Inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je nadzor u KBC-u Split u slučaju zamjene pacijentica, doznaje Dnevnik Nove TV.

Uzete su izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju pacijentica i uzeta je preslika sve medicinske dokumentacije.

Zatraženo je i zaprimljeno očitovanje Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije s obzirom na to da su pacijentice iz Domova transportirane sanitetskim prijevozom Zavoda.

Provodi se analiza medicinske i druge dokumentacije na temelju koje će se utvrditi činjenice i u skladu s ovlastima propisanim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti poduzeti potrebne mjere i aktivnosti, potvrdili su u Ministarstvu zdravstva.

Zamjena identiteta pacijentica – dva puta

Podsjetimo, zamjena identiteta pacijentica dogodila se u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe, u Segetu i Dicmu.

Naime, pacijentice su bile teškog zdravstvenog stanja i nisu mogle jasno komunicirati niti se odazvati na ime. Dijagnoze su ispravno vođene, ali pod krivim imenima.

Da cijela situacija bude još tragičnija, jedna je od pacijentica preminula 16. travnja, a pokopao ju je član obitelji druge pacijentice i ne znajući da u lijesu nije njegova tetka. Sve je otkriveno nakon što su djelatnici bolnice u dom u Seget Vranjici pokušali vratiti pacijenticu koja nije bila ona pod čijim su je imenom vodili.

Zbog tog propusta djelatnika KBC-a Split ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio svoj mandat na raspolaganje te i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja.

To međutim nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu, koja nije bolovala od koronavirusa, smjestili u COVID-bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime