Ponovno će se pred splitskim Županijskim sudom pojaviti fra Šime Nimac! Presuda Slavka Lozine kojom je prije pet godina osudio najpoznatijeg dalmatinskog fratra na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, a “njegovu” osobnu bankaricu Jasminu Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora zbog poticanja, “pala” je na Vrhovnom sudu!

Riječ je naravno o prodaji 40 tisuća metara kvadratnih crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, u župi koju je vodio fra Nimac. Prodao je 2012. godine nekretninu za 1,3 milijuna eura te bi vjerojatno sve prošlo “ispod radara” da taj novac nije nestao. Nikad se nije pojavio u crkvenim blagajnama, što se nije moglo dopustiti.

Prema optužnici, fra Šime Nimac je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije prodao nekretninu. Potom je novac stavio na svoj privatni račun u Splitskoj banci, račun kojeg je vodila šefica sektora za VIP klijente Jasmina Bilonić. Većina novca nije nikad pronađena, a tužiteljstvo ih tereti da su skupa potrošili pozamašan dio sredstava na kupnju luksuznog automobila, jahte, vraćanje dugova,…

Tijekom suđenja svećenikova obrana se upinjala dokazati kako je imao odobrenja nadređenih (makar usmena) za prodaju terena. Zbog toga su predložili saslušanje nadbiskupa Marina Barišića kao ključnog svjedoka, kojeg je splitski sud doista i pozvao. Međutim, nije se odazvao, a sudac Lozina benevolentno je smatrao kako ima dovoljno dokaze te nije potrebno ispitivanje mons. Barišića. No, u odluci Vrhovnog suda dio je posvećen upravo tom dijelu obrane optuženika te se da zaključiti kako će splitski sud u drugom pokušaju ipak morati saslušati prvog čovjeka Nadbiskupije.

Osuđujuća presuda je inače pala iz “tehničkih”, odnosno proceduralnih razloga.

– Došlo je do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, izreka presude proturječna je razlozima, a izneseni razlozi su u znatnoj mjeri proturječni, zbog čega se pobijana presuda ne može ispitati – stav je Vrhovnog suda, na kojem dakle nisu ulazili u detalje, odnosno ocjenu kvalitete dokaza.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime