“Svakih 40 sekundi jedna osoba na svijetu umire zbog samoubojstva. Zbog prekomjerne upotrebe alkohola svake godine umre 3 milijuna ljudi. Depresija je najraširenija bolest modernog društva” napisao je splitski ginekolog Zdeslav Benzon na društvenim mrežama.

U nastavku je nadodao:

– Čitajući naslove u medijima, slušajući stručnjake i “stručnjake”, ostajući bez posla zbog korone, broj depresivnih i onih koji se odaju alkoholu i pomišljaju na najgore sigurno raste više nego broj umrlih od korone. Skoro cijeli svijet živi u, velikim dijelom, nerealnom strahu od bolesti i smrti jer nas svakodnevno bombardiraju groznim slučajem upale pluća s posljedicama u Australiji, smrću četrdesetgodišnjaka u Peruu koji je bio zdrav do tada, ponovnim zaražavanjem gastarbajtera u Njemačkoj i sličnim veselim stvarima.

Prijeti se novim ograničenjima, besmislenim mjerama, lockdownima i posljedičnim siromaštvom.
A bolest se širi dalje zbog straha od gubitka posla i nemogućnosti egzistencije zbog koje ljudi ne prijavljuju da su uopće bolesni i odlaze na posao (kad ste u prisilnoj izolaciji dobijete dvije tisuće kuna za petnaest dana), rade i s blagim simptomima kakve ima devedeset posto zaraženih.

Korona neće nestati. Šansa da umrete od korone ako ste mlađi od šezdeset i nemate drugih bolesti manja je nego da umrete od gripe, a da ne govorimo o raku, srčanim bolestima ili nesrećama.

Korona itekako postoji. I da, opasna je. Ali i život je opasan. Čuvajmo se, ali čuvajmo i naše mentalno zdravlje. Cijepite se protiv gripe. I živite. Radite. Tražite promjene. Jačajte imunitet. Izlazite, vježbajte, šetajte u prirodi, sunčajte se. Čitajte na Marjanu. Slušajte glazbu. I družite se s prijateljima. Jer bez svega toga život nema smisla.I sačuvajte mentalno zdravlje. Sa skepsom čitajte naslove. Jer ako izgubite mentalno zdravlje i mir svojeg srca izgubili ste skoro sve – napisao je Benzon.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime