Stranka Pametno vodi građane na besplatan edukativni izlet: Građani će se na licu mjesta upoznati s načinom rada reciklažnog dvorišta i naučiti sve o odgovornom odvajanju otpada

Kako se odgovorno odvaja otpad, kako se živi pored reciklažnog dvorišta, kako izgleda polupodzemni kontejner „Molok“ i koje su njegove prednosti, samo su neka od pitanja na koje će građani dobiti odgovore posjetom reciklažnom dvorištu „Peovica“ u Omišu 

Posjet moderno uređenom reciklažnom dvorištu Peovica u Omišu, u organizaciji stranke Pametno, održat će se u subotu  26. listopada, s polaskom u 9:00 sati (sjeverna strana Kauflanda, Ravne Njive) i predviđenim povratkom na isto mjesto do 12:30 sati.


Predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno i gradska vijećnica Kristina Vidan u najavi izleta istaknula je da na ovaj način žele građanima pružiti priliku za upoznavanje s održivim sustavom gospodarenja otpadom i otkloniti strahove od života u blizini reciklažnog dvorišta, jer kad je ono uređeno prema pravilima struke nema neugodnih mirisa i štetnih emisija u okoliš.

Gradski vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić tom prilikom održat će edukaciju građana o odvajanju otpada, dok će ih direktor komunalnog društva “Peovica” Leonardo Ljubičić sa suradnicima upoznati sa zakonskim odredbama i financijskim obvezama. Također, na samoj lokaciji moći će se razgledati polupodzemni kontejneri čija je prednost što zamjenjuju šest nadzemnih kontejnera, ne ispuštaju neugodne mirise u okoliš i omogućuju da se na njega postavi otpadomjer kojim se može utvrditi točna količina proizvedenog otpada za svakog pojedinog korisnika.

„Nakon Omiša planiran je odlazak do privremenog reciklažnog dvorišta ‘Karepovac’ u Splitu, kako bi uvidom u stanje na terenu građani stekli predodžbu o neadekvatnom i lošem načinu na koji ‘Čistoća’ gospodari otpadom. Naime, smisao održivog sustava gospodarenja otpadom je da višu cijenu plaćaju oni koji proizvode više miješanog komunalnog otpada, a taj smisao je ‘Čistoća’ u Splitu potpuno izigrala jer građanima nije dodijelila kontejnere za koje osobno odgovaraju. Na taj način svi odlažu svugdje i svi plaćaju tri odvoza –  i oni koji odvajaju i oni koji proizvode količinu smeća za četiri ili pet odvoza otpada. Stoga ne čudi da u Splitu možemo svakodnevno vidjeti  neuredne, prepunjene  kontejnere iz kojih se širi nepodnošljivi smrad, kao ni poražavajući rezultat u odvajanju otpada za 2018., koji za Grad Split iznosi bijednih 2,39% od predviđenih 33,4%” zaključila je Kristina Vidan.

“Na ovaj izlet pozvali smo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, pročelnika za komunalu Damira Ordulja, kao i voditelja radne skupine za provedbu Plana gospodarenja otpadom Hrvoja Akrapa jer je za promjene u gospodarenju otpadom grada Splitu krajnji trenutak i mi tome zaista želimo pridonijeti” dodao je Nenad Uvodić.

Za sve zainteresirane osigurani su prijevoz, obrok, piće i edukacijski materijali. Izlet je dogovoren za 26. listopada, polazak je u 9:00 sati sa sjeverne strane Kauflanda (Ravne Njive).


Mole se svi zainteresirani da se prijave na izlet pozivom na 021/480-241 ili na e-adresu ogranak.split@pametno.org, najkasnije do 23. listopada.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime