Vlasnici privatnih parcela na Marjanu: “Želimo sudjelovati u kreiranju budućnosti Marjana kao zakoniti vlasnici!”

Grad je uknjižen na 116 hektara površine Marjana od oko 300 hektara ukupne površine, ostatak je u privatnom vlasništvu što ih čini većinskim vlasnicima

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Ante Čikotić, vijećnik Most-a, uspio je prikupiti potpise za tematsku sjednicu o Park šumi Marjan. Na sjednici će se raspravljati o brojnim problemima koji muče „pluća grada“, ali jedan je ostao ispod radara.


Naime, vlasnici parcela na Marjanu nisu pozvani kao izvjestitelji na tematsku sjednicu, a kako nam kaže njihov predstavnik Dario Alujević, već godinama grad je “gluh” na njihove vapaje za dogovorom i razgovorom. Kao vlasnike većine površine Marjana smeta ih prvenstveno što u upravnom vijeću Javne ustanove Park šume Marjan ne sjedi ni jedan njihov predstavnik, jer kako kažu ta ustanova upravlja njihovom imovinom i to loše.

-Grad Split izbjegava sastanke s nama. Bezbroj dopisa smo im poslali, a ignoriraju nas kao da smo neprijatelji ovog grada. Osnovali su javnu ustanovu za upravljanje poluotokom Marjan, na našem vlasništvu, bez da su tražili suglasnost, a zakonodavac je predvidio da ne možeš upravljati tuđim vlasništvom bez da dobiješ suglasnost. Ako je zakonito upravljanje javne ustanove zatražili smo da imamo ljude u upravnom vijeću, jer bi bilo logično ako si u suvlasničkom odnosu da u upravnom vijeću stoje jedan ili dva predstavnika. To je osnovno poštovanje i minimum koji bi trebao biti prema vlasniku. – govori nam Alujević.

Govori nam kako se Grad uknjižio na darovanih 116 hektara, dok Marjan ima površinu od oko 300 hektara. Dakle ostatak je u njihovom vlasništvu.

-Sto hektara ima poljoprivrednog zemljišta od 300, a onih 80-ak je neko vlasništvo koje DORH propituje s obzirom na to da je prelazak bia iz društvenog u privatno neke su se katastarske čestice pretvorbom i privatizacijom stekle, ali tu nemamo utjecaj. To će sad DORH razjasniti taj status. Svakako cijeli Marjan počiva na starim splitskim familijama. Javnoj ustanovi je prije dvije, tri godine istekao plan upravljanjem i imali smo javnu raspravu vezano za upravljačka prava i u tom slučaju smo u pisanom obliku dali primjedbu da netko može upravljati našim vlasništvom bez naše suglasnosti. Postoje zakoni RH koji pravno reguliraju način kako se upravlja. Međutim oni ne poštuju zakon o zaštiti prirode. Mi po zakonu imamo ograničeno vlasništvo, ali tek kada se u zemljišno-knjižnom ulošku to ograničenje upiše. Dok se god to ograničenje ne upiše jednostavno ne mogu upravljati našom imovinom. – priča nam Alujević i dodaje kako je Grad u fiktivnom posjedu njihovog vlasništva.

Za Javnu ustanovu Park šume Marjan kaže kako ima 60 zaposlenika, a Marjan ima oko 300 hektara zemljišta i još ako se izuzme 100 hektara poljoprivrednog zemljišta te da dobivaju od Grada 7 milijuna kuna.


-Kad bi se izuzelo ovo poljoprivredno zemljište ustanova bi izgubila cirka 2 milijuna kuna i time bi im padale plaće. To je cijela filozofija uhljebljenja na tuđem vlasništvu. Oni nisu ništa učinili, a i jako loše su upravljali našom imovinom. Prva stvar koja se trebala napraviti je pravo prvootkupa naših katastarskih čestica. Mi u udruzi imamo starih koji nemaju nasljednike. Oni nude Gradu Splitu da im otkupi katastarsku česticu i da se Grad uknjiži i tako okrupni zemljište i privelo svrsi javne namjene. Grad je u tom slučaju rekao da njima to ne treba. Postavlja se pitanje koga oni pituraju? U planu kažu da hoće za građane Park šumu zaštićenog područja, a kad im ponudimo onda kažu da im ne treba. – ističe Alujević i dodaje kako Grad u 28 godina nije otkupio niti jednu katastarsku česticu koju bi proveo u javni sadržaj.

– Javni sadržaj nije cijeli Marjan. Ti moraš po zakonu o izvlaštenju izvlastiti mene, dat mi po tržišnoj cijeni i raditi što je tebe volja, ali dok sam ja vlasnik ne možeš za javni sadržaj predstavljati moju imovinu. Događa se posljedica da postoje zemljišta koja nisu ograđena i mi smo tražili od Grada razgraničenje vlasništva. Grad sad radi jednu interaktivnu kartu koju će postaviti kod hotela Ambasador i mi smo zatražili da sudjelujemo u izradi te karte, ali oni nas ignoriraju i ne dobivamo odgovor. Oni će tako uputiti građane i turiste s kartom i prikazati da je to Park šuma Marjan i onda će nama stvoriti probleme. Evo ja iman problem jedan s neograđenim parcelama da mi turisti znaju doći na ledinu i stavi deku da prespava i kad mu ja kažem da se makne, da je to privatno vlasništvo, on me blido gleda. Sve zato jer mu je to prikazano kao javni sadržaj. Još jedan primjer. Sad se beru šparoge po privatnim katastarskim česticama i kad kažeš čoviku ne beri ne doživljavaju. Ima tabela s oznakom privatnog vlasništva, ali ljudi to ne registriraju. To je glavna problematika i mi smo tražili da budemo na sjednici da iznesemo te probleme.Rekli su nam da možemo prisustvovati bez prava sudjelovanja. Mislim to je degradiranje. Bilo bi prirodno i normalno da kad je tematska sjednica da mi budemo izvjestitelji jer smo većinski vlasnici. Samo tražimo poštovanje i da Grad ima s nama fer odnos, a ne da smo neprijatelji. Prikazuje nas se kao uzurpatore Marjana, a moja familija je preko 600 godina u Splitu. Oduzelo nam je zemlju za škver, na Mejama i Sućidru za vrime Jugoslavije, ali su nam bar platili kilo srdela za kvadra. Sad nam žele otet ovo da je javni sadržaj, a ne žele nam platiti. Upravo ove tvrdnje vlasničkih odnosa o kojima govorim potvrđuje studija održivog razvoja park šume Marjan koja je financirana od fonda za zaštitu prirode prije dvije godine. Studiju je napravila firma UHY savjetovanje koju je zastupao Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika. Nadamo se da će se gospodin Krešimir pojaviti na sjednici i potvrditi ove navode, također očekujemo od Državnog odvjetništva da prikaze vlasničku kartu Marjana jer na njoj rade vise od dvije godine, pa da se građanima grada Splita, pa i gradskom vijećnicima prikaze istinito stanje u fizičkom prostoru. Ako se na sjednici ne pojavi nitko iz Državnog odvjetništva sjednica je promašaj što se tiče imovinsko pravnih odnosa, jer zamjenik državnog odvjetništva jedini ima kredibilitet s obzirom da su mu svi podaci poznati, vezano za omjer vlasništva na Marjanu. Eto ostaje se nadati da će na sutrašnjoj sjednici biti svi akteri i da će se napokon zakonito stečeno vlasništvo početi uvažavati kako to Hrvatski zakoni nalažu.– pojašnjava Alujević.

Ponavlja ponovo kako postoji naknada za ograničenje privatnog vlasništva u zaštićenim područjima i ministarstvo za isto isplaćuje naknadu. Smatra da se s Gradom mogu dogovoriti o svemu i da imaju niz prijedloga za upravljanje Marjanom i u kreiranju novog sadržaja. Dodaje ako je Grad mogao provesti anketu za Žnjan na javnom sadržaju, onda može pitati i vlasnike što žele da bude na njihovom zemljištu i kako ga uklopiti s javnim sadržajem. Na kraju zaključuje kako sve što žele je fer odnos prema njima i da je krajnje bezobrazno što nisu pozvani kao izvjestitelji na sutrašnju tematsku sjednicu.
-Želimo sudjelovati u kreiranju budućnosti Marjana kao zakoniti vlasnici. – zaključuje Alujević.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0