SLUČAJ ZENTA Općinski sud presudio: “Tajnik Bužančić nema ovlasti zastupati Društvo, a ni naplaćivati vezove”

Splitska sutkinja temeljito je obrazložila ono što članovi dvaju klubova PŠD Zenta pokušavaju dokazati godinama


Na Općinskom sudu u Splitu u utorak, 19. listopada, sutkinja Zrinka Tironi odbila je tužbeni zahtjev PŠD Zenta protiv jednog od korisnika vezova kao neosnovan.


U detalje je obrazložila zašto se zahtjev odbija kako bi spriječila, kako kaže, “da tužitelj svoj odbačeni zahtjev ne ponovi i tako tuženik ostane u začaranom krugu”.

PŠD Zenta zbog neosnovane tužbe mora platiti 11.250 kuna

Tajnik Vlado Bužančić, koji već godinama upravlja brojnim djelatnostima PŠD Zenta bez pravne osnove, putem odvjetnika Krune Peronje je tužbom pokušao od jednog korisnika naplatiti iznos od 14.432, 40 kuna. Kako navodi u tužbenom zahtjevu radi se o navodnim dugovima za privezište u lučici Zenta za razdoblje od 15. kolovoza do 15. prosinca 2015. godine sa zateznom kamatom.

Ne samo da mu to nije uspjelo, već PŠD Zenta za ovu propalu parnicu mora platiti sudske troškove u iznosu od 11.250 kuna plus zatezne kamate koje teku od 20. studenog 2019. do isplate.

Vlado Bužančić nema ovlast za zastupanje Društva

Sud po službenoj dužnosti mora provjeriti je li osoba koja tvrdi da zastupa Društvo, zaista za to i ovlaštena, pri čemu su došli do ne toliko neočekivanog zaključka na koji pojedini klubovi PŠD-a upućuju već godinama.

Povezani sadržaj“Iz utvrđenog činjeničnog stanja jasno i nedvojbeno proizlazi da tajnik Društva  Vlado Bužančić nema ovlast za zastupanje Društva (tužitelja) u sudskim postupcima, pa tako ni u ovom postupku, iz razloga što ga na to nije ovlastila Skupština Društva, kao najviše tijelo Društva, a na temelju odredbe čl. 4. Statuta Društva.

Pozivanje Vlade Bužančića, tajnika Društva, na Sistematizaciju radnih mjesta je bespredmetno, paušalno i neargumentirano. Sistematizacija radnih mjesta je akt manje pravne snage od Statuta Društva, koji je kao statutarni akt najviše pravne snage. Sistematizacija radnih mjesta samo omogućava radnom mjestu tajnika da zastupa Društvo, pod uvjetom da ga na to ovlasti Skupština Društva na temelju odredbe čl. 4. Statuta Društva”, stoji u obrazloženju sutkinje Tironi.

Naplaćivanje veza u lučici Zenta je ilegalno

Nadalje navodi kako je PŠD-u Zenta koncesija na lučicu istekla 2014. godine, pa nema pravne osnove naplaćivati vez.

Posebno dodaje kako je Vlado Bužančić potpisivao cjenike za vezove na zapadnom lukobranu, iako za to nema nikakvu zakonsku osnovu.

“Iako je tužbeni zahtjev neosnovan jer tužitelj nema koncesiju za navesti je slijedeće.
Odredbom čl. 59. Statuta tužitelja propisano je da Predsjednik Društva potpisuje sve akte Društva, osim onih za koje Zakonom, općim aktom Društva ili ovim Statutom utvrđeno da ih je ovlaštena potpisivati druga osoba.

Čitanjem Tarifnog pravilnika – cjenika za vezove na zapadnom lukobranu za 2013., 2014., 2015. razvidno je da je cjenik potpisao tajnik društva Vlado Bužančić. Međutim, odredbom čl. 59. Statuta Društva proizlazi da Predsjednik Društva potpisuje sve akte Društva, a u spisu ne priliježe niti jedan dokaz iz kojeg bi proizlazila ovlast tajnika društva da potpiše Tarifni Pravilnik. Time tužitelj nije nedvojbeno dokazao visinu tužbenog zahtjeva pa bi i to bio razlog za odbijanje tužbenog zahtjeva”, navodi se u presudi kojom se odbija tužbeni zahtjev.

Ova presuda važan je korak naprijed u raspetljavanju kaosa koji u lučici Zenta vlada već godinama. Sutkinja Tironi nedvojbeno je zaključila da Bužančić, koji lučicom ilegalno rukovodi već pet godina, za to nema nikakve pravne osnove, iako on sam uporno tvrdi suprotno i to brojnim sudskim procesima protiv članova i klubova Društva, pa i ministarstava, pokušava dokazati.

PŠD Zenta ima pravo žalbe na ovu presudu Županijskom sudu u roku od 15 dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime