Stanovnici Dračevca nezadovoljni jer im autobusi ne staju kod Nirsa, Promet obećao brzo rješavanje problema

Promet d.o.o. će kontaktirati nadležne službe grada Splita, kako bi se u najkraćem mogućem roku, uspostavilo privremeno autobusno stajalište na prometnici ispred "Nirsa" i označilo na zakonom propisani način

Od kada se zbog radova na cestama u Solinu promijenio raspored vožnje Prometovih autobusa na tom području, javili su nam se nezadovoljni čitatelji koji žive na Dračevcu.


Prenosimo sadržaj e-maila jednoga od njih:

– Ukazao bih na jedan problem u bližoj okolici Splita. Naime, radovi u Solinu oko nadvožnjaka su trebali donijeti nekoliko dobrih stvari. Onuda prolaze busevi i idu prema ex. Mercatoru (brojevi 32, 10, 5 i 5A). Sada su preusmjereni da prolaze preko Dračevca. Tu je nedavno nastao problem. Vozio sam se Prometovim brojem br. 10 i svi vozači su do sada uredno stajali na ”stajalištu” ispred Nirsa. Prije par dana to nije učinio jedan šofer kojeg sam ja priupitao zbog čega tu ne staje kao i svi ostali, a odgovorio mi je da na ruti tu nema stanice. Stanica se nalazi kraj Hrvatskih cesta u Solinu. Mi s Dračevca od te stanice moramo pješačiti dobrih 15-ak minuta do svojih kuća koje su skoro pa blizu Karepovca. E sad, mene zanima jedna stvar… Stanica prije te u Solinu je ona na Smokoviku. Zanima me zbog čega nisu stavili i stanicu na Dračevcu koja se nalazi otprilike na pola puta između te dvije. Nije mi logično da mi onda moramo čekati vozni red broja 5 i 5A koji je rijedak. Linija broj 5 vozi svako 1 i 10 minuti dok 5A vozi 7 puta u danu. Zašto 2 busa prolaze preko Dračevca i da ti isti busevi ne staju na Dračevcu. Ionako nam je vozni red loš, a autobusna stanica je u jako lošem stanju. Primjerice, zadnje 3-4 godine uopće nema klupu za sjesti, stakla su porazbijana…

Vozač nije htio stati zbog toga što mu ta stanica nije prikazana na voznom redu, što poštujem jer čovjek nije kriv. No, problem nije u meni koji može pješačiti. Dosta ljudi s Dračevca su starije osobe koje koriste usluge prijevoza Prometa Split.

Upite naših čitatelja uputili smo prema Prometu, a dogovor nismo dugo čekali.

– Poznato Vam je da je zbog izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji državne ceste D8 denivelacijom raskrižja državne ceste D8 i Ulice Antuna Gustava Matoša (županijske ceste Ž6270) u gradu Solinu, zatvoren za sav promet istočni i zapadni spoj Ulice Antuna Gustava Matoša (županijske ceste Ž6270) na Jadransku magistralu (državnu cestu D8).


Iz navedenih razloga, došlo je do izmjene trase prometovanja linija broj 1, 5, 5A, 10, 16, 22, 23 i 32 te uspostavljanja privremenog autobusnog stajališta kod poslovnih prostora u vlasništvu Hrvatskih cesta.

Cilj uspostavljanja navedenog privremenog autobusnog stajališta je povećanje dostupnosti korištenja prijevozne usluge.Isto tako, evidentno je da postoji autobusno stajalište ispred „Nirsa“, koje se nalazi neposredno iznad prometnice.

Ali, navedeno autobusno stajalište nije prikladno za korištenje kada na liniji broj 10 prometuje zglobni autobus (izgrađeno prvenstveno za korištenje “solo” autobusa).

Zbog navedenih okolnosti, uobičajena praksa vozača je bila zaustavljanje na prometnici na kojoj nije označeno autobusno stajalište, neposredno ispod navedenog autobusnog stajališta.

Kako bi korištenje istog autobusnog stajališta bilo sukladno zakonskim propisima, isto se mora označiti na propisani način.

Promet d.o.o. će kontaktirati nadležne službe grada Splita, kako bi se u najkraćem mogućem roku, uspostavilo privremeno autobusno stajalište na prometnici ispred “Nirsa” i označilo na zakonom propisani način.

Svakako, poduzet ćemo sve što je u našoj mogućnosti, kako bi stanovnicima naselja Dračevac pružili odgovarajuću prijevoznu uslugu.

Inače, Promet d.o.o. nije nadležan za izgradnju, obilježavanje i održavanje opreme autobusnih stajališta” – kazao nam je Ante Zovko, pomoćnik direktora splitskog Prometa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0