Vrijeme & radar: Najbolja aplikacija za praćenje vremena, dostojno zamjenjuje nepostojeći radar u Dalmaciji!

Vrijeme & radar aplikacija nije poptuna zamjena meteorološkog radara, ali jest najbolja sljedeća stvar koja trenutno postoji! Dalmacija Danas daruje svoje čitatelje i to s 10 besplatnih premium članarina ove aplikacije

Jeste li znali da veći dio Dalmacije NE pokrivaju meteorološki radari? To znači da niti korisnici, niti sami prognostičari, ne mogu sa sigurnošću reći gdje se trenutno nalaze oborine, kuda se kreću, koje su vrste… Taj problem, nažalost, dobro je poznat našim pomorcima, nautičarima, planinarima, HGSS-u, meteorolozima…


Svi radarski centri nalaze se isključivo u kontinentalnom dijelu zemlje, tako da pokoji radar pokriva sjevernu Dalmaciju. Sve ostalo nalazi se u radarskoj “crnoj rupi”.

Sivo područje pokazuje koji dio Hrvatske ne pokriva meteorološki radar

Teško je objasniti koliki je značaj meteorološkog radara za modernu meteorologiju, a još teže nezainteresiranost države da riješi ovaj gorući problem. U Dalmaciji relativno često svjedočimo opasnim meteorološkim ekstrema, a njihovo praćenje i predviđanje potpuno otežava nedostatak meteoroloških radara.

Čekajući pravo rješenje ovoga problema, koje nije niti na vidiku, pomalo iznenađujući “spas” stigao nam je iz Njemačke!

Naime, njemački WetterOnline plasirao je odličnu aplikaciju (i widget) koji pokriva gotovo sve meteorološke potrebe modernog korisnika! Aplikaciju za mobilne uređaje za Android sustavu možete preuzeti OVDJE, a za iPhone OVDJE.

Darujemo 10 besplatnih premium članarina!

Dalmacija Danas daruje svoje čitatelje i to s 10 besplatnih godišnjih premium članarina ove aplikacije! Upute kako osvojiti premium članarinu pročitajte ovdje.

I verzija za PC i verzija za mobitele je besplatna, a nudi satelitske i radarske snimke, te prikaz električnih pražnjenja iz oblaka koji se obnavljaju svakih 15 minuta. Prikaz nudi zoom do određene razine, moguće je pregledati stanje do 2 dana unazad i pogledati procijenjenu prognozu kretanja oblaka i oborine sljedećih sati i dana. Prikaz automatski detektira mjesto gdje se nalazite.

Jedna od glavnih produkata ove aplikacije je satelitska snimka i prilično realistična simulacija radara, dakle prikazuje upravo ono što u Dalmaciji neopisivo nedostaje! Kiša je na aplikaciji prikazana, ovisno o intenzitetu, u pet različitih nijansi, a tuča je označena ljubičastom bojom. Prikaz također razlikuje susnježicu i snijeg, koji je prikazan u 4 moguća intenziteta. Grmljavina je također podijeljena po intenzitetu, u pet kategorija.Pogledajmo na primjeru WetterOnline simulacije radara kako je izgledalo nevrijeme koje je u subotu poslijepodne (3.6.2017.) pogodilo dio Dalmatinske zagore. Aplikacija točno prikazuje sustav olujnih oblaka koji se razvio nad Zagorom, a glavnina nevremena dogodila se oko Drniša. Meteorološke postaje potvrdile su da je svega u 2 sata tamo, uz jako grmljavinsko nevrijeme, palo preko 40 litara kiše i tuče po kvadratnom metru.

Pregled najvažnijih karakteristika meteo-aplikacije:

• Automatsko određivanje lokacije
• Prognoza za 14 dana
• Iz sata u sat i za dijelove dana
Vidget za Android s pozadinom koja pokazuje aktualno vrijeme (može se postaviti i u statusnu liniju)
• Oborine: vjerojatnost, količina, trajanje
• Smjer i brzina vjetra, kao i udari vjetra
• Broj sunčanih sati u toku dana
• Radar za praćenje oborina i njihovog intenziteta, sa “zoom” opcijom
• Upozorenja za opasne vremenske prilike
• Mogućnost odabira lokacija širom svijeta i čuvanje omiljenih destinacija
• Informacije za zimske sportove: najave oborina, visina snijega, stanje skijališnih staza
• Podržan Apple watch sa oper. sistemom watchOS 3
• Fotografija: fotografiranje okolice ili izrada i dijeljenje „selfija“ s aktualnim vremenom

S Premium funkcijama dobit ćete dodatne mogućnosti:

• bliže zumiranje radarskih slika (pa se oborine još bolje vide)
• novi podaci se ažuriraju svakih 5 umjesto 15 minuta
• bez reklama
• Premium opcija se može koristiti na 5 različitih uređaja (uz plaćanje samo jedne članarine)
• Uključuje premium opcije za 3 mjeseca (prva 3 mjeseca od odabira pro verzije besplatno korištenje Pro opcija)

Christoph Brömling, meteorolog WetterOnline-a, nam je rekao:

– Kombiniramo radarske i satelitske snimke, podatke s mjernih postaja i prognostičkih modela da bi dobili najbolji i najobuhvatniji mogući meteorološki prikaz za područje Europe. Ovakva kombinacija različitih izvora podataka daje nam mogućnost unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti trenutnog vremena i nowcastinga.

Poznat nam je problem nedostatka meteorološkog radara u Dalmaciji i nadam se da će ga naš proizvod donekle ublažiti. Svakodnevno radimo na proučavanju našega prikaza i njegovom daljnjem usavršavanju – zaključuje njemački meteorolog.

Vrijeme & radar aplikacija nije poptuna zamjena meteorološkog radara, ali jest najbolja sljedeća stvar koja trenutno postoji!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0