Maslinari udruge Oblica iz Žrnovnice znaju da bez znanja i truda nema niti se mogu očekivati dobri rezultati u berbi maslina. Dugogodišnji rad uz primjenu novih i suvremenih tehnologija je orijentacija koju maslinari ove Udruge itekako dobro poznaju.

Stalna edukacija uz neposrednu pomoć i praktične radionice u maslinicima od strane agronoma prije Savjetodavne službe, a sada Ministarstva poljoprivrede, su čvrsta programska orijentacija ove vrijedne udruge.

Milan Amižić

– Danas kada govorimo o dobroj berbi naših maslinara i dobrom radmanu koji se kreće oko 17 posto onda bez lažne skromnosti možemo reći jedno veliko hvala agronomima Ministarstva poljoprivrede gospođi Silviji Marušić i gospodinu Žarku Kovačiću.

Naši maslinari osobito u fazi kretanja vegetacije pa sve do same berbe imaju pravovremene informacije o svim potrebitim radovima.

Jasno da bez njih i njihova truda i znoja u rano jutarnjim satima sparnih i toplih ljetnih dana ne bi ni bilo tako dobrih rezultata – kazao nam je Milan Amižić, predsjednik udruge Oblica.

Prisjetio se 17. srpnja 2017. godine i požara koji je poharao maslinike Žrnovnice i Podmosorja.

– Zapuštene poljoprivredne površine u blizini i oko naših maslinika i dalje predstavljaju veliki problem. Upravo sz zbog toga brojni maslinici 2017. potpuno uništeni. Tu se očekuje pomoć općina i gradova, ali nažalost od toga ništa, niti ima naznaka rješavanja ovog velikog problema.

Sjetimo se koliko je ministara u to vrijeme neposredno iza požara posjetilo Žrnovnicu i što se dogodilo iza toga. Maslinari nisu razočarani jer su i onda znali da ne mogu očekivati bilo što. Stara narodna kaže “Uzdaj se u se i u svoje kljuse”.

Žrnovnica Oil 2019.

Zato ovogodišnja berba i zadovoljstvo maslinara Žrnovnice i okolnih mjesta je rezultat upravo ustrajnog rada jer oni jako dobro znaju da se slučajni urod dogodi jednom i što nakon višegodišnje suše – priča nam Amižić

Najavio je da će se kvaliteta ovogodišnjeg ulja i ove godine vidjeti tijekom održavanja tradicionalne manifestacije ŽRNOVNICA OIL 2019. godine koja je planirana za 21. prosinca s početkom u 11 sati u prostorijama Osnovne škole Žrnovnica.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime