“Split je pod opsadom mafijaških skupina koje vode rat za prevlast u preprodaji droge”

"Događaju se kamatarenja i iznude na ulicama", kazao je

– Potpuno negiram navode optužbe. Da bih ja bio sudionik počinjenja tih djela, to mi je nametnuto i tempirano od strane drugih osoba i medija. Ne vidim sebe na mjestu u vrijeme događaja, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i momentalnog shvaćanja pojedinca. Još uvijek nitko nije na nedvojben način utvrdio da sam baš ja bio osoba koja je pucala te subote. Što se tiče stradalih osoba, mogu potvrditi da sam u više navrata bio prisutan njihovim heteroagresivnim i nasilničkim ispadima. Žao mi je što živimo u društvu u kojem se ovakve stvari događaju, želim da iz ovog slučaja i institucije izvuku pouke kako se više ne bi događale – kratko je iznio svoju obranu Filip Zavadlav, bojom glasa i mimikom koji su sugerirali potpuno drugu osobu u odnosu na onog gotovo prpošnog mladića dovođenog iz zatvora u Gospiću na dosadašnja ročišta.


Okrivljeni za teško trostruko ubojstvo danas je bio kao na tabletama za smirenje, a da nešto nije baš u najboljem redu dalo se naslutiti i iz njegovih idućih riječi.

OTAC MARINA OŽIĆA PAIĆA: “Dok on jede, igra se, trenira, zafrkava moj sin i ova dvojica momaka se raspadaju u grobnici”

– Tražim da me se oslobodi i nominira za Nobelovu nagradu za mir – mirno je konstatirao Zavadlav, dodajući tijekom iznošenja obrane (nije htio odgovarati na pitanja) kako on nije bio na Šperunu niti u Radmilovićevoj ulici dok se iz Kalašnjikova pucalo u trojicu likvidiranih, već na – moru.


Šerić: Motiv je uzvraćanje zla

Prilično neobična situacija, pogotovo imajući u vidu da je nešto kasnije njegov branitelj, odvjetnik Branko Šerić, zapravo priznao da je njegov klijent ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića te subote 11. siječnja 2020. godine u Velom Varošu. Obrana se u završnoj riječi fokusirala na pravne aspekte konkretnog slučaja.

– Motiv za ubojstvo iz osvete mora biti takav da je u pitanju uzvraćanje zla. To međutim nije utvrđeno pa ispada da je Filip pucao u nevine ljude. Nema osvetničkog motiva ni bezobzirnosti u ovom konkretnom predmetu. Obrana tvrdi da su žrtve bile slučajne, dakle da je riječ o ubojstvima, ne kvalifikatornom obliku tog kaznenog djela. Također stojim pri tome da je Filip Zavadlav bio neubrojiv, bez obzira na stav vještaka o bitno smanjenoj ubrojivosti, trebalo bi stati na kraj praksi da nam vještaci sude – kazao je između ostalog Šerić, pozivajući sud da preotvori postupak pogotovo nakon Zavadlavove obrane gdje je ‘vidljiva izvjesna deluzija’.Branitelj naime smatra da je njegov klijent doslovno ‘puknuo’ i u trenutku počinjenja nedjela te da jednostavno nije bio ubrojiv, preciznije da ‘nije bio svjestan mjesta, vremena i okolnosti počinjenja kaznenog djela’. Dakle, obrana ide u dva smjera – prvi, da je riječ o ‘običnim’ ubojstvima što nosi puno nižu moguću sankciju, te drugom, da se uvaži psihičko stanje i eventualna (ne)ubrojivost njegovog klijenta.

“Jesu li mafijaški obračuni tek priče ili stvarnost s kojom se treba suočiti?”

Odvjetnik Branko Šerić spomenuo je životne okolnosti svog branjenika, kako bi Filip Zavadlav danas vjerojatno bio uravnotežen mladić koji bi navigavao i negdje se skrasio s kakvom ‘fureštom’ da je uspio zaboraviti narkomansku obitelj u kojoj je odrastao, na braću, oca, mater…

– Cijela ova situacija jasno pokazuje kako je Split pod opsadom mafijaških skupina koje vode rat za prevlast u preprodaji droge, kamatarenju i iznudama na ulicama. Naravno, nitko ne smije uzeti pravdu u svoje ruke jer od takve ruke svi možemo postati žrtve, no naglasak je na uzroku ovog čina i na radu policije i pravosuđa. Jesu li ti mafijaški obračuni tek priče ili stvarnost s kojom se treba suočiti? – zapitao se odvjetnik Šerić. Ostao je zgrožen nešto ranijom predloženom maksimalnom kaznom od 50 godina zatvora, koju je tražio tužitelj, jer ‘bi to bila prva takva kazna za smanjeno ubrojivu osobu u Hrvatskoj’.

Štrbac: Bezobzirna osveta

Zanimljivo, tužitelj u ovom predmetu Žarko Štrbac ostao je pri optužnici iako je sam tijekom završnog govora de facto priznao da je Marin Ožić Paić zapravo bio slučajna žrtva: ‘… Filip Zavadlav je šetao Radmilovićevom ulicom gore-dolje znajući da će netko naići, a kada se dovezao Suzuki Burgman za koji je mislio da ga vozi Jerko Malvasija ispalio je rafalne hice bez obzira tko je to bio, a riječ je bila o Marinu Ožiću Paiću…’

Za tužitelja je slučaj jasan, dok je obranu okrivljenog ocijenio neprihvatljivom i smiješnom, ‘odrazom narcisoidnosti i histrioničkog ponašanja koje su utvrdili vještaci’.

– Počinio je svih pet kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, u svoj ubilački pohod, u trostruko teško ubojstvo iz bezobzirne osvete krenuo je usred bijela dana, u subotu za sunčana vremena, kad je grad bio pun ljudi i kada je znao da će naći osobe koje je namjeravao ubiti. Sačekao ih je na Šperunu, krenuo u realizaciju, likvidirati ljude iz narkomanskog miljea koji su mu smetali u daljnjem životu. Za to se pripremao, nabavio Kalašnjikov i puno ranije vježbao gađanje na osamljenom predjelu kako bi stekao sigurnost i preciznost. Na pitanje motiva će se odgovor dobiti iz izjava svjedoka i odrastanja u disfunkcionalnoj obitelji – u stanu u koji su dolazili i odlazili dileri, a okrivljeni je nakon 15-mjesečnog boravka na brodu krenuo u samostalan život. Međutim, njegov mir nije dugo trajao, pronašli su ga u podstanarskom stanu, brat Stane je osobama iz narkomanskog kruga ukazao na brata koji se vratio s broda i jedini u obitelji ima novac… Počeli su ga salijetati, fizički napadati, iznuđivati, stvorili su mu zbrku, psihičku situaciju koje se htio riješiti. Želio je uzeti pravdu u svoje ruke, htio je to realizirati, samo mu je bilo važno da likvidira osobe za koje je smatrao da su manje vrijedne, bez obzira na to što je znao da će ga vidjeti i znao je da u Varošu ima puno nadzornih kamera… Kada je ostvario što je htio, mirno je napustio područje – kazao je tužitelj Štrbac, opisujući kako je Zavadlav rafalima poubijao trojicu muškaraca te pokušao doći do Jerka Malvasije.

Objava presude u utorak

– Nije ga briga što je prekinuo živote mladih ljudi, takav ‘divlji zapad’ se ne može dopustiti i zato ovakvo postupanje mora biti strogo sankcionirano. Smatram da u konkretnom slučaju ne dolazi u obzir ništa drugo nego kazna od 50 godina zatvora – rezolutan je bio zastupnik optužbe.

Objava presude najavljena je za utorak u 13 sati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
13
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
4
Grrr
4
Molim?
8

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime