SUBOTA 5. kolovoza U sklopu Omiš Summer Treat Festa pripremat će se najveći soparnik na svijetu!

U sklopu spomenutog festivala sutra će se održati Poljička večer

Sutra navečer, 05. kolovoza od 20 sati, na nasipu Torent u Omišu, u sklopu Omiš Summer Treat Festa održat će se Poljička večer. Uz prigodnu glazbenu podlogu, ono što će goste najviše privući je i priprema najvećeg soparnika na svijetu. Domaćima će biti zanimljivo jer dobro poznaju to jelo i uvijek se traži komad više, sigurni smo da ni turistima neće biti muka probati o čemu se radi.


Kada se priča o Omišu obično je naglasak na moru i suncu, plažama i morskim radostima. Odnedavno je adrenalinski turizam sve zastupljeniji, ali manje je poznato da pod Omiš spadaju i Poljica – skupina sela iznad Omiša iznimno bogate povijesti. Podno Mosora je danas idealno mjesto za odmor duše i tijela, ali nije oduvijek bilo tako. Na tom prostoru se od 13. do 19. stoljeća nalazila Poljička repubilka.
Premda jedno od rijetkih demokratskih društava tog vremena, to je područje na kojem su se vodile mnoge krvave bitke. Poljička republika prestala je postojati nakon dolaska Napoleonove vojske a kao podsjetnik na slavne dane ostale su brojne crkvice i kuće, Poljički statut ali i poljički soparnik – jelo toliko ukusno da je uvršteno na službeni popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine, zajedno s klapskom pjesmom.

Soparnik je jednostavno jelo pripremljeno od namirnica koje su bile dostupne svakom domaćinstvu -brašno, blitva, kapula, maslinovo ulje i luk. Priprema je ipak malo kompliciranija pa treba puno umijeća da bi soparnik ispao baš onako kako treba. Nekad je to bilo posno, suhoparno (soparno) jelo koje se pripremalo u dane posta, na Veliki petak, za Badnjak i uoči Svih svetih, dok danas gotovo i nema slavlja bez njega.

Kako bi se podsjetili slavnih dana prošlosti, i približili svoju kulturnu baštinu mnogobrojnim
posjetiteljima Omiša, ali i domaćim ljudima koji nisu upoznati sa procesom pripreme soparnika, u subotu, 05. kolovoza na Omiš Summer Treat Festu u sklopu Poljičkih večeri pripremati će se najveći soparnik na svijetu. Svi posjetitelji će imati mogućnost vidjeti pripremu iz prve ruke i naučiti ponešto o slavnoj prošlosti Poljičke republike, a kasnije i uživati u okusima soparnika čiji se recept prenosi već stoljećima među generacijama.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0