za starije, u Kaštelima i Podstrani.

“Mi smo nakon potvrde zaraze kod jedne zaposlenice testirali cijeli dom, a kod drugog doma smo dobili dojavu da su febrilna njihova četiri korisnika. Testirali smo deset osoba, devet ih je bilo pozitivno, a oni korisnici s povišenom temperaturom su upućeni na bolničko liječenje zbog starije dobi”, rekla je Karin.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime