Split: Panel o budućnosti obrambene industrije na ASDA-i 2019

Uz predstavnike vodećih tvrtki hrvatske obrambene industrije i najpoznatijih tvrtki svjetske obrambene industrije koje izlažu na ASDA-i 2019, konferenciju su pratila brojna strana državna i vojna izaslanstva

Međunarodna panel rasprava predvodnika obrambene industrije pod nazivom "Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije" održava se u okviru programa drugog dana Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference-ASDA 2019)

U Spaladium Areni u Splitu tijekom četvrtka prvi je put u sklopu Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference-ASDA 2019), u organizaciji MORH-a i Slobodne Dalmacije, održana međunarodna panel rasprava predvodnika obrambene industrije pod nazivom “Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije”.


Uz predstavnike vodećih tvrtki hrvatske obrambene industrije i najpoznatijih tvrtki svjetske obrambene industrije koje izlažu na ASDA-i 2019, konferenciju su pratila brojna strana državna i vojna izaslanstva, predstavnici MORH-a, Hrvatske vojske, organizatora ASDA-e američke tvrtkeTNT Productions, Hrvatske gospodarske komore, stručnjaci za sigurnost, vojni analitičari i drugi.

Uoči panel rasprave, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Bez obzira na visoku kvalitetu hrvatske obrambene industrije nužno je pokrenuti proces sinergijskog obuhvata i integracije svih čimbenika razvoja obrambene industrije u Republici Hrvatskoj. Vrlo važno je i podizanje svijesti kod ljudi o primjeni i prednostima novih tehnologija. Zato pozdravljam i održavanje današnjeg panela i nadam se kako će i današnja iznijeta iskustva pomoći hrvatskoj obrambenoj industriji da se uključi u četvrtu industrijsku revoluciju. Hrvatska vojska i naša obrambena industrija ne zaostaju u primjeni novih tehnologija. Jedan od primjera je i ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave i Zapovjedništva za kibernetički prostor koji će u svom radu primjenjivati visoku tehnologiju.”

Potpredsjednik HGK za industriju Tomislav Radoš rekao je da robotika i umjetna inteligencija donose i rizike koje, primjerice, donose kibernetički napadi. U obrani od njih ključno je partnerstvo javnog i privatnog, te međunarodna suradnja. Odličan primjer suradnje upravo je ona koju u Hrvatskoj imaju MORH, HGK i Zajednica proizvođača sredstava za posebne namjene.

Direktor tvrtke TNT Production Justin Webb zahvalio je MORH-u i Slobodnoj Dalmaciji na organizaciji panela, dodavši da on predstavlja događaj kakav je potreban kako bi ASDA nastavila rasti.

O novim tehnologijama u obrani govorili su načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i prof.dr.sc. Marinko Ogorec, osvrnuvši se na mogućnosti napretka i povećanja sigurnosti koje one mogu donijeti, ali i na potencijalne opasnosti i prijetnje koje mogu izazvati.

Sudionici panel rasprave bili su direktor prodaje DOK-ING-a Subeija Kala, direktor HS Produkta Željko Pavlin, potpredsjednik Lockheed Martina za Europu Jonathan Hoyle, direktor razvoja Rafaela Amihai Dekel i izvršni direktor Šestan-Buscha Goran Basarac. Panelisti su iznosili iskustva i mišljenja iz vlastitih proizvodnih područja, govorili o aktualnim projektima, ali i pravcima u kojima bi se njihove niše mogle razvijati u budućnosti. Govorili su i o mogućnostima uvezivanja različitih tehnologija u jedinstvenim sustavima, no i rizicima koje donose te tehnologije. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime