Svečano obilježeno 150 godina škole i školstva u Jesenicama

"Prvi učenici u osnovnoj školi u Jesenicama započeli su svoje učeničke dane još davne 1867. godine"

Ovogodišnji blagdan Sv. Roka, nebeskog zaštitnika ovog starog poljičkog mjesta u Jesenicama je dostojno i svečano proslavljen, piše dugirat.com.


Dan uoči i na sam blagdan Velike Gospe u zaseoku Krugu slavio se blagdan Velike Gospe. Kružani uoči ovog velikog blagdana na planini poviše sela pale vatre, koje su vidljive i s obližnjih otoka, no ove godine zbog opasnosti od požara odlučili su vatromet “obaviti” na brodu ispred Maloga Rata. Rečeno, učinjeno!

Svetu misu u jutarnjim i večernjim satima uz mnoštvo vjernika i iz udaljenijih mjesta naše županije, sa procesijom kroz Krug i iscrpnu propovijed o životu i djelu Velike Gospe predvodio je mjesni župnik, don Tomislav Bašić. A na sam blagdan Sv. Roka u mjesnoj crkvi u poslijepodnevnim satima pred velikim brojem hodočasnika i vjernika iz poljičkih mjesta, svetu misu je predvodio mladomisnik, don Gabrijel Kamber.

Po završetku sv. Mise, ispred Crkve i mjesne Blagajne svečano je obilježeno 150 godina škole i školstva u Jesenicama, piše dugirat.com.

– Prvi učenici u osnovnoj školi u Jesenicama započeli su svoje učeničke dane još davne 1867. godine – rekao je pred skupom Vladimir Tomaš, voditelj programa obilježavanja značajne obljetnice – nije učenicima tada bilo lako. Nastava se odvijala u različitim kućama, isprva su svećenici u starom selu Jesenice učili djecu čitati i pisati, a to su potom nastavili učitelji u školi. Prvi učitelj bio je Petar Stazić, a za njim su došli Lukatelo, Merčep, Žanko, Kapić, Ivanac i učiteljice Balarin, Franić, Roje

Prva školska zgrada u Jesenicama izgrađena je 22. svibnja 1900., a druga u Krugu tri godine kasnije. A na Krilu je škola počela raditi 1932., kad se već stanovništvo počelo pomalo spuštati na more iz gornjih Jesenica, Zeljovića i Kruga te uz obalu graditi novo kuće. Na Oriju je izgrađena nova škola “Slavko Kadić” koja je slovila kao jedan od najljepših školskih objekata, a kojoj je ime dolaskom demokracije naprasno promijenjeno u osnovna škola “Jesenice”.


Govoriti o Jesenicama iz bilo kojeg vremena, a ne spomenuti don Franu Ivaniševića je kao da ništa nismo rekli. Upravo zato dr. Gracijano Kalebić, govoreći o povijesti mjesta, posebno je istakao veliki doprinos don Frane u razvoju mjesta, školstva, kulturi, obrazovanju.

– Škole u Jesenicama i Krugu sagrađene su njegovim dobrotvorom, don Frane Ivanišević je pokrenuo nadogradnju porta na Oriju, Malom Ratu i na Krilu, pokrenuo uspostavljanje brodske linije do Splita, te je pokrenuo gradnju crkve Sv. Petra na Sumpetru, a najzaslužniji je i što je sagrađena tvornica na Naplavinama u Dugom Ratu. Njegovim promišljanjima, edukacijom, zagovorom, zaslugama brojni su Poljičani počeli otvarati brojne prodavaonice u Trstu, nudeći svoje vino, višnje, trešnje, smokve, pršut, pa i soparnik. Njegova knjiga “Život i običaji Poljica” pravo je remek djelo koje Poljičani (i ne samo oni) i dan danas listaju sa velikim užitkom – naglasio je u svom nadahnutom govoru Gracijano Kalebić.U brojnu publiku na skupu obilježavanja ove važne obljetnice nazočili su Živko Dropulić, ravnatelj naše osnovne škole “Jesenice”, Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, Stipe Ercegović, istaknuti filmski djelatnik (koji će u nekom sljedečem dokumentarcu ovjekovječiti i prizore s ove obljetnice) i brojni drugi Poljičani, piše dugirat.com.

Proslavu je uveličao i bogati kulturni program u organizaciji i izvedbi učenika i nastavnika (i ostalih vrijednih djelatnika) OŠ “Jesenice”, a potom je u Blagajni priređena izložba starih fotografija u izboru poznatog jeseničkog fotografa Vlade Zemunika, na kojima se vide brojni važni događaji iz povijesti mjesta te njihovi protogonisti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0