VINUT ĆE SE BOROVI SILOVITO I PRKOSNO Nove sadnice oko planinarskog doma na Mosoru ponovno će oživjeti napaćenu prirodu

Kakvo je stanje u jednom od najpopularnijih planinarskih domova u Hrvatskoj, odnosno u Umbertu Girometta na Mosoru nakon požara, pitali smo domara Špira Gruicu.

Nakon ogromnog požara koji je u okolici Splita bjesnio 17. i 18. srpnja, a čiji se uzrok još ne zna, biljni i životinjski svijet pokušava se vratiti u prvobitno stanje unutar svog prirodnog staništa.


Ogoljene površine oko grada pod Marjanom doista djeluju otužno, a još će trebati godine da bi se flora i fauna u potpunosti oporavila.

Nakon što je vatrena stihija pred sobom nosila biljni svijet koji se godinama silovito uzdizao nad lijepom nam Dalmacijom, sada ogoljene i zacrnjene površine podsjećaju samo na prirodnu katastrofu koja je zadesila okolicu Splita tih kobnih dana.

Vatrena stihija koja se bjesomučno širila preko Srinjina i Gornje Podstrane, pa sve do padina Mosora iznad Gornje Sitnog, zaprijetila je i omiljenom rekreacijskom izletištu u Hrvatskoj. Točnije, planinarskom domu Umberto Girometta na Mosoru.

Tadašnjom pomoći HGSS-a, pa i tamošnjeg domara Špira Gruice, planinarski dom je obranjen, a vatra je zaustavljena na samo 200 metara od doma.

Što nam je s omiljenim djelićem prirode za mnoge planinare i izletnike, upitali smo upravo legendarnog domara Špira Gruicu.


Dio će se zazelenjeti sadnicama, a dio vlastitom regeneracijom

– Donekle smo sanirali rub požarišta. Na svu sreću dio izletišta ostao je potpuno netaknut, obzirom da smo vatru uspjeli zaustaviti na 200 metara od planinarskog doma- kaže Gruica i dodaje kako se nada da će i ovaj opožareni dio u proljeće ponovno zazelenjeti i vratiti izletištu prvobitnu ljepotu.

Obnova opožarenog dijela treba započeti uskoro. Dakako, prvo se treba pristupiti čišćenju ogorjele površine, te piljenju stabala koji su nad udarom vatre ostali otpiljeni na pola.– Šumarija će pristupiti tom dijelu obnove- , kaže nam Gruica i navodi i kako će se jedan dio požarišta “ponovno roditi” kada se posade nove sadnice, a jedan dio će se regenerirati sam od sebe. Trebat će vremena, dakako, ali će priroda zasigurno ponovno napakostiti svim elementarnim nepogodama i za inat izniknuti iz ognja.

Gruica navodi kako će se saditi vjerojatno alepski i crni bor, koji i sami od sebe pokazuju uspješnu regeneraciju.

– Vjerujem da će ovdje ponovno biti i kadulje i liska i raslinja i crnog bora. Lipo će to bit- kaže nam Gruica.

I sada je situacija puno bolja jer će priroda unatoč svemu uvijek pokazati svu svoju snagu.

Ljeti manji broj posjetitelja

Što se tiče posjetitelja na Mosoru, Gruica kaže kako je ljetos bilo nešto manje posjetitelja, što je i logično obzirom na visoke temperature i činjenicu da u ljetnom periodu uvijek ima manje gostiju.

Stranaca je bilo više no domaćih. Gruica kaže kako su stizali dobro opremljeni, vole prošetati do vrha Mosora i rekreirati se. Vikendom dolazi između 20 i 30 stranih gostiju, a domaći čekaju kišu i lagano zahlađenje.

– Domaći gosti čekaju rujan, kišu, zahlađenje, te početak nove školske godine, a ljeto dakako provode na kupanju- kaže Gruica.

Teku pripreme i za novu planinarsku sezonu koja tradicionalno započinje prve nedjelje u listopadu, a koja se i obilježi Svetom misom na Kablu.

– Ako padne kiša, sezona će početi i prije- kaže Gruica i navodi kako nekih posebnih programa i događaja posljednjih mjeseci nije bilo upravo zbog toga što je ljeti manji broj posjetitelja, ali nova planinarska sezona donijet će i veći broj ljudi na lijepi nam Mosor.

Do dolaska novih gostiju i planinara, ekipa iz planinarskog doma i dalje bere trave i radi domaće čajeve, te stoji na usluzi svim posjetiteljima doma Umberto Girometta.

Pobjegli i zečevi i jarebice

Što se životinjskog svijeta tiče, koji je također pod naletom opasnog plamena ostao preplašen i bez svog staništa, Gruica navodi kako je primjetan manji broj životinjica koje godinama obitavaju na Mosoru.

– Prije sam češće viđao zečeve i jarebice, vjerojatno su sada promijenile stanište- kaže legendarni domar i dodaje da se nada da će se s prvim kišama i životinje vratiti.

Situacija na Mosoru je ipak znatno bolja no prije mjesec dana, a priroda će zasigurno još jednom pokazati svoju moć, uzdignuti se i silovito stremiti ka visinama iznad Splita.

 

 

 

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0