Danas je održana sjednica Stožera CZ Grada Splita u proširenom sastavu na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i načelnikom Stožera CZ Grada Splita Ninom Velom. Sjednici je nazočila i ravnateljica NZJZ Željka Karin i predsjednik HGK Split Joze Tomaš. Sjednica je sazvana zbog pogoršane epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji i zbog evidentiranog kršenja odredbi Stožera CZ RH od strane dijela ugostitelja. Na sjednici je voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo Goran Dlaka izvijestio o prošlotjednim izvidima i evidentiranim kršenjima propisanih odredbi nacionalnog Stožera CZ, a koji se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

U nastojanju usklađenja turističkog i gospodarskog života u našem gradu s uvjetima epidemije, a nakon provedene rasprave, Stožer CZ Grada Splita jednoglasno je donio sljedeće zaključke:

1. Stožer CZ Grada Splita i Grad Split pozivaju Stožer CZ SDŽ i Stožer CZ RH da preciziraju uvjete i epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati ugostiteljski i uslužni objekti, a zbog različitog tumačenja i provedbe mjera na terenu, osobito po pitanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, odnosno barova, noćnih klubova i restorana;

2. Pozivaju se nadležne službe i inspekcija na intenzivnije kontrole i provođenje propisanih mjera zbog evidentnog učestalog kršenja istih u posljednje vrijeme. Grad Split je u tom smislu dodatno angažirao svoje komunalno redarstvo, ali je zbog učinkovitosti provedbe potrebna čvršća suradnja s nadležnim državnim institucijama, a posebno po prijavama komunalnog redarstva;

3. Pozivaju se građani i gosti, posebno mladi na odgovorno ponašanje u skladu s epidemiološkim mjerama s kojima čuvaju svoje zdravlje kao i zdravlje drugih;

4. Pozivaju se turistički radnici, posebno oni u ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima na provođenje svih propisanih mjera čime se čuva zdravlje svih gostiju, ali i poslovanje našeg gospodarstva, turizma i očuvanja radnih mjesta.

5. Pozivaju se turistički djelatnici ukoliko sumnjaju na COVID -19 kod svojih gostiju na  poštivanje protokola o postupanju, odnosno da isto jave COVID-19 ambulanti ili liječniku opće obiteljske medicine. Link na web stranicu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije (COVID-19 info, Postupovnik kod sumnje na bolest COVID-19 kod gosta u smještajnom objektu): https://www.dalmatia.hr/en/statements/covid-19-informacije-2.

6. Poziva se HZZO na pojačani nadzor rada nad ordinacijama primarne zdravstvene zaštite u cilju poboljšanja epidemiološke situacije.

 

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime