UNIŠTENO OMILJENO IZLETIŠTE LJUBITELJA PRIRODE Pogledajte tužne prizore s izvora rijeke Žrnovnice

Fotogalerija otkriva razmjere požarne katastrofe koja nije zaobišla ni izvor rijeke Žrnovnice

Šest je dana od katastrofalnog požara koji je pogodio zapadni dio Poljica i istočni dio Splita. U požaru je najviše nastradalo područje Žrnovnice. Upravo je Žrnovnica bila zelena oaza Splita sa svojim šumama i livadama, a njene prirodne ljepote oduševljavale su sve posjetitelje. U svega nekoliko sati izgorjele su šume i ostalo raslinje na padinama Mosora, Peruna… Nije stradala samo priroda, stradalo je i nekoliko obiteljskih kuća, kao i brojni automobili.


Jedno od najvrjednijih prirodnih područja Žrnovnice je izvor istoimene rječice. Nalazi se iznad naselja Dvori, a ispod strmih padina Mosora. S ovog izvora pitkom vodom se napaja velik dio istoka Splita, uključujući Žrnovnicu, Srinjine, Donje Sitno i dio Strožanca. Izvor ove rijeke, koja je duga 4800 metara i koja u cijelosti protječe unutar granica grada Splita, svojevrsni je rezervat prirode i omiljeno izletište Žrnovčana, Splićana i ljubitelja prirode općenito. Barem je to bio do požara, kada je u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima veći dio područja izvora Žrnovnice nestao u plamenoj buktinji.

Izvorom je dominirao alepski bor, ali rasli su to brojni hrastovi, čempresi, jablanovi i druge vrste stabala.

Tijekom današnjeg dana obišli smo opožareno područje izvora rijeke Žrnovnice. Prizori su više nego tužni; nekoć zelena oaza, sada je većim dijelom sivo i crno zgarište. Odmah na ulazu izvor vide se tragovi velike borbe koja se odvijala za tamošnje objekte; nekadašnji ugostiteljski objekt “Izvor” i nekoliko manjih vikendica koje su nagorjele. Izgorjelo je minimalno dvije trećine zelenila područja izvora, a srećom, vrlo usko područje oko samog izvorišta ostalo je zeleno.

Poznata šuma iznad izvora, koja je bila poznato izletište, gotovo je u cijelosti izgorjela. Izgoreni borovi, hrastovina i ostalo raslinje još se godinama neće obnoviti. Čak i šest dana nakon požara u dijelu šume snimili smo izdimljavanja.


Današnje prizore s izvora rijeke Žrnovnice pogledajte u priloženoj fotogaleriji.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0