Čini se da neće biti ništa od najavljene akcije Grada u kojoj su se trebale ukloniti ploče iz Vrtla u splitskom Getu u Dominisovoj 9.

Kako doznajemo od okolnih stanara, u utorak navečer investitor Igor Kokot u vlastitom je aranžmanu uklonio sporne ploče, čime je udovoljio zahtjevu Konzervatorskog zavoda, odnosno Rješenju o izvršenju kojim se ovaj teren trebao vratiti u prvobitno stanje.

Na mjesto gdje su bile postavljene ploče sada je vraćena zemlja, a uskoro će se zasaditi i biljke.

Time je ova priča zasad dobila svoj epilog, mada će biti zanimljivo pratiti što će u konačnici biti utvrđeno kao prvobitno stanje ovog dijela Dioklecijanove palače.

Zašto se tako dugo čekalo?

Teško je ne primijetiti da se devastacija vrtla i otvaranje dvaju vrata na mjestima gdje vrata nije bilo već dulje vrijeme odvijalo tik uz kućni prag dr. sc. Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu. Konzervatorski odjel reagirao je tek kada je cijeli slučaj dospio u javnost.

Osjetljivost javnosti na ove i slične situacije posve je razumljiva pošto iz godine u godinu svjedočimo uzurpaciji gradskih površina, a teško se tko može ne složiti s namjerom splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da takvim stvarima u Splitu, a osobito u povijesnoj jezgri, konačno stane na kraj.-Nulta tolerancija na uzurpaciju javnog dobra, a posebno javnog dobra u staroj gradskoj jezgri, zaštićenom kulturnom dobru. – komentar je splitskog gradonačelnika na ovaj slučaj.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0