Splitska policija prekjuečer je otkrila detalje dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 27-godišnjim hrvatskim državljaninom vezano uz prometnu nesreću koja se dogodila 28. travnja, pola sata iz ponoći, na državnoj cesti broj 60 u Košutama u Trilju.

U toj prometnoj nesreći smrtno je stradala 51-godišnjakinja. Policija je navela da je 27-godišnjak u 00:30 sati u Trilju izgubio kontrolu nad vozilom te je udario u osobno vozilo koje je dolazilo iz suprotnog smjera, a kojim je upravljala 51-godišnjakinja. 27-godišnjak je vozio utjecajem alkohola te se kretao vozio brže od propisane brzine. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno postojanje sumnje da je 27-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227 stavak. 4. Kaznenog zakona radi čega će danas tijekom dana uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku.

Povodom iste prometne nesreće, DORH je otkrio detalje obavljenog očevid na mjestu događaja uz sudjelovanje policijskih službenika Policijske postaje Sinj i stalnog sudskog vještaka za cestovni promet i motorna vozila.

“Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika (1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. u svezi stavka 4. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 29. travnja 2019. oko 00,30 sati upravljao osobnim automobilom marke Renault Laguna, iako je bio pod utjecajem alkohola od 1,70 g/kg, uslijed čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene.

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, vozeći obijesnom vožnjom iz smjera sjevera u smjeru juga brzinom od 150 km/h na dijelu gdje je brzina kretanja ograničena na 50 km/h, postupio protivno odredbama članka 51. stavak 1., 53. stavak 1. i 199. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, svjestan da uslijed takve vožnje može prouzrokovati prometnu nezgodu.

Uslijed psihofizičkog stanja omamljenosti u kojem se nalazio, nedozvoljenoj i neprilagođenoj brzini u uvjetima noćne vožnje, okrivljenik je, osnovano se sumnja, osobnim automobilom prešao preko pune linije na lijevu stranu prometnice u trenutku kad je iz suprotnog smjera naišao osobni automobil marke Renault Megane kojim je upravljala žrtva (1968.), uslijed čega je prednjim lijevim dijelom svog osobnog automobila udario u prednji lijevi dio tog osobnog automobila. Od siline udara osobni automobil marke Renault Megane odbačen je izvan kolnika na prostor obližnje benzinske postaje, a žrtva je preminula na mjestu nesreće zbog zadobivenih teških tjelesnih ozljeda.

Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, na temelju odredbe članka 98. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, odredilo prema okrivljeniku mjeru opreza privremenim oduzimanjem dozvole za upravljanje motornim vozilom. Navedena mjera opreza trajat će dok za to postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude.” – stoji u priopćenju DORH-a.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime