Nakon zagrebačke najave nikad raskošnijeg Adventa, ne posustaje ni Split. Dvije sve sjajnije zvijezde hrvatskog turističkog neba za predstojeće su tjedne pripremile bogate božićno-novogodišnje manifestacije i niz novosti u odnosu na lani. Zagreb će tako, među ostalim, oživjeti duh bajki Ivane Brlić-Mažuranić, a Split će, kako je jučer na konferenciji za novinare predstavljeno u Zagrebu, goste zagrijati i djelićem izvorne, domaćinske atmosfere: natjecanjem Splićana i Splićanki na otvorenom u pripremanju bakalara, fritula i drugih domaćih specijaliteta, piše Lokalni.hr.

Vlakom 50 posto jeftinije

Delicije će se posjetiteljima dijeliti bez naplate, a splitski turistički domaćini uvelike računaju da će upravo Zagrepčani na koji dan ostaviti svoj Advent i doći k njima. Tim više što Hrvatske željeznice u vrijeme adventskih događanja snižavaju cijene voznih karata iz svih gradova prema Splitu za čak 50 posto, što u slučaju Zagreba znači da će povratna karta vlakom do Splita iznositi samo sto kuna. Popuste na letovima Zagreb – Split priprema i Croatia Airlines, a vikendima će Split, kao što je radio Zagreb, gostima Adventa osigurati i besplatan gradski prijevoz.

Tko će, pak, purgeri ili Dalmatinci, na kraju organizirati bolju adventsko-novogodišnju zabavu i stvoriti bolju atmosferu, do daljnjega nije riješeno. Splićani ističu da imaju nešto što Zagreb nema; Advent uz sunčane naočale, a možda i uz kratke rukave.

– Naša je adventska priča skromnija i manjeg budžeta od zagrebačke, ali mi se i ne nadmećemo niti kopiramo. Partneri smo, a ne konkurenti. Svaki grad ima svoje specifičnosti, a mi smo u Splitu ove godine odlučili okrenuti se običajima, tradiciji i Advent vratiti samim Splićanima time što postaju dio adventskih događanja i manifestacija. Najvažnije je da turisti dođu u Hrvatsku, nije bitno u Zagreb, Split ili Dubrovnik. No, što je najbolje od svega, kako pokazuju i ankete, mnogi gosti pritom, recimo, posjete i zagrebački i splitski Advent – ističe Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita, javlja Lokalni.hr.

Majstori dobre atmosfere

Iako gotovo i nema većeg mjesta koje nadolazeće tjedne neće obilježiti adventskim događanjima i božićnim sajmovima, usporedbe Zagreba i Splita su neizbježne. Ne može se proturječiti ni da su Splićani majstori dobre atmosfere, kako je na zagrebačkoj konferenciji rekao rođeni Splićanin Jasmin Stavros koji živi u okolici Jastrebarskog i uz grupu Magazin zadužen je za raspoloženje na splitskom dočeku Nove godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime