Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka u utorak je na Pravnom fakultetu u Splitu održan skup “Zaštita osobnih podataka u novim uvjetima“. Predavanja su održali doc.dr.sc. Ivana Stipanović, mr.sc. Leda Lepri, Branka Bet Radelić, Paško Ugrina, dr.sc. Dražen Lučić, Vlade Matas, te Marija Boban, predsjednica Organizacijskog odbora i voditeljica skupa. Moderatorica je bila Edita Lučić Jelić.

Europski dan zaštite osobnih podataka obilježava se od 2006. godine, kada je Odbor ministara Vijeća Europe na sastanku održanom 26. travnja 2006. godine donio odluku o obilježavanju. Prvi je put bio obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108). U Hrvatskoj je prvi put obilježen 2007. godine programima različitih aktivnosti.

Posebni naglasak na zaštitu osobnih podataka djece

Obilježavanje ovog datuma imalo je kao primarni cilj potaknuti upoznavanje europskih građana sa svojim pravima i obvezama na polju zaštite osobnih podataka, kao i obvezama javnog i privatnog sektora prema novom zakonskom okviru, kako bi mogli steći saznanja o zaštiti privatnosti. Upravo stoga tema skupa ‘ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA U NOVIM UVJETIMA’ bila je primjena i provedba Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka s naglaskom na novostima koje je donio europski regulativni okvir u zaštiti privatnosti i obrade osobnih podataka građana s posebnim naglaskom na zaštitu osobnih podataka djece.

U radu skupa sudjelovali su sveučilišni profesori, predstavnici Ministarstva uprave, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Hrvatske gospodarske komore, Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici Grada Splita, javnih ustanova i agencija. Sastavni dio skupa bila je rasprava u kojoj su sudionici imali priliku postaviti pitanja i dobiti odgovore. Važno je naglasiti kako je skup bio otvoren za širu javnost te da je sudjelovanje u radu skupa bilo besplatno za sve sudionike.

Skup je održan u suorganizaciji Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola ogranku SDŽ i pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave RH.

Obveze javnog i privatnog sektora prema novom zakonskom okviru

– U Splitu smo obilježili ovaj datum da bi potaknuli građane da se upoznaju sa svojim pravima i obvezama na polju zaštite osobnih podataka, kao i obvezama javnog i privatnog sektora prema novom zakonskom okviru, kako bi mogli steći saznanja o zašiti privatnosti građana – kazala nam je dr. Marija Boban, inače izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Splitu.– Tema skupa je bila primjena provedba Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe u zaštiti osobnih podataka s naglaskom na novostima koje je donio europski regulativni okvir u zašiti privatnosti i obrade osobnih podataka građana s posebnim naglaskom na zaštitu osobnih podataka djece. To je pitanje izrazito osjetljivo, a za medije je objava fotografija djece posebno problematična. Tu se postavlja pitanje koliko vrijedi privola, je li ona jednokratna ili vrijedi za svaku daljnju objavu. Odredba propisuje da se privola u marketinške svrhe mora tražiti posebno za svaku situaciju – istaknula je Boban.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime