ZBOGOM ILI DOVIĐENJA? Ugostitelji uklanjaju objekte na Žnjanu prije izvršenja građevinske inspekcije

Žnjan više neće biti isti

Šetajući danas Žnjanom zatekli smo dugo neviđenu pustoš, koju nisu prouzročile vremenske neprilike, već uklanjanje ugostiteljskih objekata. Naime, građani Splita i okolice koji su navikli svoje slobodno vrijeme iskoristiti u nekom od žnjanskih ugostiteljskih objekata danas to nisu imali priliku jer su svi započeli s uklanjanjem.


Bez obzira na najavljene tužbe, vlasnici su prihvatili naputke Grada i započeli uklanjanje prije sutrašnjeg roka koji im je određen za uklanjanje prije nego to učine bageri Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nekolicina građana koje smo zatekli na Žnjanu u nevjerici su promatrali uklanjanja dijela po dijela komponenti koje su sačinjavale montažne objekte u kojima su se navikli provoditi slobodno vrijeme. Neki od njih su nam kazali kako jednostavno nakon toliko vremena od ove odluke nisu vjerovali da će do toga doći.

Napomenimo, kako je Grad naveo poslije zadnje radne skupine za Žnjan rok od 24. listopada za uklanjanje nelegalnih objekata na Žnjanu, a danas je gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao sljedeću izjavu:

– Cijelo vrijeme, kako u kampanji, tako i sada sam govorio da svoj mandat želim provesti po načelu reda, uređenja i zakonitosti. Sve što će se događati na žnjanskom platou bit će sukladno zakonu i redu. Ako se redom nalaže da tamošnje nelegalne građevine moraju biti uklonjene to se i događa. Ne bježim od odgovornosti koju imam, ali, podsjećam da je rješenje o uklanjanju izdato puno prije nego sam postao kandidat za gradonačelnika i puno prije nego sam to i postao. Rješenje nije izdala Gradska uprava niti Županija. Izdala ga je Građevinska inspekcija.

Kao legalist ne mogu ništa drugo nego to podržati. Što se tiče toga što će biti kasnije, danas će se objaviti anketni upitnik, namijenjen građanima, kojima se daje prigoda da sami počnu uređivati žnjanski plato. Anketnim upitnikom bi se trebala prikupiti mišljenja građana i to će, zajedno sa studijom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, poslužiti kao podloga, prvo za privremeno, a potom i konačno rješenje cijelog platoa – od područja Zente do Duilova, odnosno za donošenje novog prostorno-planskog uređenja tog, za Split, prevažnog prostora.

Sukladno hodogramu radne skupine Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita, a zbog činjenice da zbog procedure i natječaja nije moguće donijeti plansku dokumentaciju u nekoliko mjeseci, 2018. godine -kazao je gradonačelnik Opara.


 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0