Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur prozvao je, zbog političke i zapovjedne odgovornosti za tragediju u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj, ravnatelja Doma Ivana Škaričića, ali i njegove kolege iz HDZ-a, župana Blaženka Bobana, odnosno Antu Sanadera.

Zbog stranačke pripadnosti istoj stranci, Kotur je izrazio sumnju i da će se kazneni dio slučaja – jer je ministar unutarnjih poslova također član HDZ-a – zataškati kako se to napravilo s povjerenstvima iz ostalih ministarstava.

– Koristim priliku da svim građanima i građankama Splita čestitam blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika našeg grada. Istovremeno mogu reći da mi je vrlo žao i da je sramotno da naši zemaljski zaštitnici u ovoj epidemiji ne koriste sve resurse koje imaju na raspolaganju da nas zaštite, već u posljednje vrijeme kompromitiraju svoju poziciju. Pogotovo mislim na situaciju vezanu uz Dom za starije i nemoćne u Splitu. Ono što su govorili prije par tjedana sad demantiraju. Demantiraju sami sebe, ono što napisali i ono što su govorili. I na županijskoj i nacionalnoj razini- rekao je Goran Kotur.

Dodao je da stvaraju još veći problem  jer se javlja nepovjerenje u institucije – one koji bi nas trebali zaštititi.

– Imamo izvješće koje nakon mjesec dana od otkrivanja koronavirusa u Domu za starije i nemoćne u Splitu  još nismo vidjeli. Tjedan dana nakon što je predstavljeno javnosti još nije dostavljeno vijećnicima u županijskoj skupštini, a kamoli cjelokupnoj javnosti – rekao je Kotur.

Tonći Stipić, predsjednik Savjeta za zdravstvo splitskog SDP-a, pozvao je da se kronologija događanja javno objavi upravo kako bi svi oni koji su pošteno i odgovorno radili svoj posao bili lišeni špekulacija.

 

– Problem je što mi nemamo potpune informacije. Nije nam pružen uvid u kronologiju događaja, ne znamo što se sve poduzimalo. Neposredno nakon što se dogodio proboj virusa imali smo kontradiktorne izjave pojedinih sudionika u tom procesu, a članovi stožera su neposredno po dolasku u Split najavili izvide s kojima će javnost biti upoznata, a to do danas ne znamo pa ne možemo nikoga optuživati – rekao je Stipić.

Goran Kotur poručio je da je jasno tko je tu odgovoran što se tiče političke odgovornosti.

– Vezano za samu zapovjednu odgovornost prozvali smo ravnatelja Ivana Škaričića, upravno vijeće i župana Blaženka Bobana, a u toj vertikali u županijskoj strukturi je i predsjednik županijskog HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader čije smo razrješenje tražili kao SDP Hrvatske. Jasno je tko je tu odgovoran što se tiče političke odgovornosti, a što se tiče stručne – tu nažalost još nemamo informacije – zaključio je Kotur.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime