Društvo Marjan danas je održalo konferenciju za medije na kojoj je predstavnik Društva Srđan Marinić upozorio da je Ministarstvo poljoprivrede odbilo Program gospodarenja Park šumom Marjan koji je izrađen na prijedlog Javne ustanove.

– Odbačen je jer se Marjan u toj dokumentaciji vodi kao da je to privatna šuma Grada Splita. A zapravo je državna šuma i to već od 2005. godine. Govorili smo im da se to ne radi i pitali imaju li kakav službeni dokument koji ide u prilog tome, ali ignorirali su naše upozorenje. I sad Programa nemamo, a posljednji je istekao 31. prosinca 2018. godine – kazao je Marinić.

Napominje da se bez Programa, šuma ne može održavati i njegovati te se ne zna niti tko je ovlašten za njezino održavanje, tako da se radi o ozbiljnom problemu.

– Sve je krenulo u 11. mjesec 2017. godine, kad je gradonačelnik odbio potpisati tabularnu izjavu. Da je on tada to potpisao, država bi upisala vlasništvo i sve što se nakon toga događalo, uključujući sanaciju, bila bi obveza Hrvatskih šuma i to o njihovom trošku – objašnjava.

Podsjećamo, gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, odbio je potpisati tabularnu izjavu kojom se Grad odriče vlasništva nad Park šumom Marjan.

– Nije sporno da Grad Split upravlja Park šumom Marjan, ali dok se ne potpiše izjava koju je DORH zatražio od gradonačelnika, Marjana nema u šumarskim dokumentima. Jedno je upravljanje, a drugo je gospodarenje. Onaj tko gospodari upravlja šumskim radovima. I sad Javna ustanova kaže mi nismo ovlašteni za gospodarenje, što je istina, jer je Grad Split nikad nije ovlastio. Gradsko vijeće bi trebalo izmijeniti odluku o osnivanju javne ustanove i nadopuniti je šumarskom djelatnošću, a to nije napravljeno – objašnjava.

Na pitanje znači li to da je normalno da Javna ustanova nema zaposlenog iskusnog šumara kazao je da je to velika greška.

– Hrvatske šume bi trebale donijeti Program gospodarenja i provoditi ga i to o trošku države, a ne Grada Splita. Ali, Javna ustanova bi, ako ima ovlaštenu osobu, mogla nadgledati i ‘prozivati’ Hrvatske šume ukoliko zamijete bilo kakve nelogičnosti u provedbi Programa. Mi ako podvučemo ovu godinu koja se polako bliži kraju, možemo vidjeti da je samo izvođač sječe šume ispostavio oko sedam milijuna kuna računa, a gdje su tek ostali troškovi. Potrošili smo sigurno preko 8 milijuna kuna za sanaciju, a ne znamo ni jesmo li sanirali – upozorio je.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime