Zaustavljen negativan trend pada broja poroda: Novorođenčadi 241 više

Negativan trend pada broja poroda u Hrvatskoj lani je zaustavljen, a polovina novih majki su prvorotkinje. Najčešće su rađale žene u dobi od 30 do 34 godine

U hrvatskim je bolnicama lani rođeno 241 novorođenče više nego godinu prije, podatak je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji objedinjuje podatke svih bolnica, odnosno rodilišta. Konkretno su 37.493 djeteta živorođena u prošloj godini što je pozitivan pomak u usporedbi sa 37.252 živorođena u 2015. godini. Razlika od 241 više rođene djece velika je vijest s obzirom na najavljivane trendove o neupitnom daljnjem padu broja rođenih koji u nas traje godinama, piše Večernji list.


Mame u Europi sve starije

Točno polovica svih poroda prošle godine odnosi se na prvorotkinje, a najčešće su rađale žene u dobi od 30 do 34 godine života. Porastao je općenito broj poroda žena u dobi iznad 35, odnosno do 44 godine. Trend starijih rodilja, pa i prvorotkinja aktualan je godinama u nizu europskih zemalja, pa tako i u nas. Odgađanje majčinstva jednostavno je postalo dijelom modernog načina života evidentan i u Hrvatskoj dok broj rodilja mlađe životne dobe i dalje pada. Starije rodilje, štoviše prvorotkinje, ujedno su i jedan od razloga porasta broja carskih rezova kojima je lani završilo 23 posto poroda. Tih 23 posto u realnim brojkama znači da su u bolnicama lani napravljena 8523 carska reza što je deset posto više nego u 2015. godini.
– Važno je da je pad broja poroda zaustavljen. Iako ne govorimo o velikoj razlici, važno je da je takav trend u prošloj godini zaustavljen. Što se tiče porasta broja carskih rezova, mora se reći da je tu više faktora zbog kojih raste učestalost, a trebamo očekivati i daljnji porast sljedećih godina. Naime, kako nam stari cijela populacija, tako je sve više i žena starije životne dobi koje se odlučuju za dijete. A može se očekivati da će u rodilištima i ubuduće biti više žena koje su prethodno rodile carskim rezom, a tada se često ponovno odlučuje upravo na takav način poroda. Situacija je to u cijelom razvijenom svijetu – poručuje prof. dr. sc. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Merkur.

Cijeli članak možete pročitati ovjde.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0