ZELENA ČISTKA? Bušenje, trovanje, kopanje… Malo tko bi izdržao muku ovih stabala na Gripama

Možda baš korjenje čuva ostatke neke druge rimske palače, a možda je tek riječ o pripremi terena za izgradnju nove palače na atraktivnoj lokaciji?


Prije sedam mjeseci netko je namjerno izbušio rupe na četiri bora uz tvrđavu Gripe. Radi se o parceli u povratu (katastarska čestica 5949 u Glagoljaškoj ulici) iznad vrtića Mala sirena. Davno se tu nalazilo igralište s ljuljačkama i klackalicama, zatim livada za pse, a nakon toga klasična splitska površina – apsolutni nered i praznina koja čeka svog okupatora da pokaže svoje ‘urbanističko-arhitektonske talente’.


Građani su tada bili uvjereni da se radilo o pokušaju namjernog trovanja debla koje se u konačnici trebalo osušiti, što vodi do jedinog ishoda: “A ovo bi tribalo ispilat, da ne padne kome na glavu”. Briga za sigurnost sugrađana zasigurno je bila jedna od ideja kojom se vodio počinitelj, baš kao i lumeni koji su postavljali reklame na rasvjetne stupove, koji na svakoj jačoj buri zbog njih dobiju ulogu muhomlata, samo što u ovom slučaju ulogu muhe igraju građani. Ništa za to, bolje pričekati prvo da netko strada.

Iako se radi o privatnoj parceli,borovi su zbog velikog opsega zaštićeni GUP-om.

Stanari su, potom, uzeli stvari u svoje ruke i isprali otrov. Da su čekali birokraciju, na parceli vjerojatno ne bi ostali ni panjevi, osim onih kojima je ova ideja pala na pamet.

– Supstanca koja je ulivena u stabla kroz izbušene rupe djelomično je isprana zahvaljujući reakciji okolnih stanara, ali još uvijek se čeka da birokratski sustav pošalje Parkove i nasade da to stručno naprave – poručili su tad aktivisti.Na teren su tada izašli i Parkovi i nasadi i Komunalno redarstvo grada Splita, no prema našim saznanjima ništa nije dokazano.

Krajem rujna je na isto zemljište stigao bager, a iz Grada je stigla potvrda da su krenula  arheološka istraživanja. Spomenimo samo da arheološka istraživanja prethode građevinskim radovima na području na kojem se sumnja na mogućnost arheološkog nalazišta.

Jadna stabla izdržala su i to, a danas je uslijedio još jedan nalet bagera. Kako nam kažu čitatelji, kopa se oko korijenja stabala. Možda baš korjenje čuva ostatke neke druge rimske palače, a možda je tek riječ o pripremi terena za izgradnju nove palače na atraktivnoj lokaciji? Tko zna, ako stabla nekako izdrže i ovo, možda krene i bušenje u svrhu istraživanja nafte.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime