„SPLIT JE LUD GRAD!“ Konferencija dobrote splitskog Rotaracta i Udruge MoST

U Sveučillišnoj knjižnici održano je predavanje o splitskom aktivizmu, borbi za socijalno najugroženije i iskustvu preko 20 godina rada Udruge MoST

Sinoć je u organizaciji Rotaract kluba Split i Udruge MoST u Sveučillišnoj knjižnici održano predavanje o splitskom aktivizmu, borbi za socijalno najugroženije i iskustvu preko 20 godina rada Udruge MoST. Svoju priču i prve početke su iznijeli Đordana Barbarić i Dado Lelas, koji priznaju da su pokrenuli udrugu niti svjesni u što se upuštaju.


-Niti smo imali znanja ili bilo kakvog dotadašnjeg iskustva, vodila nas je jedino iskrena želja da pomognemo tojugroženoj skupini, beskućnicima, koja tada uopće nije niti postojala za naše institucije. Danas možemo ponosno reći da je iza nas 20 godina iskustva koje je rezultiralo time da smo našim radom utjecali čak na izmjene zakona koji se tiču ove skupine. Ti neki ljudi, svaki sa svojom životom pričom i na ulici, sada imaju barem topli obrok i gdje prenočiti, nisu više odbačeni od društva. A to ne bi bilo moguće bez gotovo 1000 volontera koji su prošli kroz našu udrugu! – poručila je Đordana Barbarić, koja je nadodala kako u Splitu taskođer postoji potreba za javnim kupalištem, jerdosta sugrađana koji i imaju kakav-takav krov nad glavom, nemaju uvjete za održavanje  osnovne higijene.

Mnoge prisutne, mahom mlade, iznenadili su podaci koje je iznio Dado Lelas, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, govoreći o splitskom fenomenu dobrote.

 –Split je lud grad! Split je prvi otvorio prihvatilište za beskućnike i nije čekao državu da se pokrene! Split je otvorio prvu socijalnu samoposlugu koja se kasnije prelila u druge hrvatske gradove! Split je u samo jednom humanitarnom buvljaku „A di si ti?!“ na jednom mjestu, u jednom danu, okupio gotovo 500 volontera i preko 70.000 kuna! Zamislite, u Splitu se već godinama u sklopu „O la la večera“ kuha svakodnevno za naše beskućnike, a takav projekt u drugim gradovima i većim od Splita, nije uspio izdržati ni par mjeseci! I to i dalje traje, čeka se red na listi za kuhanje! Kada naše kolege iz drugih europskih zemalja dođu i čuju ovo, za njih je to fenomen o kojim mogu samo sanjati kod kuće! – kazao je Lelas.

Ovo predavanje je nastavak aktivnosti splitskog Rotaracta kluba, koji svojim predavanjima želi skrenuti pažnju javnosti na društveno zanimljive teme, pokrenuti zajednicu na više aktivizma, te u prilici pomoći onima koji su u potrebi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0