Zašto u Istri nema velikih požara? Imaju videonadzor, sporazum o intervenciji i nema administrativne podjele

30 kamera vrijednih 7 milijuna kuna, diljem Istre danonoćno bilježi svaki pokret.

U posljednja tri mjeseca u Istri je buknulo oko 170 požara na otvorenom, ali samo se jedan rasplamsao, izgorjelo je 10 hektara gustog raslinja i u pomoć je pozvan kanader. Brojke govore da istarski vatrogasci situaciju na terenu drže pod kontrolom, piše RTL.


– Moramo zahvalit sustavu koji imamo napravljen, gdje je trenutno 1340 ljudi točno raspoređeno u taj sustav, u 7 JVP 230 vatrogasaca, 35 DVD-a s 1050 vatrogasaca, tu su djelatnici Hrvatskih šuma njih 40 na raspolaganju, 20 sezonskih vatrogasaca sa 197 vozila – ističe vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Kreću u kupnju novih vozila vrijednih 40 milijuna kuna. Objedinjenom javnom nabavom uštedjet će 20 posto.

– I ove godine planiramo u zajedničkom sustavu, sa cijelom Istrom, sa svim područnim vatrogasnim jedinicama ići u nabavu 40 do 45 vozila – kaže za RTL zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović.

U Istri administrativne granice gradova i općina za vatrogasce ne postoje. Kad gori- gase svi svima. Uz bok profesionalcima stoje dobrovoljci.

– Bude gadno dosta, al jednostavno to moraš volit da bi radio – poručuje član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula Bojan Makaj.


Posao im olakšava i videonadzor. 30 kamera vrijednih 7 milijuna kuna, diljem Istre danonoćno bilježi svaki pokret. Snimaju površinu od tri i pol tisuće četvornih kilometara. Nad Rovinjom leti i jedan dron, a pokazao se kao vrlo koristan pa dronove misle implementirati u čitav sustav.

Cijeli tekst o istarskim vatrogascima pročitajte OVDJE.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0