U Mravincima besplatno pogledajte ratnu monodramu ‘Skupljanje kostiju’

Monodrama prema svjedočanstvu iz Domovinskog rata


Manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” koju organizira Hrvatska udruga Benedikt, otvara se u ponedjeljak, u 18.30 sati, u Zlatnim vratima, a večer se nastavlja monodramom po istinitom događaju iz Domovinskog rata ‘Skupljanje kostiju’ u 20 sati.


Ista monodrama prikazat će se u petak, 15. studenog u 19 sati u Domu kulture u Mravincima. Monodramu izvode Mladenka Gruica i KUU Sv. Kliment – Gornje Sitno. Organizator je KUD Zvonimir – Mravince.

Ulaz na predstavu je besplatan.


Ratna monodrama ‘Skupljanje kostiju’ nastala je na motivima svjedočanstva pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991. godine, mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog mrtvog sina Antu, pokrivavši ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo.

Tu je potresnu priču zapisala, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle (iz udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar) i objavila u zbirci Koracima nade u istinu, a Mladenka Gruica pretočila u snažnu monodramu koja govori o trpljenju razdiruće duboke i neprolazne boli, ali i o nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u ljubav i Boga.

Prestava je nakon premijere u Splitu 2017. god i HNK Zadru izvedena mnogo puta u Hrvatskoj i van njenih granica.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime