-Kome u splitskom SDP-u smetaju branitelji?- upitao je svoje stranačke kolege Tomislav Bogović, član Vijeća Gradskog kotara Pujanke, a zatim iznio svoja zapažanja.

– Potaknut nedavnim događajima u Okučanima i Borovu selu, kao član Vijeća GK Pujanki i predsjednik Savjeta za socijalno partnerstvo GO SDP-a Split osjećam se odgovornim javno progovoriti o stavovima nekih stranačkih kolegica i kolega u pogledu doprinosa branitelja u obrani i stvaranju hrvatske države (o HOS-u sam već izrekao svoj stav u nedavnoj objavi).

Iako u njemu nisam aktivno sudjelovao, Domovinski rat i vojno-redarstvene akcije doživljavam kao i svoje osobne uspjehe ponajviše zbog pravednosti koja proizlazi iz njegovog obrambenog i oslobodilačkog karaktera (što je i službeni stav SDP-a Hrvatske). Naravno, kao i u svakom ratu (što nije opravdanje nego činjenica) bilo je pojedinačnih zločina (sa kojima se ne kite hrabri nego kukavice), ali ni u kom slučaju ne može se govoriti kako su u Domovinskim ratu počinjeni ratni zločini. Na to ne pristajem, ali očito to mišljenje ne dijele i neki iz rukovodstva splitskog SDP-a. Upravo suprotno!

Za jednu od takvih javnih objava članice Predsjedništva splitskog SDP-a Suzane Kačić Bartulović i to na dan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja (proslava “Oluje”, 5.8.2019. godine), a u kojoj dotična moralizira kako “moramo priznati svoj dio krivnje i ispričati se zbog ratnih zločina koje su radili veliki domoljubi”, uputio sam (16.8.2019.) protestnu notu i zatražio sankcioniranje od strane nacionalnog Savjeta za ratne veterane SDP-a Hrvatske. Predsjednik Savjeta izrazio je neslaganje i verbalnu osudu takve neprihvatljive retorike, ali, obzirom da je ista članica splitske organizacije, upućen sam na rješavanje svog negodovanja unutar gradske organizacije i institucija stranke.

Nakon toga, mail istog sadržaja, uz prenošenje stava predsjednika nacionalnog Savjeta za ratne veterane SDPH-a, proslijedio sam (27.8.2019.) na znanje i postupanje Predsjedništvu splitskog SDP-a i nekim članovima Gradskog odbora, ali o istome se nisu službeno izjasnili; bolje rečeno o tome se gotovo nije ni raspravljalo. Svu političku odgovornost za nečinjenje snosi predsjednik GO SDP Split Goran Kotur, koji, shodno svojim poslovničkim ovlastima, na tu temu nije sazvao sjednice tih tijela. I na ovom mjestu ponovno ću podsjetiti predsjednika GO SDP Split kako je promptno “izrazio žaljenje i ispričao se javnosti” zbog neprimjerene konzumacije prstaca u susjednoj BiH od strane naše gradske vijećnice, a kad je riječ o članici Predsjedništva splitske organizacije onda je reakcija izostala pa mogu samo zaključiti kako mu je ekološka svijest očito važnija od nacionalne. Drsko, pa čak i za nekoga tko sebe doživljava na način “Stranka, to sam ja!”.

Obzirom na takav razvoj događaja obratio sam se (29.8.2019.) i predsjednici Savjeta za ratne veterane SDP-a SDŽ (inače članici splitskog SDP-a), koja je rekla da će se o tome referirati na prvoj sljedećoj sjednici svog Savjeta (održana 17.9.2019.). Ipak, od njene prvotne osobne zgroženosti istupom naše stranačke kolegice nije ostalo ništa osim načelnih stavova tipa “nije članica ovog Savjeta, neka o njoj raspravljaju tijela gradske organizacije”. Naravno, uvažam i njenu izloženost razno raznim pritiscima, ali obzirom da je bila vojakinja HV-a ne mogu se oteti dojmu da joj je lojalnost prema stranačkoj vojsci ovaj put bila ispred istine o Domovinskom ratu (kao što ni političaru interes stranke ne bi smio biti ispred interesa lokalne zajednice u kojoj živi). Dakle, sve po onoj partijskoj: “Osudi pojavu, spasi druga!”.Nadalje, inicijativa za osnivanje Savjeta za ratne veterane GO SDP-a Split (koji postoji samo na županijskoj razini, ali ne i na gradskoj?) pokrenuta i potpisana u studenom 2019. godine imenom i prezimenom od strane dvadesetšest (26) branitelja, a sve članova splitskog SDP-a, osobno je uručena predsjedniku GO SDP Split Goranu Koturu. Kako tada, tako i dan danas predsjednik se brani šutnjom.

Nažalost, ovakvih primjera ponižavanja braniteljske populacije i njihove žrtve u Domovinskom ratu ima sve više i više u splitskom SDP-u, a zadnji je ovogodišnje neobilježavanje vojno-redarstvene akcije “Bljesak” (1. svibnja). Dakle, i predsjednik splitskog SDP-a, i predsjednik Savjeta za branitelje SDP-a Split, i predsjednica Savjeta za ratne veterane SDP-a SDŽ propustili su u ime stranke i u ime svojih Savjeta napisati službeno priopćenje.

Zaključno, iz svega navedenog jasno je kako nije riječ o pojedinačnim slučajevima nego o politici nepridavanja značaja dignitetu hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Kao “točka na i” došla je SDP-ova prvomajska akcija podjele fažola i garifula na kućna vrata. I naravno, jednu od glavnih uloga u toj populističkoj predstavi (za dio članstva i simpatizera) odigrala je prije spomenuta članica Predsjedništva SDP-a Split Suzana Kačić Bartulović, kojoj, kao i predsjedniku splitske organizacije Goranu Koturu, “pijat fažola” (ne osporavam simboliku nego manipulaciju) vrijedi više od obilježavanja ratnog puta Hrvatske vojske i njenih uspjeha.

Pitam se koliko još poniženja trebamo podnijeti da bi stali na kraj ovakvim samovoljnim (re)interpretacijama i sramoćenju Domovinskog rata. Nadam se samo kako na odgovor nećemo čekati “u rovovima” nego da ćemo se za njega sami izboriti. Jer, borba nikad ne prestaje, a ja ne mislim (pre)šutjeti. To što nemamo hrabrosti suprotstaviti se svojim slabostima… to je već druga priča (iako bi trebala biti prva). Naprijed, drugovi!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime